Petrom disponibilizează trei mii de angajaţi
Compania Petrom, membră a grupului austriac OMV, va disponibiliza trei mii de angajaţi la nivelul întregii ţări, începând cu 1 februarie, potrivit datelor furnizate, miercuri, de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Prahova.
Petrom disponibilizează trei mii de angajaţi (Imagine: Mediafax Foto)
Purtătorul de cuvânt al AJOFM Prahova, Dragoş Pârvan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia pe care o reprezintă a primit o înştiinţare prin care Petrom anunţă că începând cu 1 februarie va disponibiliza, la nivelul întregii ţări, trei mii de angajaţi.
Pârvan a declarat că în înştiinţarea transmisă AJOFM Prahova nu se precizează care sunt judeţele în care vor fi făcute concedierile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Vânzările Petrom pe segmentul gazelor naturale au fost afectate de scăderea cu 21% a consumului în România în ultimul trimestru din 2008 faţă de perioada similară a anului anterior, generată în principal de sistarea parţială a activităţii marilor combinate chimice, se arată într-un raport al OMV, publicat marţi.
Surse din companie au declarat la începutul lunii ianuarie că Petrom ar putea disponibiliza, din cauza situaţiei economice generale, aproximativ 4.000 de salariaţi, număr suplimentar cifrelor prevăzute în programul de restructurare convenit la momentul privatizării, care prevede reducerea anuală a personalului.
Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Petrom au afirmat la vremea respectivă că pot fi avute în vedere "eventuale restructurări adiţionale" programelor de restructurare. Ei au adăugat că informaţia va fi făcută publică în luna februarie, la prezentarea raportului anual pentru 2008.
Petrom a început în 2005, după preluarea pachetului majoritar de acţiuni de către grupul austriac OMV, un program de restructurare, care presupune, printre altele, disponibilizări de personal în fiecare an.
Potrivit strategiei de personal, Petrom va avea la finele anului 2009 un număr de 22.630 de angajaţi.
La momentul privatizării, în 2004, Petrom avea 50.010 angajaţi. Numărul acestora a scăzut la 43.546 în 2005 şi la 32.837 în 2006. Potrivit datelor Petrom, la finele anului 2007 compania avea 26.397 de salariaţi.
Numărul de salariaţi ai Petrom a crescut în 2007 cu circa 10.000, la 36.194, prin preluarea activităţilor de mentenanţă şi întreţinere de la Petromservice.
Reprezentanţii companiei arată, într-o declaraţie remisă miercuri, că procesul de restructurare al Petrom nu este o noutate, compania începând încă din 2005 programe de modernizare şi eficientizare, care includ şi componenta de restructurare, în vederea îmbunătăţirii performanţelor companiei.
"Acest proces nu s-a încheiat încă; reorganizarea companiei este un proiect pe termen lung, care este implementat treptat şi cu responsabilitate, în deplin acord cu reprezentaţii sindicatelor. Nu putem face estimări, deoarece nu există un obiectiv legat de numărul angajaţilor. Acesta va varia în funcţie de necesităţile companiei, de dezvoltare", arată reprezentanţii Petrom.
Potrivit Petrom, reorganizarea companiei este un proces "pe termen mediu şi lung, complex, care se desfăşoară pas cu pas", iar modificările numărului salariaţilor sunt raportate în rezultatele financiare trimestriale transmise Bursei de Valori Bucureşti.
"Pentru protecţia socială a salariaţilor disponibilizaţi ca urmare a procesului de reorganizare a companiei, a fost elaborat un plan social. Pe lângă beneficiile financiare acordate prin planul social, Petrom s-a angajat prin acelaşi plan social să suporte toate cheltuielile în cazul în care foştii salariaţi se înscriu la cursuri de calificare sau recalificare", arată reprezentanţii companiei.
Totodată, Petrom a decis sprijinirea salariaţilor disponibilizaţi, în vederea reintegrării acestora pe piaţa forţei de muncă. Astfel, au fost înfiinţate centre de tranziţie, care au rolul de a oferi, în funcţie de opţiunile personale, servicii de reintegrare pe piaţa forţei de muncă sau servicii necesare deschiderii unei afaceri.
"Centrele de tranziţie nu reprezintă singura iniţiativă a companiei de a susţine angajaţii care intenţionează să dezvolte propria afacere. În cazul externalizării unei activităţi, Petrom oferă posibilitatea preluării acesteia în administrare de către orice angajat al companiei, în funcţie de îndeplinirea criteriilor stabilite", mai arată reprezentanţii Petrom.
Compania nu precizează câţi angajaţi are în prezent şi nici numărul celor care vor fi disponibilizaţi de la 1 februarie.
Citeşte şi:
Petrom ar putea disponibiliza încă 4.000 de salariaţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO