Pivniceru: Judecătorii sunt păgubiţi în raport cu procurorii

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Mona Pivniceru, afirmă că judecătorii în raport cu procurorii sunt "păgubiţi", întrucât responsabilitatea soluţiilor pronunţate în dosare "cade pe umărul" judecătorilor, deşi cele două categorii funcţionează "sub emblema magistraturii".

Urmărește
5 afișări

Mona Pivniceru a declarat, vineri, la Craiova, într-o conferinţă de presă, că între judecători şi procurori se pune "semnul de egalitate", deşi, în raportul dintre cele două categorii de magistraţi, judecătorii sunt cei "păgubiţi", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Procurorii au fost aduşi sub emblema magistraturii, pentru a-şi păstra independenţa. Dar noi în raport cu ei, noi suntem cei păgubiţi. De exemplu, procurorul face urmărirea penală, trimite în judecată şi «la revedere», însă răspunderea soluţiei aparţine judecătorului. El poate să aresteze bine sau rău, poate să facă dosarul de urmărire penală corect sau nu, însă răspunderea soluţiei de achitare sau condamnare cade pe umărul judecătorului", a declarat judecătorul Mona Pivniceru.

Magistratul susţine că judecătorii şi procurorii se diferenţiază şi în ceea ce priveşte modul de finanţare.

"Procurorii nici nu au lege de organizare. Ei funcţionează în cadrul nostru, însă ei se duc singuri la Parlament şi îşi susţin bugetul, iar nouă, la instanţe, în loc să fie bugetul la noi, la instanţe, este la Ministerul Justiţiei. Apropo, de independenţa financiară a sistemului", a mai spus preşedintele AMR.

Mona Pivniceru a mai spus că unui procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îi este mai uşor să acceadă în ICCJ, decât unui judecător, care trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.

"Nu e totuna să fii judecător la ICCJ cu a fi procuror la ICCJ şi să ajungi judecător la ICCJ. Codul Muncii a abolit instituţia transferului. Invers, să mă duc eu la ei, nu se poate. Ce încărcătură profesională trebuie să aibă un judecător care să ajungă la Înalta Curte şi cât de limitată este aria problematicii pentru un procuror ca să meargă la ICCJ ca judecător. Deci, ne supui aceloraşi condiţii, când în carieră am făcut lucruri diferite. Un procuror are acces la cariera mea în condiţii mult mai simple, văduvind poate un alt coleg de-al meu", a precizat preşedintele AMR

Întrebată dacă există discuţii privind modificarea statutului procurorilor în sensul încadrării lor în categoria funcţionarilor publici, Mona Pivniceru a spus: "Există această discuţie. Nu chiar la noi, ci în spaţii mai îndepărtate. Am văzut un document a Uniunii Internaţionale a Judecătorilor care, chiar dacă militau pentru chestia asta, dădeau o serie de argumente de ce procurorul trebuie să rămână independent. Noi l-am adus în categoria de magistraţi, tocmai pentru a-i prezerva o anumită independenţă, de a-l face să nu reacţioneze decât în spiritul legii şi nu la alte impulsuri sau comandamente. În statul român nu aş putea să spun la ce stadiu se află aceste discuţii, dar eu le-am văzut la UIJ, care militează pentru independenţa procurorilor, chiar dacă este desprins din corpul judecătorilor".

Preşedintele AMR, Mona Pivniceru, a participat, vineri dimineaţă, la Craiova, alături de expertul european Dieter Schlafen, la un seminar privind Implementarea Mecanismului de cooperare şi verificare pe Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici