PICCJ a preluat cinci cauze cu mod de operare asemănător cu cel din cazul japonezei ucise

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că Parchetul instanţei supreme a preluat cinci cauze, două care vizează violuri urmate de moartea victimelor şi trei care au ca obiect tâlhărie faţă de femei mai în vârstă, în toate modul de operare părând a fi acelaşi ca în cazul japonezei ucise.

Urmărește
361 afișări
Imaginea articolului PICCJ a preluat cinci cauze cu mod de operare asemănător cu cel din cazul japonezei ucise

PICCJ a preluat cinci cauze cu mod de operare asemănător ca cel din cazul japonezei ucise (Imagine: Shutterstock)

"Ieri şi azi (miercuri şi joi, n.r.) s-au ridicat mai multe obiecte personale ale victimei, aparatul de fotografiat şi telefonul personal, s-au dispus măsuri în cauză, cum este expertiza ADN", a declarat Codruţa Kovesi, la ieşirea din sala de şedinţe a Plenului CSM.

Potrivit procurorului general, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a preluat atât dosarul privind uciderea tinerei japoneze, cât şi alte cinci cauze.

"În total sunt şase cauze care au fost conexate. (...) Am preluat cinci cauze. Două dintre aceste cauze au ca obiect violul urmat de moartea victimei, celelate trei cauze au ca obiect tâlhărie faţă de femei mai în vârstă. Modul de operare, în primă fază, pare a fi acelaşi. Acesta este motivul pentru care am dispus preluarea acestor cauze", a spus Kovesi, precizând că cele cinci dosare au fost preluate de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Procurorul general a precizat că, în baza urmelor biologice ridicate de la faţa locului, s-au dispus expertize care vor confirma sau vor infirma dacă toate aceste fapte sunt comise de acelaşi autor.

Kovesi a mai spus că pentru două dintre cauze există confirmarea de la Institutul de Medicină Legală că autorul este acelaşi, toate indiciile ducând în acest moment către tânărul suspectat că a omorât-o pe japoneză, acesta fiind arestat preventiv.

Întrebată dacă exista posibilitatea de a-l aresta mai devreme pe principalul suspect în cazul uciderii japonezei, Codruţa Kovesi a spus că în momentul în care s-au făcut cercetările la faţa locului nu era identificat un suspect.

"Existau urmele biologice lăsate la faţa locului, însă nu aveai termen de comparaţie, pentru că erau mai mulţi suspecţi, erau mai multe variante de anchetă şi dosarele erau înregistrate la unităţi de parchet diferite", a precizat Kovesi.

Ea a mai spus că în momentul în care s-a constatat modalitatea în care a fost săvârşită fapta, s-au făcut verificări, s-au preluat şi celelalte dosare, anchetatorii au avut şi cu ce să compare urmele biologice găsite la faţa locului, acesta fiind motivul pentru care dosarele au fost conexate.

Codruţa Kovesi a adăugat că, după ce dosarele au fost preluate, a fost dispusă şi o investigare a modului în care au fost făcute anchetele în toate dosarele şi au fost instrumentate probele, pentru a vedea dacă în aceste cauze s-a făcut tot ce trebuia.

Ea a mai precizat că expertizele tehnice şi biologice desfăşurate în prezent vor stabili dacă autorul este acelaşi în toate cele şase dosare.

În cele şase cauze sunt şase victime, trei dintre ele decedate şi celelalte trei în viaţă, care au fost lovite în scopul tâlhăririi, a mai spus Kovesi.

Telefonul mobil şi aparatul foto ale studentei japoneze ucise într-o pădure din Corbeanca au fost identificate, persoana la care a fost găsit aparatul foto recunoscând că l-a cumpărat de la principalul suspect în acest caz, potrivit Parchetului instanţei supreme.

Până în prezent, în cauză a fost efectuată cercetarea locului faptei, au fost audiaţi martori, a fost identificată victima, s-a efectuat autopsia cadavrului şi a fost dispusă o expertiză ADN, care urmează să fie efectuată în zilele următoare, au precizat procurorii.

Cazul studentei japoneze care ar fi fost omorâtă de Vlad Nicolae (26 de ani) a fost anchetat, iniţial, de procurorii Parchetului Tribunalului Ilfov.

Ulterior, dosarul a fost preluat de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din cauza complexităţii cauzei şi a faptului că victima este o persoană cu cetăţenie străină, ceea ce necesită corespondenţă cu ambasada.

Totodată, cazul a fost preluat de procurorii Parchetului instanţei supreme întrucât, din datele existente, au rezultat indicii că inculpatul ar fi suspect de mai multe fapte de violenţă comise în mai multe judeţe.

Potrivit anchetatorilor, în 15 august, în jurul orei 20.30, Vlad Nicolae a abordat-o pe studenta japoneză, în vârstă de 20 de ani, în incinta Aeroportului "Henri Coandă", oferindu-şi ajutorul pentru a-i găsi un taxi.

În acest context, Vlad Nicolae a urcat împreună cu tânăra în taxi, însă cei doi au coborât după parcurgerea unei distanţe scurte, într-o zonă în care drumul este mărginit, de ambele părţi, de pădure. Vlad Nicolae şi tânăra au fost observaţi în acel loc de către şoferul taxiului după aproximativ două minute, la marginea şoselei, însă pe celălalt sens de mers.

Două zile mai târziu, în 17 august, în acelaşi loc a fost descoperit cadavrul studentei, acoperit cu frunze şi prezentând urme de violenţă. La aproximativ 60-70 de metri distanţă a fost descoperită valiza victimei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Cercetările în acest caz vizează şi posibilitatea ca suspectul să fi întreţinut relaţii sexuale cu victima, înaintea crimei.

Vlad Nicolae a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, duminică, la propunerea procurorilor. Acesta a negat în faţa anchetatorilor că ar fi ucis-o pe studenta japoneză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici