Placă comemorativă cu numele militarilor decedaţi în teatrele de operaţii, dezvelită de 9 Mai

MApN a organizat, luni, la Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie, o ceremonie militară şi religioasă cu ocazia zilei de 9 Mai, în cadrul căreia a fost dezvelită o placă comemorativă cu numele celor 21 de militari care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii.

Urmărește
40 afișări

La Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie, amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti, a fost organizată luni, de Ministerul Apărării Naţionale, o ceremonie militară şi religioasă dedicată Zilei Independenţei de Stat a României, Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Zilei Europei.

În cadrul ceremoniei a fost dezvelită o placă comemorativă cu numele celor 21 de eroi care şi-au dat viaţa în teatrele de operaţii şi au fost depuse coroane de flori din partea preşedintelui Traian Băsescu, a Ministerului Apărării Naţionale, din partea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere şi a primăriilor sectoarelor 2 şi 4.

"Aducem astăzi, la Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi pe teritoriul naţional, un cald şi înălţător omagiu camarazilor care şi-au sacrificat viaţa departe de graniţele ţării sau îndeplinind misiuni pe meleaguri natale, onorându-şi jurământul faţă de patrie, prin jertfa supremă săvârşită sub flamura Drapelului naţional. În memoria eroilor care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă, avem cu toţii datoria sacră să luptăm cu tenacitate şi determinare pentru promovarea şi apărarea intereselor de securitate ale României, oriunde şi oricând ţara o va cere. Numai aşa împlinim aspiraţiile şi idealurile pentru care s-au jertfit eroii noştri, eroi pe care îi cinstim şi le înălţăm astăzi omagiul nostru de suflet'', a spus în discursul său ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

Ministrul a subliniat importanţa zilei de 9 Mai, sacrificiul militarilor români pentru obţinerea Independenţei de Stat, înfăptuirea Marii Uniri şi contribuţia la Victoria Aliaţilor, "rezultate directe ale acţiunii ferme a armatei în slujba poporului", afirmând că cele trei evenimente au reprezentat momente de răscruce, cu rezonanţe adânci în conştiinţa generaţiilor care s-au succedat şi care îşi vor păstra aceeaşi valoare peste timp.

El a reamintit de pierderile suferite de Armata României, de militarii care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii şi a subliniat eroismul, cinstea şi devotamentul acestora. El a evocat eroismul sublocotenentului post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab" care şi-a pierdut viaţa recent în Afganistan.

"Depunerea de coroane de flori la monumentele eroilor care s-au jertfit la datorie este o datorie de onoare a poporului român, un gest de supremă recunoştinţă pentru cei care au făurit istorie în numele idealurilor sacre ale umanităţii. Datorăm un profund respect veteranilor de război, soldaţilor români şi străini care au luptat cu toată fiinţa şi puterea pe front, rămânând de cele mai multe ori necunoscuţi, pentru ca generaţiile prezente să trăiască într-o lume liberă şi demnă", a adăugat ministrul Apărării.

În cadrul evenimentului a avut loc şi ceremonia de înmânare a medaliei "Eroilor Militari Români", conferită de Comitetul Naţional de Iniţiativă Român, membrilor familiilor militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii. Medaliile au fost înmânate de copreşedinţii Comitetului, ministrul Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu, primarul sectorului 2.

La ceremonia de la Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie au mai participat parlamentari, şeful Statului major General, şefii categoriilor de forţe, ofiţeri şi generali din MApN, ataşaţi militari, primarii sectoarelor 2 şi 4, Neculai Onţanu şi Cristian Popescu Piedone, episcopul vicar patriarhal Ciprian Câmpineanu.

Ministerul Apărării Naţionale a organizat, luni, ceremonii militare şi religioase în toată ţara, dedicate zilei de 9 Mai. În municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile unde sunt dislocate unităţi şi mari unităţi militare au avut loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, cu participarea cadrelor militare în activitate, în rezervă şi în retragere, a veteranilor de război şi a reprezentanţilor autorităţilor publice. De asemenea, la Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut au fost organizate ceremonii militare şi religioase şi au fost depuse coroane de flori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici