Video Petiţie pentru a opri ABUZURILE în şcolile speciale pentru copii cu DIZABILITĂŢI. Noi înregistrări VIDEO/ UPDATE: Profesorul înregistrat spunând că loveşte copiii şi-a dat demisia

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) anunţă că peste trei mii de persoane au semnat petiţia online iniţiată de ONG în urmă cu trei zile, ca urmare acuzaţiilor de abuz aduse cadrelor didactice de la Şcoala Specială nr. 4 din Bucureşti.

Urmărește
1255 afișări

"Această petiţie reprezintă calea prin care încercăm să determinăm Ministerul Educaţiei şi Guvernul României să emită un act normativ prin care să instaurăm un mecanism strict de monitorizare a acestor şcoli şi de prevenire a abuzurilor. Ne dorim ca pentru cei 30.000 de copii cu dizabilităţi izolaţi în şcoli speciale să avem cel puţin 30.000 de oameni, care spun: Opriţi abuzurile în şcolile speciale", transmite ONG-ul.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) vine cu noi precizări şi imagini referitoare la modul în care sunt trataţi elevii la Şcoala Specială nr. 4.

"Bătăile, agresiunile fizice, verbale şi emoţionale precum şi folosirea copiilor la diferite tipuri de muncă, neprevăzute în programa educaţională* (Video ataşat – copiii cară mâncarea pentru cantină, cantină la care mănâncă profesorii mai mult decât elevii din bugetul alocat exclusiv pentru copii), sunt prevăzute şi pedepsite de legea penală, dar şi de o serie de legi speciale, precum şi de marea majoritate a Convenţiilor internaţionale la care România este parte. Niciuna dintre aceste forme de abuzuri nu poate fi asimilată terapiilor de recuperare, nu numai din punct de vedere legal, dar şi din punct de vedere al psihopedagogiei copilului cu nevoi speciale", susţine CEDCD, prezentând astfel noi înregistări video.

UPDATE 15.43 Profesorul înregistrat spunând că loveşte copiii şi-a dat demisia

Florin Pană, profesorul de la Şcoala Specială Nr. 4, înregistrat spunând că loveşte elevii, şi-a dat demisia, a confirmat pentru MEDIAFAX Inspectoratul Şcolar al Capitalei. Dacă unitatea şcolară îl va ţine în preaviz pe Florin Pană, cercetarea disciplinară va continua.

Florin Pană, profesorul de la Şcoala Specială nr. 4, înregistrat de un paznic în timp ce spunea că uneori îi loveşte pe copiii cu dizabilităţi de la unitatea de învăţământ, susţinea, la câteva zile de la apariţia imaginilor, că nu a agresat niciun minor, explicând că în înregistrare susţinea că unii ar merita corecţii fizice uşoare.

Bărbatul activează la unitatea de învăţămând de aproximativ trei ani, iar de 10 ani lucrează cu elevii cu dizabilităţi şi cu nevoi speciale.

Poliţiştii de la Secţia 26 de din Capitală au deschis, vineri, un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe, ca urmare a sesizării făcute de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi. Primul martor chemat a fost paznicul şcolii care a decis să facă dezvăluiri despre comportamentul cadrelor didactice care interacţionează cu minorii cu dizabilităţi care învaţă la Şcoala Specială Gimnazială nr. 4. În paralel, se desfăşoară o anchetă a Avocatului Poporului, una a Inspectoratului Şcolar şi alta internă, făcută de conducerea şcolii.

Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că luni va avea primele concluzii ale evaluării pe care Inspectoratul Şcolar Bucureşti o face la Şcoala Specială nr. 4 din Capitală, unitate la care se face cercetări pentru rele tratamente aplicat minorilor. Secretarul de stat a precizat că urmează să aibă o întâlnire Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, pentru a găsi soluţii de remediere a situaţiei de la unitatea şcolară.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi cere Guvernului României şi Ministerului Educaţiei, până la demararea procesului de reformă în sistemul de educaţie conform obligaţiilor României, emiterea unui act normativ în regim de urgenţă, care să prevadă: instalarea de camere video în toate cele 176 de şcoli speciale din Romania, demararea unei anchete exhaustive în şcolile speciale din România cu privire la situaţia abuzurilor împotriva elevilor, demararea unui program naţional de evaluare psihologică a personalului didactic şi nedidactic din şcolile speciale din Romania cu experţi evaluatori independenţi, elaboararea unui plan de măsuri de prevenire a abuzurilor şi violenţelor în şcolile speciale, acordarea accesului reprezentanţilor societăţii civile în unităţile de învăţămînt special din România pentru efectuarea de vizite de moinitorizare conform prevederilor Art. 33 din Convenţia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, ratificată de Romania prin Legea 221/2010.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici