Philip Dybvig, Premiul Nobel pentru Economie 2022, acuzat de hărţuire sexuală. Curg plângerile la adresa lui

Mai multe foste studente susţin că au fost supuse unei relaţii neporrivite de către economist, dar avocatul său a negat acuzaţiile, vorbind despre „relaţii adecvate şi profesionale”

Urmărește
454 afișări
Imaginea articolului Philip Dybvig, Premiul Nobel pentru Economie 2022, acuzat de hărţuire sexuală. Curg plângerile la adresa lui

Philip Dybvig, Premiul Nobel pentru Economie în 2022, se confruntă cu o anchetă pentru hărţuire sexuală. Cel puţin şapte dintre foştii săi studenţi l-au denunţat pentru violenţa suferită: în unele email-uri, examinate de Bloomberg, se vorbeşte despre „sărutări fără consimţământ” şi „atingeri nedorite”. Dar Dybvig, prin avocatul său, a negat toate acuzaţiile.

Premiat cu aproape un milion de euro

Născut în 1953, economistul este profesor de banci şi finanţe la Universitatea din Chicago din 1990. Anul acesta, a câştigat cel mai prestigios premiu pentru „cercetare privind băncile şi crizele financiare”. Este singurul premiu care nu este stabilit în testamentul lui Alfred Nobel, ci se acordă de către Banca Centrală suedeză, în memoria sa. În fiecare an, este anunţat ultimul şi prevede un premiu în numerar de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 910.000 de euro).

Chiar înainte ca acuzaţiile să se răspândească pe reţelele de socializare, Dybvig era în concediu academic. Deocamdată, prin avocatul său, a negat toate acuzaţiile. „Profesorul Dybvig a fost neclintit”, a spus avocatul Andrew Miltenberg. „Ştie că a avut întotdeauna relaţii adecvate şi profesionale cu studenţii săi”, a adăugat el.

În ultimele săptămâni, Dybvig a fost luat la întrebări de Universitatea Washington din St. Louis. Fosta stundentă chineză Karen Xiang, absolventă în 2012 a Şcolii de Afaceri Olin, într-un interviu acordat Bloomberg, a povestit despre prima ei întâlnire cu Dybvig, care a avut loc la un eveniment studenţesc din 2011: tânăra a subliniat că economistul „a pus-o să stea în poală pentru o fotografie”. „Vorbea chineză şi a început să vorbească cu mai multe fete”, a continuat el.

Alte plângeri anonime

În zilele următoare, Dybvig a început să-i trimită e-mail-uri în care o numea „tian mei zi”, expresie care tradus din chineză înseamnă „fată dulce sau dulce”. Într-o zi, a invitat-o ​​în biroul lui, să-i dea o cutie de ciocolată. După ce a intrat în cameră, Dybvig a închis uşa, a tras-o mai aproape de canapea şi a început să-i mângâie mâna. „S-a aşezat foarte aproape şi a început să spună: „Cred că eşti drăguţă” şi „Îmi place foarte mult””.

Avocatul lui Dybvig a contestat povestea tinerei: profesorul îşi aminteşte că Xiang s-a aşezat în poală de bunăvoie. „De ce ar trebui un student internaţional, venit în Statele Unite pentru a studia pentru prima dată, să aleagă să stea în poala unui profesor străin, pe care tocmai l-a cunoscut, şi în public?”, a replicat tânăra.

Pe lângă Xiang, mai multe plângeri au ajuns la biroul universităţii, dar sunt anonime. Multe studente se tem că îşi vor pierdă vizele. Unele spun că profesorul le-a masat umerii şi gâtul în biroul lui, dar se vorbeşte şi despre săruturi fără consimţământ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici