Plagiatul lui Ponta: Raportul Universităţii Bucureşti, trimis la Ministerul Educaţiei

Raportul Universităţii Bucureşti care arată că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat a fost trimis Ministerului Educaţiei, Ecaterina Andronescu spunând, joi, că nu a avut timp să vadă documentul, însă "legea lui Funeriu stabileşte că numai CNE poate analiza plagiatul în cazul demnitarilor".

Urmărește
925 afișări
Imaginea articolului Plagiatul lui Ponta: Raportul Universităţii Bucureşti, trimis la Ministerul Educaţiei

Victor Ponta (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Rectorul Universităţii Bucureşti (UB), Mircea Dumitru, a declarat, joi, că raportul a fost trimis în urmă cu o zi Ministerului Educaţiei.

"Raportul cuprinde tot ceea ce am anunţat public de fiecare dată şi poartă semnătura tuturor experţilor care s-au pronunţat pe respectiva lucrare. Raportul a fost semnat de mine, în calitate de rector al Universităţii Bucureşti", a spus Mircea Dumitru.

Potrivit rectorului UB, din punct de vedere legal, el nu poate face nicio recomandare Ministerului Educaţiei, dar a ţinut să precizeze că a solicitat să fie luate măsurile care se impun.

"Nu putem face noi recomandări, am cerut să fie luate măsurile care se impun în acest caz. Toate datele privind opiniile specialiştilor cu privire la teza de doctorat a lui Victor Ponta sunt postate pe site-ul Universităţii Bucureşti", a mai spus rectorul, care a fost prezent la preluarea Vilei Noel de la Institutul Francez.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, prezentă şi ea la evenimentul de joi, a spus că a aflat despre raportul trimis Comisiei juridice de către Universitatea Bucureşti, dar că nu a avut timp să îl citească.

"Am aflat că a ajuns acel raport. Nu am avut timp să îl citesc", a precizat Andronescu.

Întrebată dacă ar putea lua vreo măsură în condiţiile în care legea prevede că numai Consiliul Naţional de Etică poate judeca plagiatul în cazul demnitarilor, Ecaterina Andronescu a spus că "este legea domnului Funeriu".

"Legea domnului Funeriu stabileşte că numai CNE poate analiza plagiatul în cazul demnitarilor", a precizat ministrul Educaţiei, precizând că va citi raportul UB.

Ministrul Ecaterina Andronescu nu a vrut să precizeze dacă va lua vreo măsură în acest caz, mulţumindu-se să menţioneze că trebuie respectată legea.

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, declara, în 12 septembrie, că doar Ministerul Educaţiei poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar, precizând că raportul Comisiei de Etică şi al juriştilor confirmă plagiatul.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a hotărât, în iulie, că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

Comisia de Etică a stabilit că teza de doctorat a lui Ponta "încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare".

"Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internaţională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefaţa semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase şi fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini", spunea preşedintele Comisiei de Etică, profesorul Marian Popescu, care a prezentat în 20 iulie decizia luată în cazul autosesizării privind plagiatul lui Ponta.

În analizarea tezei de doctorat a lui Victor Ponta, susţinută la Universitatea din Bucureşti în 2003, Comisia de Etică a luat în considerare numai aspecte care privesc practica şi integritatea academică în redactarea unei teze de doctorat, fără a se pronunţa pe chestiuni de conţinut care ţin de domeniul de referinţă al tezei.

Ulterior, juriştii care au analizat teza de doctorat a lui Victor Ponta, un profesor de la Universitatea Bucureşti şi doi de la Universitatea din Strasbourg respectiv de la Sorbona, au concluzionat că lucrarea prezintă numeroase încălcări ale eticii universitare, constituind "un plagiat vădit".

Raportul de expertiză ştiinţifică realizat de profesorul doctor Simina Tănăsescu, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, profesor doctor Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Strasbourg, şi de conferenţiar doctor Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Sorbona a fost dat publicităţii în 12 septembrie de UB. Teza de doctorat a lui Victor Ponta a fost supusă expertizei acestora de către rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru.

Potrivit raportului, lectura detaliată a tezei de doctorat a lui Victor Ponta impune trei observaţii de natură generală, una dintre acestea fiind că "autorul a plagiat patru surse majore", şi anume lucrările semnate de Dumitru Diaconu - Curtea Penală Internaţională, Istorie şi Realitate (Editura All Beck, 1999), Vasile Creţu - Drept Internaţional Penal (Editura Tempus, 1996), Ion Diaconu - The International Criminal Court: A New Stage, (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002), şi Victor Duculescu, prefaţa la lucrarea lui Dumitru Diaconu.

Decizia din iulie a Comisiei de Etică a UB a fost anunţată la o zi după ce Consiliul Naţional de Etică a informat că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.

Totodată, potrivit raportului întocmit de experţi şi aprobat prin hotărârea Consiliului Naţional de Etică (CNE), nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale sau originale.

Potrivit concluziilor raportului final, CNE a luat act de îndeplinirea tuturor procedurilor legale în vigoare la data susţinerii tezei de doctorat a lui Victor Ponta, reţinând faptul că referinţele bibliografice au fost menţionate preponderent la sfârşitul lucrării.

Premierul a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) să îi fie analizată în Consiliul Naţional de Etică teza de doctorat susţinută în 2003, după ce revista Nature scria că premierul este acuzat de plagiat, susţinând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă şi indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Un al treilea for, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

Premierul Victor Ponta declara, pentru MEDIAFAX, că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politică" şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

Premierul Victor Ponta spunea că dacă îşi va face datoria faţă de oameni, iar Guvernul va lua măsurile aşteptate, "bătăliile politice vor rămâne în urmă", spunând însă că el va rămâne cu "nişte răni".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici