Piele din miceliul ciupercilor, alternativa sustenabilă la pielea naturală, provenită de la animale

  • Un material maro, fin, obţinut din miceliul ciupercilor, modificat genetic apoi, promite un viitor mai sustenabil pentru întreaga lume.
  • Miroase bine, este mai uşor de prelucrat, rezistă o viaţă şi protejează planeta.
Urmărește
527 afișări
Imaginea articolului Piele din miceliul ciupercilor, alternativa sustenabilă la pielea naturală, provenită de la animale

FOTO MycoWorks

Este eco, sustenabil şi potrivit şi pentru vegetarieni, vegani şi cei care iubesc animalele. Aspectul pielii este asemănător cu cea provenită de la animale, miroase la fel, dar acest tip de piele este mai rezistent şi mai durabilă.

Pielea din miceiul ciupercilor este folosit deja în industria modei de lux, dar în curând, va deveni mai accesibilă. 

În plus, industria de piele din miceliu are în plan şi crearea unor materiale similare Lycrei sau Gore-Tex. 
 
Momentan, firme de lux precum Hermes colaborează cu MycoWork pentru a crea o geantă din piele din miceliu. Lululemon, Gucci, Kering şi Adidas testează şi ei „pielea de ciupercă”.
 
„Discuţia despre pielea eco porneşte de la clienţi, în special de la generaţiile tinere”, spune Stella McCartney,  creatoare de modă, fiica muzicianului Paul McCartney. 
 
Pielea „vegană” este mult mai sustenabilă decât alternativele din plastic la piele şi poate rezista zeci de ani.
 
Piaţa pentru piele sintetică a fost evaluată la circa 63 miliarde de dolari în 2021 şi se pare că va atinge 81 de miliarde până în 2028. 
 

Importanţa miceliului 

 

Miceliul (Mycelium) reprezintă o reţea de filamente aflate sub pământ, ramificaţii mici şi subţiri, de obicei albe, aflate sub nivelul solului, ce funcţionează ca o rădăcină prin care apa şi substanţele nutritive sunt extrase din sol şi resturi vegetale. 
 
Ciupercile produc miceliu, aşadar rolul lor în ecosistem şi pentru viaţa oamenilor este unul esenţial. Ecosistemele terestre şi acvatice au nevoie de miceliu pentru a supravieţui, funcţiona şi dezvolta. 
 
Miceliul „reciclează” deşeurile provenite de la oameni şi animale şi ajută la descompunerea substanţelor organice moarte. 
 
În California există deja companii, precum MycoWorks, care folosesc pielea din miceliu. „Este interes major pentru acest tip de piele”, spune Sophia Wang, co-fondatoare a companiei care munceşte de peste zece ani la crearea pielii din miceliu. 
 
Iar Euromonitor International este de părere că soluţia sustenabilă va fi îmbrăţişată de piaţa produselor de lux din piele, care va atinge o valoare de 78 miliarde de dolari în decursul acestui an. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici