Pivniceru: Discuţiile de la CSM deschid calea normalizării activităţii din sistemul judiciar

Preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Mona Pivniceru, a afirmat că discuţiile de joi de la Consiliului Superior al Magistraturii constituie o reală deschidere faţă de posibilitatea de a se normaliza activitatea din sistemul judiciar.

Urmărește
85 afișări
Imaginea articolului Pivniceru: Discuţiile de la CSM deschid calea normalizării activităţii din sistemul judiciar

Judecătoarea Mona Pivniceru de la Curtea de Apel Iaşi (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Judecătoarea Mona Pivniceru de la Curtea de Apel Iaşi a arătat că la o primă rundă de negocieri cu asociaţiile profesionale, constituite în forumul pentru o justiţie europeană, s-au luat în calcul eventualele modificări ale formelor de proteste, ale căror rezultate vor fi puse în discuţiile adunărilor generale ale judecătorilor şi procurorilor.

În opinia judecătoarei, negocierile înseamnă o reală deschidere faţă de posibilitatea de a se normaliza activitatea din Justiţie.

Întrebată dacă de-a lungul carierei a mai fost martoră la o situaţie similară cu cea la care a ajuns sistemul judiciar, Mona Pivniceru a spus că nu.

Totodată, Pivniceru a afirmat că are încredere că la nivelul de "demnităţi publice" la care s-a discutat despre revendicările magistraţilor promisiunile Executivului şi ale celorlalte instituţii să fie îndeplinite.

În urma discuţiilor dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei, reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, judecătorilor şi procurorilor prezenţi în sală, preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a afirmat că forul pe care îl reprezintă a decis că protestele magistraţilor sunt legale, întemeiate şi justificate, dar şi că adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor pot lua în calcul suspendarea protestelor.

Protestele magistraţilor vor fi susţinute de CSM, a mai spus Andreieş.

Totodată, şeful CSM a declarat că forul magistraţilor a luat act de oferta de negociere din partea puterii executive şi, în raport de rezultate, adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor pot luat în calcul suspendarea protestelor şi, după caz, încetarea acestora.

Şeful CSM a susţinut semnarea unui Pact privind statutul magistraţilor.

Pe de altă parte, Andreieş a afirmat că în cursul zilei de joi sau vineri urmează ca membri ai CSM, ai reprezetanţilor asociaţiilor profesionale să aibă o întâlnire cu primul ministru şi ministrul Justiţiei privind revendicările procurorilor şi judecătorilor.

Potrivit lui Virgil Andreieş, CSM vrea să se asigure că, dacă niciunui bugetar nu-i vor scădea veniturile, să se aplice acelaşi lucru şi magistraţilor.

Judecătorul Andreieş a adăugat că sunt diferenţe de între magistratul cu grad de instanţă supremă şi cel de curte de apel, acestea fiind de 2,9, în timp ce între celelalte categorii de magistraţi acestea sunt de 0,4.

Anterior, în timpul şedinţei Consiliului, preşedintele Virgil Andreieş a anunţat, în şedinţa de joi a CSM, că instituţia este solidară cu protestele magistraţilor şi că cere o întâlnire la nivel înalt, ministrul Cătălin Predoiu spunând că şeful statului şi-a exprimat disponibilitatea în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici