- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.01.2016, 20:34)
- Elvira Gheorghita
PF Daniel: Trebuie susţinut efortul Bisericii de a apăra familia naturală în faţa unor "modele" noi
Patriarhul României, Preafericitul (PF) Daniel, îndeamnă la susţinerea efortului Bisericii de a apăra familia "naturală, tradiţională, universală" şi de "a rezista în faţa unor 'modele' noi de familie".
Urmărește
1153 afișări
PF Daniel: Trebuie susţinut efortul Bisericii de a apăra familia naturală în faţa unor "modele" noi (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
Patriarhul spune că familia se găseşte într-o situaţie fragilă şi dificilă, deoarece modelul însuşi al familiei tradiţionale este considerat de unii ca fiind învechit sau perimat.
Totodată, el spune că familia trebuie să facă faţă astăzi multiplelor provocări şi crize din societatea contemporană: criza economică (sărăcie, şomaj, nesiguranţa zilei de mâine, emigraţia ş.a.), criza morală (libertinajul, avortul, divorţul, abandonarea copiilor, violenţa domestică, delicvenţa juvenilă, traficul de fiinţe umane ş.a.), şi criza spirituală (sectarismul, fanatismul, prozelitismul religios ş.a.).
"Când Dumnezeu a făcut lumea, coroana creaţiei Sale a fost familia: bărbatul şi femeia, care au primit binecuvântarea de a creşte, a se înmulţi şi a stăpâni pământul. Deşi a trecut prin multe încercări şi pericole abătute asupra societăţii umane, totuşi familia a fost instituţia cea mai stabilă a umanităţii, asigurând continuitatea acesteia în istorie. De aceea, trebuie să susţinem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradiţională, universală şi de a rezista în faţa unor „modele” noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele", spune Patriarhul.
El punctează că "parteneriatele sociale sau de convieţuire între persoane nu pot fi asimilate familiei tradiţionale şi orice atentat la identitatea tradiţională a acesteia constituie o inovaţie artificială care nu poate purta numele realităţii naturale de care se îndepărtează".
"Prin urmare, diluarea valorilor familiale tradiţionale sau înlăturarea diferenţelor între această familie şi alte tipuri de uniuni, în numele drepturilor omului şi al egalităţii, subminează familia naturală ca temelie a societăţii umane. De aceea, familia tradiţională are dreptul şi datoria de a-şi proteja propria identitate, demnitate şi continuitate", mai spune PF Daniel.
Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anunţat, la sfârşitul slujbei de Crăciun de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, lansarea unei iniţiative civice de modificare a Constituţiei, în sensul de a se preciza că familia este formată din bărbat şi femeie.
Mai mulţi preoţi din judeţul Iaşi le-au cerut enoriaşilor, după ce au sfinţit casele de Bobotează, să semneze pentru modificarea Constituţiei, astfel încât să fie permise doar căsătoriile între bărbat şi femeie.
Iniţiativa este susţinută de mai multe ONG-uri din Coaliţia pentru Familie: Asociaţia "Părinţi pentru Ora de Religie", Asociaţia "Alianţa Familiilor din România", Asociaţia Familiilor Catolice din România "Vladimir Ghika", Asociaţia Pro Vita - filiala Bucureşti, Asociaţia "Familia Tradiţională" etc.
În replică Asociaţia MozaiQ, care pledează pentru respectarea drepturilor minorităţilor sexuale, a condamnat implicarea Bisericii Ortodoxe Române "în chestiuni ce ţin de organizarea laică a statului român" şi a arătat că această încercare de modificare a Constituţiei nu ar crea noi drepturi pentru cetăţeni, ci, dimpotrivă, le-ar restrânge, fiind "bazată pe ignoranţă, prejudecăţi şi excludere".
În tot mai multe state europene au fost recunoscute familiile formate din persoane de acelaşi sex.
Înainte de Crăciun, Grecia a adoptat o lege care permite încheierea de parteneriate civile între persoane de acelaşi sex, în pofida protestelor şi opoziţiei unor partide politice şi a Bisericii Ortodoxe, relata Reuters în pagina electronică.
Tot mai multe state europene au adoptat legi care permit încheierea unor astfel de parteneriate de către cuplurile de acelaşi sex, inclusiv în Marea Britanie, Spania şi Cipru, însă subiectul rămâne în continuare controversat în numeroase state membre ale Uniunii Europene (UE).
Citește pe www.zf.ro: Prestigioasa universitate Harvard: România are a 20-a cea mai sofisticată economie a lumii. E mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul de dezvoltare. În urmă cu 20 de ani eram pe locul 40
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prestigioasa universitate Harvard: România are a 20-a cea mai sofisticată economie a lumii. E mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul de dezvoltare. În urmă cu 20 de ani eram pe locul 40
Cine este gelatierul român care a câştigat un premiu la cea mai prestigioasă competiţie continentală din industria îngheţatei artizanale?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Fiica lui Adrian Minune a confirmat divorțul! Adriana Simionescu și Nicu și-au spus ADIO după 6 luni de căsnicie
CANCAN.RO
Ce pensie va primi Klaus Iohannis după ce a demisionat din funcția de președinte. Mai beneficiază și de o indemnizație de 12.000 de lei lunar
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe