Petiţiile lui Gigi Becali, în care reclamă abuzuri din detenţie, analizate de Inspecţia Judiciară

Petiţiile pe care Gigi Becali le-a trimis Comisiei de abuzuri şi petiţii din Parlament, în care reclamă abuzuri din detenţie şi cere să fie lăsat să-şi viziteze familia şi să se opereze în străinătate, au fost înregistrate joi la Inspecţia Judiciară, care urmează să le analizeze.

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului Petiţiile lui Gigi Becali, în care reclamă abuzuri din detenţie, analizate de Inspecţia Judiciară

Petiţiile lui Gigi Becali, în care reclamă abuzuri din detenţie, analizate de Inspecţia Judiciară (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Un inspector al Inspecţiei Judiciare va analiza aspectele semnalate de Gigi Becali, privind procesele pe care le-a avut pentru liberare, întrerupere a executării pedepsei, precum şi cauza privind regimul de executare a pedepsei.

Petiţiile au fost trimise Inspecţiei Judiciare de către Comisia de abuzuri şi petiţii din Parlament, acestea fiind înregistrate joi. La finalul verificărilor, inspectorul care se va ocupa de caz va întocmi un raport în acest sens.

În luna martie, Gigi Becali a trimis Comisiei de abuzuri şi petiţii din Parlament două petiţii prin care cerea să-şi viziteze familia şi să se opereze în străinătate. El reclama totodată că este torturat şi că are parte de tratamente inumane în detenţie.

În petiţie, Becali, închis la Penitenciarul Poarta Albă, se plângea că nu îi este permisă efectuarea unei intervenţii chirurgicale şi tratamentul aferent "într-o unitate spitalicească fără pază, din afara ţării, dotată cu aparatura medicală necesară, pentru soluţionarea bolii grave" de care suferă. De asemenea, finanţatorul Stelei spune că nu poate lua legătura cu familia, el menţionând că a cerut Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), de mai multe ori, aprobarea unei permisii, însă toate demersurile i-au fost respinse.

"De la data la care am fost încarcerat, 20 mai 2013, nu am mai putut ţine contactul cu familia decât telefonic. Acest fapt este legat de tradiţia noastră machedonească care nu permite prezenţa femeilor (mame, soţii, fiice, nepoate etc.) să participe la vorbitoarele care se efectuează în cadrul penitenciarelor", arăta Gigi Becali, în petiţia transmisă Parlamentului.

În 18 martie, deputaţii din Comisia de abuzuri au decis să trimită ministrului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii petiţiile lui Gigi Becali.

"S-au depus două petiţii la Comisia de abuzuri. Comisia a luat act de ele şi astăzi s-a votat în plenul Comisiei trimiterea către instituţiile specializate ale statului, respectiv ministrul Justiţiei, CSM şi în funcţie de răspunsurile pe care o să le primim, vom lua, dacă va fi nevoie, alte decizii", declara atunci preşedintele Comisiei de abuzuri, Mircea Man (PDL).

El a arăta că prima petiţie a lui George Becali este legată de dorinţa acestuia de a fi operat în străinătate. "Acest punct este pe rolul instanţei, deci, din punctul nostru de vedere, s-a clasat, deşi face parte din materialul pe care l-am trimis CSM şi Ministerului Justiţiei", a spus Mircea Man.

Potrivit preşedintelui Comisiei, a doua petiţie este legată de vizitele pe care Becali vrea să le facă familiei sale. "Al doilea punct, legat de vizitele pe care domnul George Becali ne prezintă că nu poate să le efectueze pentru că tradiţia domniei sale nu-i permite ca familia să meargă să-l viziteze , cum spune legea, la penitenciar şi că nu i se permite să vină în Bucureşti să-şi viziteze familia. Am sesizat şi am trimis toate documentele pe care le-am primit de la petent, sunt trimise instituţiilor statului", a adăugat Man.

Mircea Man a fost întrebat dacă George Becali ar putea fi audiat de Comisia de abuzuri. "În această speţă care vă interesează nu sunt elemente care să ne facă să votăm o deplasare sau o audiere fie aici fie la penitenciar. Speţa petentului George Becali este încheiată din punctul nostru de vedere odată cu sesizarea instituţiilor abilitate", a precizat Mircea Man.

Preşedintele Traian Băsescu a decis, recent, neacordarea graţierii individuale lui George Becali ca urmare a analizării dosarului de graţiere a acestuia.

Şeful statului declara, la sfârşitul lunii martie, la B1TV, despre cazul George Becali, că "povestea" cu schimburile de terenuri a fost "o mizerie" şi că Armata nu şi-a propus că aibă comandament la Ştefăneşti, el adăugând: "Iar un om care dispune ca un alt om să fie adus în portbagaj e de neimaginat".

Întrebat dacă este ferm în decizia de a nu mai face nicio graţiere anul aceasta, Traian Băsescu a spus că nu poate fi absolut ferm, pentru că poate fi o situaţie care să reclame clemenţă. "Am auzit tot felul de discuţii aici, în ce fel preşedintele poate, îi spune legea. Nu e adevărat, cei care spun aşa ceva mint. Graţierea nici nu trebuie să fie justificată de preşedinte", a arătat Băsescu, menţionând că a introdus o practică de a cere aviz de la Justiţie.

"Nu ai obligaţia, aici este vorba de standardul pe care îl impui. Şi nu spun că nu voi graţia, dacă va fi o situaţie socială dificilă, pe care sunt dispus să o înţeleg, dar aici se spune «Gigi Becali, nevinovat». Şi eu, dacă tot am avut acces la actele CSAT, am fost şi eu curios cum fost cu pământul, de unde se vorbea, cu teren la Ştefăneşti, teren în Pipera, să se facă Comandamentul Armatei Române la Ştefăneşti. Aici e explicaţia pentru care au fost condamnaţi şi Cioflină şi Babiuc. |Am găsit în documentele CSAT, şi cred că ăsta a fost motivul condamnării, faptul că niciodată Armata modernă a României nu şi-a propus să aibă un comandament la Ştefăneşti", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a mai spus că "luaseră de undeva din istorie, pentru că undeva în perioada interbelică se gândiseră nişte strategi militari să facă asta, dar pe hărţile actuale şi de perspectivă nu figura nicăieri o astfel de construcţie la Ştefăneşti".

"Deci povesea asta cu «Să vedeţi cum s-au dat terenuri», a fost o mizerie, iar un om care dispune ca un alt om să fie adus, băgat în portbagaj e de neimaginat", a mai comentat Traian Băsescu.

În luna februarie, preşedintele Băsescu declara că Ministerul Justiţiei, condus de "vărul premierului", Robert Cazanciuc, i-a trimis aviz negativ la cererea privind graţierea lui George Becali, şeful statului amintind că Victor Ponta spunea recent că l-ar graţia pe fostul europarlamentar.

Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.

El a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.

Şi cererea de întrerupere a pedepsei lui Becali pe motiv că acesta ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală la coloană a fost respinsă de instanţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici