PF Daniel: Urăm un 2013 cu sănătate şi mântuire, pace, bucurie şi împlinirea dorinţelor de bine

Preafericitul părinte Patriarh Daniel urează românilor în 2013 ca Hristos să le dea sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, binecuvântare pentru familii şi activităţile pe care le desfăşoară şi să-şi împlinească toate dorinţele de bine.

Urmărește
342 afișări
Imaginea articolului PF Daniel: Urăm un 2013 cu sănătate şi mântuire, pace, bucurie şi împlinirea dorinţelor de bine

PF Daniel: Urăm un 2013 cu sănătate şi mântuire, pace, bucurie şi împlinirea dorinţelor de bine

"De Anul Nou, oamenii îşi doresc şi îşi urează «Un an nou fericit!» sau «La mulţi ani cu sănătate şi fericire!» sau «Ani mulţi şi buni!». Este firească şi frumoasă urarea de mai sus, dar şi întrebarea: cine ne dăruieşte ani mulţi şi buni, cu sănătate şi fericire? Răspunsul omului credincios este acesta: Dumnezeu cel veşnic şi bun, izvorul vieţii, al bucuriei şi al fericirii. Din acest motiv, trecerea dintre ani trebuie întâmpinată mai întâi, cu rugăciune la miezul nopţii şi apoi, dacă se doreşte, şi cu Revelionul citadin sau cu veghea obiceiurilor tradiţionale de la sat", spune PF Daniel în cuvântarea pe care o va ţine în Catedrala Patriarhală, luni, la miezul nopţii.

Patriarhul îi îndeamnă pe credincioşi, în cuvântul de Anul Nou, să preţuiască fiecare clipă a vieţii prezente, ca timp al pregătirii pentru dobândirea vieţii veşnice.

"Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi speranţă, dar şi cu responsabilitate şi gravitate, fiecare clipă a vieţii prezente, preţuind-o ca fiind timp favorabil iertării păcatelor, timp al ridicării, timp al sfinţirii vieţii, timp al înmulţirii darurilor primite de la Dumnezeu, timp al pregătirii pentru a dobândi viaţa veşnică. Biserica ne oferă posibilitatea transcenderii timpului fizic, devenind contemporani reali ai evenimentelor biblice. (...) Cât suntem încă în viaţa aceasta, putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite", mai spune PF Daniel.

Totodată, patriarhul le urează românilor ca 2013 să fie un "an mai bun, mai luminos şi cu spor de roadele pământului", iar oamenii să îşi aducă aminte de toţi cei dragi, fie că sunt aproape sau departe. PF Daniel îi mai încurajează pe românii din diaspora să păstreze credinţa şi spiritualitatea românească.

Patriarhul urează, în încheierea cuvântării: "Întru mulţi şi fericiţi ani, cu spor în credinţă şi în fapte bune!".

În noaptea dintre ani, în toate lăcaşurile de rugăciune ale Bisericii Ortodoxe Române din ţară şi din afara graniţelor va fi ţinută o slujbă de mulţumire şi de binecuvântare a începutului noului an calendaristic.

Intrarea într-un an nou constituie un moment de referinţă în viaţa societăţii. Credincioşii au dorit să solemnizeze acest moment prin rugăciune particulară şi publică. Biserica a făcut acest lucru în vechime prin adoptarea sărbătorii laice a Indictionului, care avea loc la 23 septembrie, apoi la 1 septembrie, când începe noul an bisericesc, dată pentru care s-a şi alcătuit o slujbă completă.

Odată cu adoptarea zilei de 1 ianuarie ca început al anului civil, s-a simţit nevoia alcătuirii unei noi rânduieli de slujbă. Astfel, s-a preluat slujba Te Deum-ului, care se poate oficia şi la 1 septembrie, dar locul acesteia s-a stabilit după Sfânta Liturghie. Pentru momentul efectiv al trecerii dintre ani, la miezul nopţii, unii preoţi au folosit anumite rugăciuni, alţii altele, mai ales începând din 2001, când Patriarhia Română, la intrarea în mileniul III, a recomandat preoţilor să facă rugăciuni la miezul nopţii. Unii au ţinut Te Deum-ul, alţii au făcut rânduiala Privegherii, dar la Catedrala patriarhală din Bucureşti s-a oficiat slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos.

Pentru a se uniformiza diversele practici şi pentru a nu muta slujba Te Deum-ului din locul consacrat ei, anume după Sfânta Liturghie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa din 17 februarie 2011, ca în noaptea trecerii dintre ani să se săvârşească Acatistul Mântuitorului, însoţit de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. Această rânduială urmează a fi oficiată atât în catedrale şi parohii, cât şi în mănăstiri.

În cadrul slujbei din noaptea trecerii dintre ani, care a fost publicată anul acesta de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, sunt patru rugăciuni: Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitor (a Acatistului), Rugăciunea de mulţumire şi două rugăciuni de intrare în noul an, una din tradiţia liturgică română şi slavă (cea de la Te Deum) şi alta din tradiţia greacă, recent tradusă în limba română.

Această slujbă constituie un bun prilej de a solemniza în cultul public momentul trecerii dintre ani, de a mulţumi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvântarea anului care începe şi de a aprofunda înţelesurile praznicului împărătesc de la 1 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici