- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PFR: Mai multe cazuri de migraţie ilegală, furt auto şi contrabandă de ţigări depistate în 2010
Poliţiştii de frontieră români au depistat, în anul 2010, un număr mai mare de cazuri de migraţie ilegală, autoturisme furate şi contrabandă de ţigări la graniţele ţării decât în 2009, în total fiind înregistrate cu zece la sută mai multe infracţiuni, potrivit bilanţului Poliţiei de Frontieră (PFR).
În 2010 poliţiştii de frontieră au constatat peste 7.800 de infracţiuni, faţă de aproximativ 7.100 în 2009, reprezentând o creştere cu 9,7 la sută, potrivit bilanţului Poliţiei de Frontieră pe anul trecut, prezentat marţi.
Pentru infracţiunile constatate au fost sancţionate peste 15.000 de persoane, din care aproape 1.500 de cetăţeni străini. Valoarea amenzilor a depăşit supa de 4,5 milioane de lei.
Potrivit PFR, infracţiunile ce predomină la frontierele ţării sunt migraţia ilegală, falsul şi uzul de fals, precum şi contrabanda.
În ceea ce priveşte migraţia ilegală, poliţiştii de frontieră au depistat peste 2.100 de cetăţeni străini implicaţi în această activitate, înregistrând o uşoară creştere faţă de anul 2009. Autorităţile au depistat peste 300 de grupuri de migranţi, în care au fost identificaţi peste 230 de traficanţi. Dintre acestea, nouă grupuri erau reţele organizate, specializate în traficul de migranţi.
În 2010 s-a constatat o creştere a numărului de persoane găsite ascunse în mijloace de transport, pentru a trece ilegal frontiera, respectiv peste 400, faţă de peste 350 în 2009. Totodată, numărul de călăuze sau transportatori de migranţi a crescut cu peste 30 la sută.
Cele mai frecvente modalităţi de trecere ilegală a frontierei sunt falsificarea documentelor, folosirea unor documente de identitate aparţinând altor persoane, ascunderea în mijloace de transport, intrarea ilegală în ţară pe la frontiera verde sau traversarea frontierei de vest.
În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că majoritatea cetăţenilor străini ce acţionează la frontiera de vest, în scopul migraţiei ilegale, au intrat în mod legal în ţară.
La frontiera verde au fost depistaţi imigranţi provenind din Albania, Iran, Liban, Somalia, India, Maroc, Nepal, Ucraina, Palestina, Nigeria, Georgia, Tunisia, Egipt, Serbia, Siria, Sri Lanka, Rusia, precum şi alte state.
Totodată, în anul 2010 au fost depistate 15 cazuri de trafic de fiinţe umane, în care au fost identificaţi 29 traficanţi şi 50 victime, din care cinci grupuri organizate. Astfel de cazuri au fost preluate, începând de la 1 mai, de Poliţia Română.
De asemenea, fenomenul contrabandei cu bunuri s-a menţinut la cote ridicate în 2010, fiind implicaţi atât cetăţeni străini, cât şi români,
Mărfurile de contrabandă au fost, în principal, cafea, ţigări, produse alimentare, produse electronice şi electrocasnice sau confecţii.
În anul 2010, poliţiştii de frontieră au confiscat peste cinci kilograme de aur, peste 300 de kilograme de argine şi 35 de obiecte de patrimoniu, în valoare totală de aproape 150 de milioane de lei.
Au fost constatate peste 250 de infracţiuni economico-financiare, în care au fost implicate persoane provenind din România, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Ungaria, China, Rusia, Grecia sau Franţa.
"Traficul ilegal cu ţigări a luat o amploare deosebită în ultimii ani la frontierele României, traficanţii mizând pe «profitul» impresionant pe care îl pot obţine din comercializarea «la negru», atât pe pieţele de desfacere din ţara noastră, cât mai ales pe cele din Occident", arată PFR în bilanţul activităţii pe 2010.
Poliţiştii de frontieră au confiscat, anul trecut, peste nouă milioane de pachete de ţigări, în valoare de peste 40 de milioane de lei, din care aproape 5,5 milioane de pachete proveneau din contrabandă.
Totodată, poliţiştii au confiscat peste 11 tone de tutun prelucrat şi peste 31 de tone de tutun neprelucrat, în valoare de peste un milion de lei.
Cea mai activă zonă este cea de la frontiera cu Ucraina, aici fiind reţinută 25 la sută din cantitatea totală de ţigări, urmată de frontiera cu Republica Moldova.
În perioada menţionată au fost descoperite şi peste 300 de mijloace de transport furate din străinătate, din care peste 240 de autoturisme, 31 de automarfare, 16 microbuze, 15 motociclete şi opt remorci auto.
Numărul descoperirilor privind mijloacele de transport furate a crescut cu aproximativ 58 la sută faţă de anul trecut. Românii sunt cel mai implicaţi în astfel de infracţiuni, urmaţi de cetăţeni moldoveni, ucraineni, austrieci şi italieni. În continuare, principalul "furnizor" de autoturisme furate ce tranzitează România este Italia, urmat de Germania, Ungaria şi Spania.
Tot în 2010 au fost descoperite peste 87 de kilograme de droguri, din care 82 de kilograme de heroină. De asemenea, poliţiştii de frontieră au confiscat aproape 15.000 de bucăţi de produse stupefiante, 40.000 de bucăţi de substanţe anabolizante şi aproape 8.500 de medicamente cu conţinut stupefiant. În total, poliţiştii au constatat 79 de infracţiuni.
Persoanele implicate în traficul de droguri provin mai ales din Bosnia, Iran, Olanda, România, Republica Moldova, Franţa, Israel, Cehia, Germania, Bulgaria şi Canada.
În plus, poliţiştii au descoperit şi confiscat 82 de arme, peste 13.000 de cartuşe şi peste 1,3 tone de explozibili, fiind constatate aproape 150 de infracţiuni de trafic de arme, muniţii, explozivi sau produse toxice.
Cetăţenii implicaţi în această activitate ilegală provin din Italia, Slovenia, Turcia, Spania, Serbia, Ucraina, Austria, Republica Moldova, Franţa, Israel, Cehia, Spania, Germania, Anglia, Bulgaria, Grecia şi România.
Poliţiştii au confiscat, anul trecut, şi 136 de ambarcaţiuni, peste 40 de motoare de bărci, peste 1.000 de unelte de pescuit şi aproximativ 22 de tone de peşte, precum şi peste 100 de kilograme de icre.
Aceştia au constatat 944 de infracţiuni privind braconajul piscicol şi au aplicat 1.277 contravenţii, în valoare de 225.590 de lei.
La bilanţul Poliţiei de Frontieră au participat şeful instituţiei, Ioan Buda, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş şi secretarul de stat în MAI, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan Dascălu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO