- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.10.2011, 12:14)
- Thomas Dinca ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piaţa farmaceutică blochează micii distribuitori. Există riscul unui deficit de medicamente
Disfuncţionalităţile pieţei farmaceutice blochează prezenţa micilor distribuitori şi limitează vânzarea celor mai ieftine medicamente la sub 1% din valoarea totală a pieţei, existând şi riscul unui deficit de medicamente dacă modul de calcul al preţului va fi modificat în sensul propus de minister.
Urmărește
350 afișări
Piaţa farmaceutică blochează micii distribuitori. Există riscul unui deficit de medicamente (Imagine: Shutterstock)
Concluzia rezultă în urma unei investigaţii sectoriale efectuate de Consiliul Concurenţei (CC) în sectorul farmaceutic, prin care au fost constatate mai multe disfuncţionalităţi legate, în primul rând, de accesul distribuitorilor la anumite medicamente.
Instituţia arată că, din punctul de vedere al accesului pe piaţa distribuţiei angro, se poate afirma că nu există limitări într-o măsură semnificativă generate de existenţa unor relaţii de exclusivitate sau de distribuţia printr-un număr redus de distributori, dar că au fost identificate şi anumite pieţe pe care accesul distribuitorilor - şi, în general, al distribuitorilor mici - este dificil.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
"Din analiza efectuată a rezultat faptul că, deşi există diferenţe semnificative de preţ pe toate pieţele unde există variante generice ale medicamentelor inovative cel mai bine vândute, nu numai că medicamentele generice nu au reuşit să penetreze piaţa, dar vânzările celor mai ieftine medicamente generice reprezintă sub 1% din valoarea totală a pieţei", se arată într-un raport al Consiliului.
Sursa citată arată, totodată, că medicamentele decontate în cadrul programelor naţionale de sănătate sunt prescrise pe baza Denumirii Comune Internaţionale, dar, cu toate acestea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) suportă valoarea integrală a preţului de vânzare cu amănuntul al fiecărui medicament care se acordă în cadrul programelor, astfel că farmaciile nu au niciun stimulent pentru a le comercializa la un preţ mai mic, deşi pot obţine discounturi semnificative de la distribuitorii de medicamente.
"Prin urmare, prin practicarea acestui sistem, se elimină principala formă de concurenţă cu privire la aceste medicamente, şi anume concurenţa prin preţ, atât la nivelul producătorilor, cât şi la nivelul farmaciilor, în detrimentul bugetului alocat programelor naţionale şi, în final, al pacienţilor. Având în vedere creşterea cheltuielilor cu medicamentele care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, este necesară introducerea unui sistem de referenţiere a preţurilor în cazul acestor medicamente, cel puţin în cazurile în care există mai multe medicamente cu aceeaşi Denumire Comună Internaţională. Introducerea acestor măsuri va conduce, pe de o parte, la reducerea cheltuielilor statului cu aceste medicamente şi, pe de altă parte, la promovarea medicamentelor generice pe măsură ce acestea intră pe piaţă", este recomandarea CC.
Potrivit instituţiei, Ministerul Sănătăţii a propus ca modul de calcul al preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor cuprinşi în cadrul programelor naţionale de sănătate să fie stabilit într-un mod care să permită realizarea de economii la bugetul alocat sănătăţii, sistem prin care preţul cu ridicata ar fi fost cel de producător diminuat cu 15%, la care urma să se adauge adaosul de distribuţie.
Consiliul Concurenţei atrage însă atenţia că această metodă de calcul ar putea avea ca efect creşterea atractivităţii exporturilor de astfel de medicamente şi ar putea conduce la înregistrarea unui deficit de medicamente pe piaţa românească, cu posibile consecinţe asupra stării de sănătate a bolnavilor cronici incluşi în programe naţionale de sănătate.
Ca o soluţie alternativă a reducerii cu 15% a preţului de producător, Consiliul a recomandat aplicarea acestei reduceri la preţul pe care CNAS îl rambursează asiguraţilor.
Consiliul face referire şi la faptul că, deşi legislaţia existentă în materia achiziţiilor publice prevede în mod clar tipurile de informaţii şi documente pe care o autoritate contractantă le poate solicita ofertanţilor pentru a demonstra îndeplinirea criteriilor de calificare şi selecţie, precum şi documentele care probează îndeplinirea unor astfel de cerinţe, în practică o mare parte dintre spitalele din România solicită ofertanţilor prezentarea unei autorizaţii din partea producătorului prin care acesta din urmă autorizează un distribuitor să livreze produsele sale în cadrul unei anumite licitaţii.
Un prim motiv pentru care solicită această autorizaţie, invocat de un număr important de spitale, îl reprezintă garantarea derulării contractului în condiţii bune, respectiv asigurarea unei livrări ritmice a medicamentelor care au făcut obiectul licitaţiei.
Consiliul atenţionează însă că motivele prezentate de spitalele care solicită autorizaţia de dealer nu justifică potenţiala afectare a concurenţei pe care ar putea-o genera aceasta şi consideră că autorizaţia de dealer este de fapt o barieră artificială, deoarece lasă la dispoziţia unui producător posibilitatea de a alege care dintre distribuitorii săi să participe cu ofertă în licitaţie.
Prin urmare, arată CC, autorităţie organizatoare şi/sau contractante trebuie să renunţe la solicitarea autorizaţiei de dealer, document care nu este conform cu prevederile OUG 34/2006 privind achiziţiile publice, şi folosirea intrumentelor prevăzute de reglementare cu acelaşi scop, respectiv garanţia de participare şi garanţia de buna execuţie.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe