PF Daniel face precizări despre casa părintească,după ce un frate l-a acuzat că l-a lăsat pe drumuri

PF Daniel a restaurat casa părintească şi a donat-o mănăstirii pe care a înfiinţat-o în localitatea natală Dobroeşti, din judeţul Timiş, după ce doi dintre fraţi au renunţat la moştenire, iar cel de al treilea a lăsat locuinţa să se degradeze, apoi a abandonat-o mutându-se în clădirea fostului CAP.

Urmărește
383 afișări
Imaginea articolului PF Daniel face precizări despre casa părintească,după ce un frate l-a acuzat că l-a lăsat pe drumuri

PF Daniel face precizări despre casa părintească,după ce un frate l-a acuzat că l-a lăsat pe drumuri (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Precizarea a fost făcută de Biroul de presă al Patriarhiei Române, după ce în presă au apărut declaraţii ale fratelui patriarhului Gheorghe Ciobotea, care îl acuză pe PF Daniel că l-ar fi lăsat fără locuinţă ca să ajute mănăstirea din localitate, în loc să îl ajute pe el şi pe familia lui.

Sub titlul "Invidia nu se vindecă uşor!", Patriarhia face, într-un comunicat de presă, mai multe precizări legate de relaţia dintre PF Daniel şi cei trei fraţi ai săi.

"Casa părintească a familiei Ciobotea din satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, a fost folosită în exclusivitate de către domnul Gheorghe Ciobotea după trecerea la cele veşnice a mamei, Stela (1975) şi mutarea tatălui, Alexie, la Lugoj (1977), apoi la Bucureşti (1979), pentru a fi îngrijit de către fiica acestuia, doamna Floare (Ciobotea) Vişan. Timp de peste 30 de ani, domnul Gheorghe Ciobotea a locuit cu familia sa în casa părintească, perioadă în care a demolat şase anexe ale gospodăriei, pe care le-a valorificat în interes propriu. Casa a fost lăsată să se degradeze, astfel încât, din cauza condiţiilor improprii de locuit, domnul Gheorghe Ciobotea a abandonat casa părintească şi s-a mutat în clădirea sediului fostului CAP din localitate, construită pe un teren care a aparţinut familiei Alexie şi Stela Ciobotea", a precizat sursa citată.

În anul 2003, Patriarhul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a dorit să restaureze casa şi să o dea în folosinţa mănăstirii cu hramurile "Cuvioasa Parascheva şi Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul", pe care a înfiinţat-o în localitatea Dobreşti ca mănăstire a Arhiepiscopiei Timişoarei.

"Ceilalţi doi fraţi, Gheorghe şi Floare, au renunţat la părţile de moştenire din casă şi grădină prin acte legale, fiind prezent personal la notariat şi domnul Gheorghe Ciobotea, care, în schimb, a primit el singur cele două hectare de pădure moştenite de cei trei fraţi de la părinţii lor", se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

Ca urmare, Patriarhul Daniel a refăcut casa cu ajutorul unor prieteni şi a dat-o în folosinţa mănăstirii, împreună cu grădina casei.

"Ulterior, cu sprijinul financiar al Preafericirii Sale, mănăstirea a cumpărat un teren în apropierea satului Dobreşti, pe care a început construirea bisericii mănăstirii. Până la finalizarea construirii bisericii, mănăstirea a folosit şi foloseşte ca lăcaş de cult vechea biserică din lemn a satului, monument istoric", potrivit Patriarhiei.

Consiliul Judeţean Timiş a alocat în 2009 fonduri pentru asfaltarea drumului care face legătura între satul Dobreşti şi centrul comunei Bara, "tocmai pentru că apreciază prezenţa şi activitatea mănăstirii în această zonă, ţinând cont de faptul că Banatul este o regiune săracă în mănăstiri", susţine sursa citată.

"Adesea, Părintele Patriarh Daniel a trimis ajutor material şi financiar atât obştii monahale (formată din cinci monahi veniţi aici de la mănăstirea Sihăstria, judeţul Neamţ), cât şi familiei domnului Gheorghe Ciobotea. Din păcate, domnul Gheorghe Ciobotea a devenit ostil prezenţei mănăstirii în localitate şi invidios pe faptul că monahii sunt ajutaţi în activitatea lor de către Patriarhul României. Din acel moment, a fost greu de comunicat cu domnia sa, care a hotărât să nu mai meargă la biserica din sat, ci la alte biserici din localităţile învecinate", se mai arată în documentul remis de Patriarhia Română.

Potrivit sursei citate, Gheorghe Ciobotea a refuzat departajarea între fraţi a terenurilor agricole moştenite de la părinţi, de teama donării către mănăstire a terenurilor care revin de drept fratelui şi surorii sale. În prezent, toate aceste terenuri agricole moştenite de la părinţi pot fi folosite în exclusivitate de către domnul Gheorghe Ciobotea, întrucât el locuieşte în sat cu familia sa.

"În ceea ce îi priveşte pe fiii domnului Gheorghe Ciobotea, anume Dan-Cristian şi Gheorghe-Sorin, Patriarhul României s-a întâlnit cu aceştia cu prilejul unor vizite anterioare la Dobreşti. În mod surprinzător, însă atunci când s-a găsit un loc de muncă pentru fiul cel mare al domnului Gheorghe Ciobotea la o fabrică de pâine din Lugoj, acesta a refuzat, iar neacceptarea la muncă pe şantierul mănăstirii a celor doi fii ai săi, aşa cum susţine domnul Gheorghe Ciobotea, este un neadevăr şi o acuzaţie gratuită, întrucât nu au solicitat niciodată mănăstirii acest lucru. Aşadar, se constată permanent că invidia este o boală sufletească foarte greu de vindecat", a precizat sursa citată.

Totodată, Patriarhia a menţionat că autoturismul VW Phantom de culoare albă nu este maşina personală a Patriarhului şi nici nu a fost închiriată, ci a fost pusă la dispoziţie de o persoană particulară, "în semn de preţuire pentru Preafericirea Sa".

Patriarhia a făcut precizări şi în legătură cu vizita făcută de PF Daniel la Lugoj, unde s-a întâlnit cu foştii colegi de liceu, la 40 de ani de la aboslvire.

"La începutul întâlnirii cu foştii colegi de liceu, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit în dar liceului o Cruce de lemn argintată purtând în mijloc chipul Mântuitorului Iisus Hristos răstignit şi înviat, primită recent, în dar, în timpul vizitei sale canonice la comunităţile ortodoxe româneşti din Spania, o Sfântă Scriptură, ediţia jubiliară 2008 şi câteva cărţi pentru biblioteca Colegiului. Patriarhul României a mai oferit foştilor colegi de liceu câte o carte privind Crezul ortodox şi mici daruri cu semnul Crucii patriarhale, ţinând cont de faptul că anul 2010 a fost proclamat de Sfântul Sinod drept Anul omagial al Crezului Ortodox, ca îndemn la intensificarea credinţei ortodoxe în Sfânta Treime şi la mărturisirea Tainei Crucii şi Învierii lui Hristos, Mântuitorul lumii", potrivit sursei citate.

De asemenea, în programul revederii de 40 de ani a absolvenţilor liceului "Coriolan Brediceanu" din Lugoj (1970 - 2010), iniţial a fost prevăzută o slujbă de pomenire pentru profesorii şi colegii trecuţi la Domnul în cimitirul ortodox al municipiului Lugoj, însă, pentru că "ora de dirigenţie" a fost mai lungă datorită prezenţei ambelor clase (profil real şi uman), s-a decis ca slujba de pomenire să fie oficiată în capela colegiului, "loc chiar mai potrivit pentru a participa la rugăciune şi alte persoane din Colegiul "Coriolan Brediceanu", a adăugat sursa citată.

"La agapa care a încheiat evenimentul, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rămas aproximativ o oră şi jumătate, deoarece trebuia să ajungă la aeroportul din Timişoara şi apoi, cu avionul, la Bucureşti, unde avea alte obligaţii urgente", se spune în încheierea comunicatului de presă.

Potrivit unor materiale apărute recent în presă, Gheorghe Ciobotea, fratele Patriarhului Daniel, s-a supărat pentru că Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române l-ar fi lăsat în stradă.

"La moartea părinţilor noştri, Patriarhul a falsificat actele şi a donat pământul şi casa mea Bisericii Ortodoxe. Eu, nevasta mea şi copilaşii mei am fost aruncaţi în stradă", a spus Gheorghe Ciobotea, care îşi câştigă existenţa din oierit.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care Patriarhul Daniel a fost la Colegiul "Coriolan Brediceanu" din Lugoj, pe care l-a absolvit în urmă cu 40 de ani.

"Daniel nu mai este fratele meu. Eram în stare să ucid pentru el, dar acum să nu îl mai văd în faţa ochilor. L-am rugat să îşi salveze nepoţii de la oierit şi să ţi angajeze în construcţii la mănăstirea de la noi din sat. Nu a vrut. Vă întreb dacă aşa se comportă un frate", a spus Gheorghe Ciobotea.

Gheorghe Ciobotea a mai spus că atitudinea fratelui său îl face să renunţe la ortodoxism. "Sunt sătul de morala ortodoxă făcută de cel care mi-a fost frate. Dacă asta e învăţătura ortodoxă, atunci eu renunţ la ea. La noi în sat se ridică o biserică catolică şi o să mă mut la ei", a mai declarat fratele Patriarhului.

Presa a mai relatat că Patriarhul Daniel a venit la întâlnirea cu foştii săi colegi de liceu cu o maşină VW Phantom şi a donat o cruce din aur şi argint.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici