Piaţa şcolilor şi grădiniţelor private, un business anual de jumătate de miliard de euro

Cele aproape 400 de şcoli private din România formează un business anual de peste jumătate de miliard de euro, bani care provin din taxele de şcolarizare plătite de părinţii celor 47.700 de preşcolari şi elevi care învaţă în şcolile private locale.

Urmărește
725 afișări
Imaginea articolului Piaţa şcolilor şi grădiniţelor private, un business anual de jumătate de miliard de euro

Studii la privat sau la stat? Piaţa şcolilor şi grădiniţelor private, un business anual de jumătate de miliard de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sistemul de învăţământ de stat pierde tot mai mult teren în faţa celui privat, pentru că nu reuşeşte să ţină pasul în materie de dotări, tehnologie, programă, dar şi de pregătire a profesorilor.

De aceea, părinţii sunt dispuşi să plătească anual taxe cuprinse între 5.000 de euro şi chiar aproape 20.000 de euro, chiar dacă sacrifică depozite bancare sau îşi limitează chel­tuielile în fiecare lună, pentru a-şi da copiii la şcoli private.

"Am ales sistemul privat pentru că voiam neapărat ca cea mică să urmeze o şcoală cu sistem de învăţământ Waldorf (care se axează pe promovarea artei şi pe creativitatea copilului, dezvoltarea aptitudinilor practice şi nu încurajează competiţia - n.red.), iar singura instituţie publică de acest gen era prea departe de casă. Dacă sistemul de stat ar face nişte schimbări pe care mi le doresc, probabil că mi-aş lăsa copilul să înveţe la o şcoală publică, dar nu văd nicio astfel de schimbare de mai bine de 20 de ani", spune Bogdan, manager într-o multinaţională de pe plan local.

Citeşte materialul integral despre studiile la privat sau la stat pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici