- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PICCJ: Angajările ilegale din Jandarmerie au cauzat o tulburare însemnată şi prejudiciu de imagine
Procurorul de caz în dosarul angajărilor ilegale din MAI arată în rechizitoriul obţinut de MEDIAFAX că imaginea negativă a instituţiei este reflectată de 96 de materiale de presă, el făcând şi o analiză complexă pentru a explica din punct de vedere juridic termenii "însemnat" şi "tulburare".
Procurorul de la Parchetul instanţei supreme, Remus Budăi, cel care a instrumentat dosarul privind angajările ilegale în Jandarmeria Română, arată în rechizitoriul prin care a deferit justiţiei şapte oficiali din această instituţie, că deficitul de imagine înregistrat în Ministerul Administraţiei şi internelor s-a materializat, în total, în 96 de materiale de presă, toate de ordin negativ referitoare la situaţia încadrărilor ilegale.
În acest sens, în mediul on-line românesc s-au înregistrat 10 asemenea materiale, în presa scrisă centrală 42, în presa audiovizuală 25, iar pe agenţiile de presă 19.
Referitor la expresia "tulburare însemnată", anchetatorul face trimitere la doctrina şi practica judiciară, care "sunt unanime referitoare la înţelegerea conţinutului acestei noţiuni, în sensul că tulburarea trebuie să aibă «oarecare proporţii»".
"Trebuie observat că legiuitorul nu foloseşte noţiunea de «tulburare gravă» nici noţiunea de «tulburare cu consecinţe deosebit de grave». Prin urmare, legiuitorul a folosit termenul de «însemnată» întrucât a dorit să incrimineze orice tulburare în activitatea unei unităţi care afectează, în orice mod, bunul mers al activităţii acesteia. Nu este obligatoriu ca această tulburare să fie şi gravă. Folosirea de către legiuitor a expresiei «tulburare însemnată» în locul expresiei de «tulburare gravă» trebuie explicată doar prin faptul că nu s-a dorit incriminarea tulburărilor foarte mici, adică tulburările neînsemnate, inerente activităţii desfăşurate de orice funcţionar al unei unităţi. Termenul de «însemnat» fiind antonim cu termenul de «neînsemnat», trebuie observat că, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, acesta din urmă are înţelesul de lipsit de însemnătate (ca mărime, cantitate, valoare), neimportant. De asemenea potrivit Dicţionarului de Sinonime termenul de «neînsemnat» are şi înţelesurile de neglijabil, derizoriu, mărunt, insignifiant", mai notează procurorul.
În documentul citat se mai arată că "prin activităţile reţinute învinuiţilor în situaţia de fapt a fost cauzată o tulburare însemnată a bunului mers al Ministerului Administraţiei şi Internelor".
"Astfel, prin încălcarea flagrantă de către mai mulţi ofiţeri, unii aflaţi în înalte funcţii de conducere, cu grade de chestori şi generali, a mai multor ordine ministru şi a dispoziţiilor legale prin care se interzice scoaterea la concurs a unor posturi, prin întocmirea în fals a unor documente care au circulat în interiorul instituţiei sau prin organizarea unor examene formale s-a perturbat în mod grav disciplina care trebuie să stea la baza funcţionării structurilor ministerului şi a fost slăbită autoritatea instituţiei, în condiţiile în care Ministerul Administraţiei şi Internelor este special creat în scopul aplicării şi respectării legii, constituind prima linie de apărare a societăţii şi ordinii de drept împotriva oricăror nelegalităţi. Totodată, s-a adus un important prejudiciu credibilităţii şi prestigiului Ministerului Administraţiei şi Internelor, creându-se aparenţa că, în interiorul acestei instituţii, încadrarea şi promovarea se realizează pe baza relaţiilor personale şi nu pe criterii de competenţă sau performanţă profesională", mai notează procurorul Remus Budăi.
Mai mult, arată acesta, în condiţiile austerităţii financiare oficial declarate, instituţia a fost pusă în situaţia de a fi obligată să suporte cheltuieli suplimentare legate de persoanele angajate din sursă externă şi totodată, s-a produs o pagubă patrimoniului Ministrului Administraţiei şi Internelor, constând în drepturi salariale şi alte drepturi de natură patrimonială încasate de persoanele încadrate ilegal.
Procurorii Parchetului instanţei supreme au finalizat ancheta în dosarul privind angajările ilegale în Ministerul Administraţiei şi Internelor şi au trimis în judecată şapte persoane, printre care Olimpiodor Antonescu, fost şef al Jandarmeriei Române, şi Nicolaie Rugină, fostul său prim-adjunct.
Dosarul a fost înaintat, pentru judecată, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, primul termen fiind stabilit pentru 25 octombrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO