- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PFR: Nu va fi o problemă de personal după arestarea sau cercetarea unor poliţişti, ei sunt înlocuiţi
Poliţia de Frontieră (PFR) nu are o problemă de lipsă de personal după arestarea sau cercetarea în stare de libertate a unor poliţişti din sectoare de trecere a frontierei şi vămi din nordul şi vestul ţării, aceştia fiind înlocuiţi cu alţi colegi sau angajaţi din IPJ-uri.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Române, Fabian Bădilă, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că poliţiştii de frontieră care au fost arestaţi preventiv au fost suspendaţi din funcţie, conform legii.
Totodată, cei care sunt cercetaţi în stare de libertate au fost puşi la dispoziţie.
În urma acţiunilor din vămi, în toate zonele în care s-au făcut descinderi au fost luate măsuri pentru ca poliţiştii de frontieră vizaţi de autorităţi să fie înlocuiţi, astfel încât să nu existe lipsă de personal, a precizat Bădilă.
Spre exemplu, în judeţul Suceava au fost aduşi poliţişti de frontieră din sectoarele din apropiere, iar în Timiş, pe lângă cei aduşi de la alte sectoare, au venit şi aproximativ 30 de poliţişti de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ).
Bădilă a subliniat că există personal suficient în Poliţia de Frontieră şi Poliţia Română pentru ca activitatea la graniţe să se desfăşoare normal.
Direcţia Naţională Anticorupţie a reţinut, în total, 97 de persoane implicate în fapte de corupţie la vămile din vestul ţării. Între timp, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au arestat, în ultimele 24 de ore, 86 de persoane.
Potrivit DNA, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul punctului de trecere al frontierei (PTF) Moraviţa şi PTF Foeni din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontieră (IJPF) Timiş, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră împreună cu lucrători vamali au acţionat în vederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României.
Pe de altă parte, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidăş, jud. Caraş-Severin, vameşii şi poliţişti de frontieră menţionaţi mai sus, precum şi alte persoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, au acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi materiale.
Aproximativ 140 de vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş şi Caraş-Severin au fost audiaţi la DNA, marţi şi miercuri, fiind suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului cu ţigări din Serbia.
Vameşii şi poliţiştii de frontieră au fost ridicaţi de anchetatori în urma descinderilor care au avut loc marţi dimineaţă, la vămile Stamora Moraviţa (Timiş) şi Naidăş (Caraş-Severin) şi la locuinţe ale angajaţilor de la frontieră.
O parte dintre cei ridicaţi de poliţişti au fost duşi la Bucureşti, cu elicoptere ale MAI, iar alţi suspecţi au fost transportaţi la sediul Inspectoratului Judeţean al Jandarmeriei Timiş, de unde au fost duşi în Capitală.
Şapte persoane vizate în această anchetă sunt date în urmărire, iar între acestea s-ar afla şi Milan Gubic, şef de tură la Vama Stamora Moraviţa. Cele şapte persoane ar fi fost fost date în urmărire în condiţiile în care nu au fost găsite pentru a fi audiate.
În timpul percheziţiilor, anchetatorii au ridicat din birourile vameşilor şi poliţiştilor de frontieră mai mulţi saci cu probe, care vor fi analizate de procurori.
Vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş au fost blocate, marţi dimineaţă, începând cu ora 6.00, când zeci de poliţişti, jandarmi şi mascaţi, coordonaţi de ofiţeri ai DGA şi de procurori ai DNA, au descins în aceste puncte de trecere a frontierei. Traficul în cele două vămi a fost redeschis după aproximativ două ore.
Potrivit unor surse judiciare, vameşi de la Moraviţa ar fi fost surprinşi, de camerele de luat vederi instalate de anchetatori, în timpul unor partide de sex. Informaţia a fost confirmată de avocaţi ai unora dintre poliţiştii şi vameşii din Timiş şi Caraş-Severin audiaţi la DNA.
Întreaga acţiune în vămi este coordonată de la Bucureşti, fiind similară celei de săptămâna trecută, de la Vama Siret, din judeţul Suceava, în urma căreia sunt cercetate penal 59 de persoane, între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie şi vameşi.
Cele 59 de persoane au fost arestate, la cererea anchetatorilor, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Ulterior, avocaţii inculpaţilor au declarat recurs la deciziile de arestare preventivă, ce urmează să fie judecat la instanţa supremă. Pentru 15 dintre aceştia, instanţa supremă a decis deja menţinerea în arest preventiv.
Arestarea vameşilor de la Siret, în contextul evaluărilor României pentru Schengen, aminteşte de acţiuni similare care au avut loc în 2006, la Otopeni şi Ploieşti, în perioadă premergătoare unui nou Raport al CE, dar care nici până acum nu s-au finalizat din punct de vedere juridic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO