Plan de acţiune pentru reducerea poluării acustice în Capitală

Consilierii municipali au aprobat, vineri, planul de acţiune pentru reducerea nivelului de zgomot ambiental în Capitală, care cuprinde strategiile de diminuare a poluării acustice, acesta urmând să fie implementat în următorii cinci ani.

Urmărește
835 afișări
Imaginea articolului Plan de acţiune pentru reducerea poluării acustice în Capitală

Plan de acţiune pentru reducerea poluării acustice în Capitală

Potrivit proiectului, măsurile prevăzute în Planul de acţiune pentru reducerea nivelului de zgomot ambiental în Capitală vor fi realizate din bugetul propriu al Primăriei Municipiului Bucureşti.

Municipalitatea a lansat, în prima jumătate a lunii iunie a anului trecut, studiul referitor la Planul de acţiune privind zgomotul urban, considerat prima strategie din domeniu a unui oraş din România, prin care au fost identificate ca principale surse de poluare acustică străzile aglomerate, coridoarele feroviare şi cele aeriene, dar şi măsurile care trebuie luate pentru atenuarea şi eliminarea efectelor şi cauzelor poluării acustice.

Potrivit studiului, pentru eliminarea poluării acustice trebuie asigurate suprafeţe de rulare de calitate pentru străzile Bucureştiului şi impuse interdicţii aeriene pe timp de noapte deasupra Capitalei, precum şi planificate şi proiectate mai bine locuinţele.

Autorităţile locale au identificat ca priorităţi iniţiale şi extinderea suprafeţelor acoperite cu materiale care reduc zgomotul pe toate drumurile unde această măsură s-ar dovedi utilă, încurajarea utilizării maşinilor silenţioase, dar şi punerea în practică a unor măsuri de reducerea a zgomotului în managementul zilnic al traficului, precum şi îmbunătăţirea calităţii căii de rulare pentru tramvaie şi trenuri, în limitele impuse de legislaţie.

De asemenea, îmbunătăţirea calităţii mediului poate fi realizată prin "zonarea sonoră" a cartierelor rezidenţiale, a centrului oraşului şi prin proiecte de spaţiu public, prin dezvoltarea unui program de reducere a zgomotului din trafic pentru drumurile administrate de PMB, dar şi prin îmbunătăţirea stilului de condus prin cursuri oferite şoferilor.

Municipalitatea vizează stabilirea unui fond de "zgomot ambiental", din care să se finanţeze proiectele de reducere a zgomotului, şi a unui "fond de conversie", care să finanţeze proiectele de izolare a locuinţelor, dar şi o mai bună planificare urbană, prin redezvoltare, astfel încât zonele cu densitate mare de populaţie să poată crea spaţii liniştite departe de trafic.

Potrivit studiului, primarul va putea stabili şi oferi un premiu pentru cei care promovează proiecte care susţin peisaje sonore liniştite şi va urmări aplicarea principiului "poluatorul plăteşte" pentru cei afectaţi de zgomotul aerian, urmărind şi instalarea de bariere de zgomot "foto-voltaice" pentru a ecrana drumurile şi căile ferate producătoare de zgomot.

Municipalitatea doreşte ca, în urma implementării strategiei de reducere a zgomotului, să reducă impactul negativ pe care acesta îl are asupra oamenilor care muncesc, trăiesc şi vizitează Capitala.

Autorităţile municipale consideră că "provocarea" constă în a căuta modalităţi mai eficiente de a reduce zgomotul la sursă, în timp ce se folosesc planurile urbanistice zonale, proiectarea clădirilor, managementul traficului şi alte modalităţi de a diminua expunerea la zgomot.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici