Petiţia a fost lansată de o companie specializată în produse organice de îngrijire intimă, iar scopul iniţiativei este de a creşte gradul de conştientizare a nevoii reale pentru această reducere a taxelor şi efectele sale pozitive în societate, confirmate şi de o propunere legislativă.
Petiţia a strâns deja peste 63.000 semnături.
Iniţiatorii arată că, în timp ce bâlciurile, cazările hoteliere şi evenimentele sportive beneficiază de cote reduse de TVA, de 5% şi 9%, demnitatea, incluziunea şi egalitatea pot fi susţinute printr-o propunere legislativă pentru reducerea TVA-ului la produsele de igienă menstruală, aflată în analiză în Parlamentul României.
În România, dintre cele 4,8 milioane de fete şi femei pentru care menstruaţia este o realitate lunară, peste 1 milion de femei trăiesc o realitate a sărăciei menstruale definită prin faptul că produse elementare pentru igiena intimă precum tampoanele şi absorbantele sunt inaccesibile ca preţ şi disponibilitate, susţin iniţiatorii.
Conform acestora, în prezent, 11 state din Uniunea Europeană au redus deja nivelul TVA-ului la produsele de igienă menstruală.
„Luptăm pentru reducerea TVA-ului la produsele menstruale, pentru că ştim că, pentru multe femei, acest cost nu e doar o cifră, ci o barieră reală. Poate fi diferenţa între a merge la şcoală sau a rămâne acasă, între demnitate şi umilinţă, între siguranţă şi compromisuri periculoase. Şi nu putem accepta asta”, declară Carmen Lumina Scalisi, fondator Enroush, compania care a iniţiat petiţia.
România este codaşă la consumul de produse de igienă, reflectând o problemă sistemică legată de educaţie, accesibilitate şi priorităţi fiscale. Adolescentele afectate pot pierde între 10% şi 20% din orele de curs, potrivit estimărilor Băncii Mondiale.