- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PICCJ: Deşi era şeful formaţiei civile de pompieri din spital, Dima nu şi-a îndeplinit atribuţiile
Şeful Serviciului Tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima, a fost reţinut pentru că nu şi-a îndeplinit atribuţiile şi nu a luat măsuri pentru prevenirea incendiilor şi nici pentru a asigura buna funcţionare a instalaţiilor şi aparatelor, conform graficelor de întreţinere şi revizie tehnică.
PICCJ: Deşi era şeful formaţiei civile de pompieri din spital, Dima nu şi-a îndeplinit atribuţiile (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)
Procurorii de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au dispus, joi, începerea urmăririi penale faţă de Vasile Dima, pe care îl acuză de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave, conform unui comunicat.
El a fost reţinut pentru 24 de ore, iar procurorii au trimis deja la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti propunerea de arestare preventivă pe numele acestuia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Procurorii arată că din probele administrate până în acest moment reiese că Dima, în calitate de şef al Serviciului Tehnic al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" (Maternitatea Giuleşti), nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului.
De asemenea, Dima nu a luat măsuri pentru a asigura buna funcţionare a instalaţiilor, aparatelor, potrivit graficelor de întreţinere şi revizie tehnică şi nu a luat măsuri pentru prevenirea incendiilor, deşi era şeful formaţiei civile de pompieri din cadrul spitalului, desemnat prin dispoziţia conducerii unităţii sanitare, mai spun procurorii.
"Consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul a condus la decesul a cinci nou-născuţi şi la vătămarea altor şase, la care se adaugă afectarea bunului mers al spitalului şi producerea de pagube materiale", potrivit anchetatorilor.
La ora transmiterii acestei ştiri, Vasile Dima a fost scos de anchetatori din sediul PICCJ, urmând să fie dus la sediul instanţei Judecătoriei Sectorului 6 pentru dezbaterea cererii de arestare preventivă.
Şeful serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti a fost citat, vineri, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a da declaraţii în această cauză.
"Raportul tehnico-ştiinţific al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) de determinare a incendiului a stabilit ca împrejurare principală co-existenţa unor conductori electrici improvizaţi. (...) Incendiul a avut două faze. Prima în mediul normal, însă s-a extins foarte rapid în momentul în care a intrat în contact cu aerul comprimat şi oxigenul scurs în salon", a declarat, luni, procurorul şef Marius Iacob.
În prima fază, a arătat procurorul, focul s-a dezvoltat într-un mediu atmosferic normal, urmând ca expertiza tehnică de la Institutul din Petroşani să stabilească timpul în care acesta a evoluat.
A doua fază a incendiului s-a desfăşurat, potrivit procurorului, care citează concluziile raportului preliminat al ITM, într-un mediu atmosferic îmbogăţit cu oxigen din două surse. Una din sursele de oxigen existente în acel salon, a arătat procurorul, a fost instalaţia de oxigen sub presiune, iar a doua sursă instalaţia de aer comprimat cu amplificare foarte rapidă într-un interval scurt de timp.
În acest dosar a fost arestată doar asistenta Florentina Cârstea, contestaţia acesteia urmând să se judece luni la Tribunalul Bucureşti.
În declaraţia de presă de luni, procurorul Marius Iacob a afirmat că flacăra a cuprins zece la sută din încăperea unde se aflau bebeluşii. în primă fază arzând "în mediul normal", asistenta medicală ce avea ca obligaţie să supravegheze salonul lipsind cel puţin 12 minute.
Procurorii au dispus şi începerea urmăririi penale faţă de Spitalul "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.
Procurorul şef Marius Iacob a declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoane fizice.
Anchetatorii aşteaptă concluziile preliminare ale expertizei realizate de specialiştii de la Petroşani, în funcţie de care s-ar putea lua şi alte măsuri, potrivit lui Iacob.
Până în prezent, procurorii i-au mai audiat pe fostul manager al maternităţii, Bogdan Marinescu şi pe cea care în prezent îi ţine locul, medicul anestezist Victoria Nicolau.
Cinci bebeluşi au murit în incendiul din 16 august de la Maternitatea Giuleşti, iar şase au fost răniţi şi duşi la Spitalul Grigore Alexandrescu, unul fiind în stare critică.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO