Petiţie către Guvern a foştilor salariaţi ai Oltchim, care cer salarii compensatorii

Peste 260 de foşti angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, disponibilizaţi colectiv în vara anului trecut, au semnat, joi, o adresă pe care o vor trimite premierului, ministrului Economiei şi ministrului Muncii, cărora le cer să îi ajute să îşi primească salariile compensatorii.

Urmărește
307 afișări
Imaginea articolului Petiţie către Guvern a foştilor salariaţi ai Oltchim, care cer salarii compensatorii

Petiţie către Guvern a foştilor salariaţi ai Oltchim, care cer salarii compensatorii (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Nicolae Burdoază, reprezentant al foştilor angajaţi ai combinatului de la Râmnicu Vâlcea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că joi dimineaţă cei peste 260 de foşti muncitori s-au întâlnit cu administratorul special al combinatului, Bogdan Stănescu şi cu un reprezentant al administratorului judiciar, cei doi spunându-le că ar putea plăti salariile compensatorii doar după ce combinatul va fi privatizat.

În urma unor discuţii cu toţi cei peste 260 de foşti salariaţi, în timpul cărora nu s-a ajuns la nicio concluzie, cei doi reprezentanţi ai Oltchim au discutat separat cu câţiva reprezentanţi ai disponibilizaţilor.

Potrivit lui Nicolae Burdoază, în urma acestor discuţii s-a ajuns la concluzia formulării unei adrese care să fie trimisă premierului şi miniştrilor care ar putea rezolva problema salariilor compensatorii.

"În luna iunie 2014 a expirat indemnizaţia de şomaj, mulţi dintre noi fiind nevoiţi să trăim cu un venit de 600 – 800 lei pe lună, din care trebuie să ne întreţinem familiile. În curând, respectiv octombrie – noiembrie 2014, expiră şi venitul de completare al majorităţii salariaţilor disponibilizaţi, rămânând astfel fără niciun venit. SC Oltchim SA datorează disponibilizaţilor plăţi compensatorii recunoscute în sumă netă de 38.164.916 de lei. Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră, vă propunem să dispuneţi iniţierea unui act normativ care să prevadă plata salariilor compensatorii menţionată mai sus, urmând ca aceasta să fie recuperată de către statul român în procedura insolvenţei, conform legii. Precizăm că suntem într-o situaţie disperată care ne va conduce la gesturi extreme şi chiar la cererea falimentului SC Oltchim SA", se arată în adresa care este însoţită de liste cu semnăturile celor peste 260 de foşti salariaţi ai Oltchim şi care vineri va fi trimisă prin curier celor trei membri ai Guvernului.

Joi, cei peste 260 de foşti salariaţi ai combinatului au mers la sediul Oltchim pentru a discuta cu reprezentanţii fostului angajator. Înainte de discuţii a avut loc un incident, foştii angajaţi rupând o uşă şi intrând în una dintre săli, după ce au fost lăsaţi să aştepte.

"Oamenii erau nerăbdători să intre, că au venit cei de la combinat şi au spus că în zece minute ne primesc, dar a durat o jumătate de oră, oamenii s-au săturat de căldura de afară şi au intrat un pic în forţă. A fost un incident regretabil, nu voiam să se ajungă la aşa ceva”, a explicat Nicolae Burdoază.

Un număr de 969 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au fost disponibilizaţi colectiv, în vara anului trecut, ei având dreptul, conform contractului colectiv de muncă, să primească între şase şi 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă.

Foştii salariaţi nu au primit aceşti bani, iar în ultimele luni au organizat mai multe proteste, unii dintre ei recurgând la greva foamei, la care între timp au renunţat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici