Reprezentantul Direcţiei Juridice a SRI a arătat că există firme “care au fel şi fel de activităţi”, în spatele cărora se ascunde interceptarea ilegală a comunicaţiilor, “şi care recurg apoi la activităţi de şantaj, inclusiv la adresa unor personalităţi publice, din viaţa publică”.
El a arătat că SRI a inclus în pachetul legilor securităţii naţionale, aflate în dezbaterea Sentului, un amendament prin care i se atribuie Serviciului competenţe în instrumentarea interceptărilor ilegale.
Întrebat dacă SRI are posibilitatea de a prevenire interceptările ilegale, reprezentantul SRI a răspuns: “Da. Avem structurile specializate. Trebuie obţinută informaţia şi trebuie susprins momentul operativ, nu e simplu. Dar avem posibilităţi tehnice să realizăm acest lucru”.
Comisia SRI va iniţia, săptămâna viitoare, un control la unităţile centrale ale Serviciului, una dintre temele vizate de parlamentari fiind cea a interceptărilor ilegale efectuate de societăţile de protecţie şi pază sau de detectivi particulari, a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul PSD Ion Stan.
Deputatul PSD a declarat că directorul SRI a prezentat, vara aceasta, către CSAT o analiză în acest sens, în legătură cu firmele de protecţie şi pază, firmele de detectivi particulari, şi „chiar unele firme care deţin în cadrul structurilor interne compartimente de interceptare a comunicaţiilor”.
El a arărat că membrii comisiei au solicitat SRI să le pună la dispoziţie materialul documentar prezentat către CSAT şi să precizeze dacă, pentru interceptările ilegale descoperite, a transmis sesizări Parchetului.