Numărul celor care-şi vor pierde slujbele ar putea fi însă mult mai mare, deoarece 40 de companii din judeţ au anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi că vor să disponibilizeze peste 4.500 de angajaţi, a declarat, miercuri, Carmen Tofan, directorul executiv al AJOFM Galaţi.
În luna decembrie a anului trecut, AJOFM Galaţi a fost notificată de agenţii economici despre concedierea colectivă a peste o mie de angajaţi, acestora adăugându-li-se 150 de angajaţi concediaţi individual.
Pentru luna ianuarie, companiile au anunţat că ar putea renunţa la 3.255 de angajaţi. "Până acum (n.r. – în luna ianuarie), au fost făcute doar 600 de concedieri, dintre care 450 sunt colective, iar 150 individuale. Probabil că societăţile şi-au luat o marjă de siguranţă atunci când au anunţat disponibilizările pentru ianuarie. Un exemplu în acest sens este firma de construcţii VEega 93 SRL Galaţi care a anunţat 1.600 de disponibilizări, dar a renunţat doar la 390 de angajaţi până acum", a declarat Carmen Tofan.
Aceasta este de părere că, speriaţi de criză, managerii gălăţeni şi-au luat o marjă de siguranţă şi au făcut notificările către AJOFM preventiv, deoarece legea îi sancţionează dacă nu anunţă concedierile colective cu 30 de zile înainte.
Omul de afaceri Corneliu Istrate, patronul grupului de firme Vega, recunoaşte că nu va renunţa la serviciile tuturor celor 1.600 de persoane pe care le-a anunţat la AJOFM.
"Acum nu este o perioadă prielnică pentru construcţii, o parte din lucrări au fost sistate, însă din martie vom chema majoritatea oamenilor la muncă", a spus Istrate.
Şi pentru luna februarie au fost notificate către AJOFM Galaţi 420 de concedieri. Cele mai multe ar putea fi la ICMRS Galaţi, ce ar putea renunţa la 250 din cei 792 de angajaţi.
"Numărul celor care rămân fără slujbe în cadrul concedierilor colective a crescut foarte mult. Înainte de luna decembrie a anului trecut, de când ne confruntăm cu acest fenomen, aveam parte de notificări sporadic, de genul: 30 de persoane într-o lună, de obicei de la firme mici care aveau probleme", a mai spus Carmen Tofan.
Fără locuri de muncă au rămas, de la începutul acestei luni, şi 500 de angajaţi de la ArcelorMittal Galaţi, după ce s-au înscris pe listele de plecări voluntare deschise de administraţie. Numărul siderurgiştilor care vor să plece este mult mai mare, respectiv 1.700 din cei 13.600 de angajaţi, restul cererilor urmând să fie analizate până la sfârşitul lunii.
Citeşte şi
Rata şomajului a crescut în luna decembrie la 4,4%
Aproximativ 1.700 de angajaţi vor să plece de la ArcelorMittal Galaţi
ArcelorMittal Galaţi va recurge din nou la liste de plecări voluntare
La ArcelorMittal Galaţi vor fi făcute disponibilizări la cerere