Petiţie împotriva proiectului de modificare a legilor justiţiei, lansată online/ Iniţiatorii susţin că se ”reconfirmă intenţia de a implementa OUG 13 sub o altă formă”

O petiţie împotriva proiectului de modificare a legilor justiţiei propus de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost lansată pe platforma petitieonline.com. Iniţiatorii acesteia susţin că proiectul "lezează grav independenţa justiţiei".

Urmărește
786 afișări
Imaginea articolului Petiţie împotriva proiectului de modificare a legilor justiţiei, lansată online/ Iniţiatorii susţin că se ”reconfirmă intenţia de a implementa OUG 13 sub o altă formă”

Petiţie împotriva proiectului de modificare a legilor justiţiei, lansată online

"Deoarece, de la instalarea sa în funcţie, prioritatea numărul 1 a actualului guvern este favorizarea corupţiei şi susţinerea intereselor anumitor politicieni şi oameni de afaceri condamnaţi sau urmăriţi penal, ne exprimăm dezaprobarea faţă de propunerile de modificare a legilor justiţiei făcute de către ministrul Tudorel Toader, care reconfirmă intenţia de a implementa OUG 13 sub o altă formă, în interesul şi la comanda lui Liviu Dragnea, şi în total dispreţ faţă de sute de mii de cetăţeni care au protestat în stradă din luna februarie încoace", scriu iniţiatorii petiţiei.

În câteva ore, petiţia a strâns peste 400 semnături. Iniţiatorii susţin că cele mai grave propuneri ale ministrului Justiţiei sunt: trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, excluderea preşedintelui din procedura de numire a şefilor de parchete, înfiinţarea unei direcţii de anchetare a magistraţilor şi posibilitatea ca un procuror şef să infirme un act al procurorului pe fond.

"Politizarea justiţiei ar contraveni grav principiului separării puterilor în stat într-o democraţie fragilă cum este România şi valorilor europene, în general, asumate de către ţara noastră de-a lungul procesului de aderare la Uniunea Europeană", mai precizează iniţiatorii.

Luni a fost lansată o altă petiţie, aceasta fiind una de susţinere a proiectelor de legi propuse de ministrul Justiţiei, iniţiatorii acesteia considerând că propunerile sunt „făcute cu bună credinţă şi sunt bune”. Petiţia a strâns peste 1.700 semnături.

"Susţinem proiectele de legi propuse de către ministrul Justiţiei, domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader. Depăşind afinităţile politice ale fiecăruia, noi semnatarii prezentei petiţii, credem că nu degeaba românii nu au încredere în Justiţie. S-a ajuns ca 80% dintre români să fie dezamăgiţi. Sunt cunoscute numeroasele erori judiciare dintre care amintim: cazurile Ţundrea, Constantin Mornea, Gheorghe Hogaş", susţin iniţiatorii petiţiei.

Conform sursei citate, au fost multe situaţii în care "au fost înscenări pentru a stisface diverse comenzi politice şi a elimina adversari politici ca Dan Radu Ruşanu, Paul Păcuraru, Dan Voiculescu şi mulţi, mulţi alţii".

"Toţi oamenii de bună credinţă care au avut de-a face cu Justiţia au putut constata pe propria lor piele abuzuri, arbitrariu şi nedreptate. Pe bună dreptate oamenii constată că Justiţia a fost pervertită şi este departe de a ceea ce ar trebui să fie. Adică un serviciu public de administrare a dreptăţii în care oamenii să aibă încredere", conform iniţiatorilor petiţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, în 23 august, proiectul de modificare a legilor justiţiei. Ulterior, miercuri seara, proiectul a fost publicat pe site-ul ministerului. Prin aceste modificări, şefii Parchetelor ar urmă să fie numiţi în funcţie la propunerea ministrului Justiţiei, iar Inspecţia Judiciară, ar trece din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei.

Aceste propuneri de modificare a legilor justiţiei au stârnit un val de proteste, atât în Bucureşti, cât şi în mai multe oraşe din ţară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici