PICCJ: Sfidarea autorităţilor şi ignorarea hotărârilor judecătoreşti, atitudini normale pentru Vîntu

Recunoaşterea şi respectul autorităţilor publice în general, respectiv ale unei hotărâri judecătoreşti în special reprezintă o opţiune pentru Sorin Ovidiu Vîntu, iar sfidarea autorităţilor şi ignorarea autorităţii de lucru judecat a unei hotărâri judecătoreşti sunt atitudini normale, potrivit PICCJ.

Urmărește
119 afișări
Imaginea articolului PICCJ: Sfidarea autorităţilor şi ignorarea hotărârilor judecătoreşti, atitudini normale pentru Vîntu

PICCJ: Sfidarea autorităţilor şi ignorarea hotărârilor judecătoreşti, atitudini normale pentru Vîntu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Unul dintre capitolele rechizitoriului prin care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost deferit justiţiei alături de un alt om de afaceri, Octavian Ţurcan, şi de şoferul său, Alexandru Stoian, se intitulează "Circumstanţele personale ale inculpaţilor", iar acest capitol se referă la atitudinea avută de cei cercetaţi în faţa organelor de anchetă.

Astfel, procurorii arată despre Sorin Ovidiu Vîntu că acesta nu are antecedente penale, că pe parcursul urmăririi penale s-a prezentat la solicitarea procurorului pentru efectuarea actelor procesual - penale şi a avut o atitudine procesuală care în faza de urmărire penală a constat în exercitarea dreptului la tăcere.

"Accentul inculpatului în raport cu faptele reţinute în sarcina sa a fost limitat la critica interpretării probelor administrate în cauză. Susţinerile sale nu se coroborează cu faptele şi împrejurările ce rezultă din ansamblul probelor administrate în cauză, iar inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu nu a solicitat şi nu a propus probe în cauză", notează anchetatorii în rechizitoriul obţinut de MEDIAFAX.

Totodată, mai arată procurorii, susţinerile conform cărora "Nicolae Popa este prietenul meu ….dar….nu i-am trimis bani … sunt prostii inventate" sau "toate susţinerile procurorului sunt corecte , dar cheia în care sunt lecturate este eronată" exprimă practic acceptarea conţinutului proceselor verbale de redare a convorbirilor telefonice.

Despre atitudinea lui Vîntu pe parcursul cercetărilor în acest caz, anchetatorii notează că "atitudinea procesual - penală a inculpatului, coroborată cu posibilitatea de a influenţa numirea unor persoane în funcţii de conducere ale instituţiilor publice şi cu posibilitatea de a influenţa prin intermediul instituţiilor de presă pe care le controlează în mod direct opinia publică, aspecte care rezultă din actele dosarului, conturează profilul personal al inculpatului şi sunt relevante din perspectiva individualizării pedepsei, ce se efectuează potrivit dispoziţiilor articolului 72 din Codul penal".

"Comportamentul inculpatului evidenţiază că acesta se consideră deranjat în raport cu obligaţia care îi revine de a respecta hotărâri judecătoreşti. Pentru inculpat, recunoaşterea şi respectul autorităţilor publice în general, recunoaşterea şi respectarea autorităţii unei hotărâri judecătoreşti în special, reprezintă o opţiune, iar sfidarea autorităţilor şi ignorarea autorităţii de lucru judecat a unei hotărâri judecătoreşti sunt considerate atitudini normale", opinează procurorii despre atitudinea lui Vîntu.

Despre omul de afaceri Octavian Ţurcan, procurorii spun că nu are antecendente penale, că s-a prezentat la cererea procurorului pentru efectuarea actelor procesual penale şi că a comis infracţiunea cu intenţie, cunoscând natura ajutorului material şi moral pe care l-a acordat infractorului Nicolae Popa.

În acest context, se arată în rechizitoriu, Ţurcan a executat necondiţionat dispoziţiile lui Vîntu, cunoscând că trimite bani pentru Nicolae Popa şi manifestând preocupare pentru a transfera cei 50.000 de euro prin două conturi bancare, astfel încât să nu poată fi indentificate transferurile şi persoanele implicate.

"A avut o poziţie procesuală caracterizată prin două tipuri de atitudini. Doar cu prilejul audierii în calitate de învinuit din data de 07.12.2009 a dat o declaraţie asupra unor aspecte generice, legate de societatea comercială pe care o are în Cipru, iar referitor la natura relaţiilor cu inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu a precizat că sunt doar amici şi discută aspecte de natură economică. Nu a recunoscut că a efectuat transferul sumei de 50.000 euro în contul infractorului Nicolae Popa, deşi probele evidente în acest sens i-au fost prezentate. Ulterior pe parcursul cercetărilor penale, în celelalte stadii procesuale a uzat de dreptul la tăcere. Poziţia sa iniţială a fost evident nesinceră, având în vedere că din probele administrate în cauză rezultă dincolo de orice dubiu că Octavian Ţurcan era persoana care efectua plăţi, transferuri bancare, din dispoziţia inculpatului Vîntu, inclusiv pentru plata angajaţilor firmelor acestuia", opinează anchetatorii despre Ţurcan.

Despre Alexandru Stoian, şoferul lui Vîntu, anchetatorii arată că "este un executant al ordinelor inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu pe care îl însoţeşte pretutindeni, însă aceasta nu-l absolvă de răspunderea penală".

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică i-au trimis în judecată, în 12 octombrie, pe Sorin Ovidiu Vîntu şi pe Octavian Ţurcan, pentru favorizarea infractorului, precum şi pe Alexandru Stoian, pentru complicitate la această infracţiune, se arată într-un comunicat de joi al Parchetului instanţei supreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici