Picasso intră în lumea criptoartei

Moştenitorii celebrului artist spaniol folosesc moda jetoanelor nefungibile: piese virtuale bazate pe vaza sa din ceramică pictată manual.

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului Picasso intră în lumea criptoartei

Picasso intră în lumea criptoartei

Picasso debutează în criptoartă. Moştenitorii celebrului artist spaniol scot la licitaţie peste 1.000 de piese de artă virtuale bazate pe opera sa ceramică, printre care un vas din 1958, niciodată expus publicului. Pasionaţii de artă şi de blockchain pot acum achiziţiona aceste NFT-uri, „jetoanele nefungibile”, certificate digitale de autenticitate care pot fi ataşate oricărui obiect virtual.

„Încercăm să construim o punte între lumea NFT şi cea a artelor plastice”, a explicat nepoata Marina Picasso. În apartamentul său din Geneva - unde locuieşte împreună cu fiul său, Florian Picasso, DJ şi producător muzical - moştenitoarea a expus o mică parte din obiecte. Unul are dimensiunea unui bol de salată. „Este o lucrare care reprezintă o faţă şi este foarte expresivă. Este veselă, veselă. Reprezintă viaţa… Este unul dintre acele obiecte care au făcut parte din viaţa noastră, din viaţa noastră intimă”.

Vânzările au înnceput astăzi

O primă fază a vânzărilor online a început vineri prin intermediul platformelor Nifty Gateway şi Origin Protocol. Cumpărătorii nu vor deţine ceramica lui Picasso sau drepturile asupra imaginilor care o înfăţişează: ei vor achiziţiona copii digitale limitate pe care moştenitorii marelui pictor şi sculptor speră să dobândească deplină valoare, aşa cum s-a întâmplat deja în alte cazuri.

La urma urmei, NFT-urile au câştigat deja milioane de dolari unor artişti mult mai puţin cunoscuţi. În martie trecut, un colaj digital al unui artist din Carolina de Sud cunoscut sub numele de Beeple s-a vândut cu 69 de milioane de dolari, al treilea cel mai mare preţ pentru o lucrare a unui artist în viaţă. NFT-urile permit, de asemenea, creatorilor digitali să colecteze drepturi de autor de fiecare dată când o operă de artă îşi schimbă proprietarul.

„Am trăit în mizerie”

Marina Picasso şi fiul ei, Florian, încearcă să exploateze valul de interes pentru acest fenomen. Este fiica lui Paulo Picasso, fiul cel mare al artistului, singurul pe care l-a avut cu prima sa soţie, balerina rusă Olga Khokhlova. După moartea lui Pablo în 1973, fără testament, Marina a moştenit o cincime din averea sa, inclusiv aproximativ 10.000 de opere de artă. De atunci, a vândut o parte din ea, inclusiv multe ceramice.

Într-un interviu acordat pentru The Guardian în 2015, femeia a descris relaţia cu faimosul ei bunic. „A fost un om care i-a condus la disperare pe toţi cei din jurul lui. Am avut o viaţă foarte grea, trăind aproape în mizerie”, a spus femei, când a decis să scape de 7 lucrări. Marina Picasso a decis acum să scoată la licitaţie şi piesa de ceramică fizică: aceasta va fi scoasă la licitaţie la Sotheby's în martie.

O parte din veniturile realizate din vânzarea NFT va fi donată unor organizaţii de caritate: va merge unui organism care îşi propune să abordeze deficitul de asistente şi unei organizaţii non-profit care lucrează pentru reducerea carbonului în atmosferă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici