- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.02.2013, 18:47)
- Departamentul Eveniment
Petre Tobă: Infracţionalitatea a scăzut cu 5,6%. E pentru prima dată după 9 ani când criminalitatea scade
Inspectorul general Petre Tobă a prezentat, marţi, bilanţul activităţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), care relevă faptul că infracţionalitatea a scăzut cu 5,6 %, fiind pentru prima, după nouă ani, când criminalitatea scade.
Urmărește
408 afișări
Petre Tobă (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)
Analiza activităţii desfăşurate şi a rezultatelor obţinute a fost prezentată de către inspectorul general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor şef de poliţie, Petre Tobă, desfăşurându-se în sistem videoconferinţă.
Petre Tobă a arătat ca dacă în 2011 au fost sesizate 733.356 de fapte, anul trecut numărul acestora a fost de 691.848, adică cu 41.508 mai puţine fapte sesizate.
Criminalitatea stradală în România este caracterizată de infracţiuni fără un pericol social deosebit, dar care creează o stare de disconfort şi nesiguranţă în rândul cetăţenilor, a arătat Tobă, adăugând că aceasta se menţine la valori reduse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
Intensificarea activităţii Poliţiei Române a dus la creşterea numărului infracţiunilor descoperite în flagrant delict de către poliţişti. Astfel, 18,33% din totalul infracţiunilor produse în mediul stradal au fost surprinse de poliţişti.
Prin măsurile pe care le-a luat Poliţia în ceea ce priveşte mediul rural, de reîntoarcere a poliţiştilor la posturile de poliţie, s-a reuşit stoparea creşterii criminalităţii şi chiar să se înregistreze scăderi, fiind o măsură care şi-a dovedit eficienţa.
În primele opt luni ale anului trecut a fost înregistrată o creştere de 4,9%, iar după implementarea noii strategii de muncă în mediul rural, în lunile septembrie-decembrie 2012 s-a înregistrat o scădere de 9,9% a infracţiunilor sesizate. Practic, în acest fel s-a reuşit ca, pe întregul an, din punct de vedere statistic, Poliţia Română să înregistreze o scădere de 0,33%.
Ca o caracteristică a anului 2012, inspectorul general a menţionat cooperarea foarte bună cu partenerii tradiţionali interni şi internaţionali, în special cu agenţiile de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii. Astfel, în ceea ce priveşte cooperarea interinstituţională şi internaţională, pe baza rezultatelor obţinute în acest domeniu, anul 2012 a fost "Anul creşterii vizibilităţii şi afirmării Poliţiei Române ca factor de securitate şi stabilitate".
O prioritate a Poliţiei Române pentru anul 2013 o reprezintă anihilarea grupărilor infracţionale, în special a celor care comit fapte cu violenţă în spaţiul public creând o stare de disconfort şi temere populaţiei. Anul trecut, poliţiştii au anihilat 580 de grupări infracţionale organizate, formate din 4.298 de persoane, dintre care 1.924 au fost arestate preventiv.
Anul 2012, a însemnat o adevărată provocare pentru Poliţia Română. Concomitent cu îndeplinirea activităţilor şi misiunilor curente, structurile Poliţiei Române au fost direct implicate în gestionarea unor evenimente deosebit de importante, care au necesitat resurse şi eforturi considerabile, precum: alegerile locale şi parlamentare, referendumul, finala Europa League sau acţiunile pentru prevenirea şi combaterea efectelor fenomenelor meteo periculoase.
Activitatea de prevenire a criminalităţii, pe parcursul anului 2012, a fost prioritară pentru Poliţia Română. Au fost elaborate analize, studii şi sondaje de opinie privind evoluţia unor trenduri ale fenomenului infracţional, precum şi numeroase proiecte şi campanii de prevenire.
Totodată, în ultimii ani s-a reuşit reducerea mortalităţii rutiere, de la 3.065 de persoane decedate în accidente de circulaţie în anul 2008, an de vârf în privinţa riscului rutier, la 2040 anul trecut. Reducerea înregistrată a fost stopată în anul 2012, când s-au înregistrat cu 22 mai multe persoane decedate faţă de 2011.
În anul 2012, ca o recunoaştere a profesionalismului poliţiştilor din cadrul suportului operativ, Poliţia Română a câştigat, pentru prima dată, proiecte de asistenţă tehnică finanţate de Comisia Europeană, în cadrul cărora se realizează transferul de cunoştinţe către poliţişti din state non-UE.
Pentru anul 2013, în concordanţă cu Programul de guvernare, activitatea Poliţie Române va urmări îndeplinirea a patru obiective generale: creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni; prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate, destructurarea grupărilor infracţionale; asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri; asigurarea resurselor umane şi a mijloacelor necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.
"În urma analizei activităţilor desfăşurate şi a rezultatelor obţinute de către Poliţia Română în anul 2012, putem concluziona că a fost un an greu însă s-au obţinut rezultate bune şi foarte bune datorită eforturilor considerabile depuse de către toţi poliţiştii", a subliniat chestorul şef Petre Tobă.
La finalul expunerii, inspectorul general, chestor şef de poliţie Petre Tobă a mulţumit tuturor poliţiştilor, pentru modul profesionist în care au acţionat, partenerilor.
La şedinţa de bilanţ au participat primul-ministru, Victor Ponta, vice prim-miniştrii Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, ministrul Ministerului Afacerilor Interne, Radu Stroe, procurorul şef Marius Iacob din cadrul Parchetului instanţei supreme, George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, şefii structurilor centrale şi teritoriale din cadrul IGPR.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe