- Home
- Social
- BRAŞOV, (21.11.2015, 20:00)
- Mihaela Gradinaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PLANORUL DISPĂRUT: Acţiunea de cercetare şi de recuperare a epavei, găsite în Masivul Postăvarul, precum şi a cadavrului pilotului, a fost întreruptă. Va fi reluată duminică - VIDEO
Acţiunea de cercetare şi de recuperare a epavei planorului dispărut în urmă cu aproape patru luni şi găsit, sâmbătă, în Masivul Postăvarul, precum şi a cadavrului pilotului a fost întreruptă, sâmbătă seară, urmând să fie reluată duminică dimineaţă, a declarat prefectul de Braşov, Mihai Mohaci.
Urmărește
6834 afișări
PLANORUL DISPĂRUT: Acţiunea de cercetare şi de recuperare a epavei, găsită în Masivul Postăvarul, precum şi a cadavrului pilotului a fost întreruptă. Va fi reluată duminică - VIDEO
Prefectul judeţului Braşov a declarat corespondentului MEDIAFAX că pe timpul nopţii acţiunea a fost întreruptă, iar echipele de cercetare s-au retras după lăsarea întunericului, urmând să revină în zonă în cursul dimineţii de duminică pentru reluarea cercetărilor.
Potrivit sursei citate, ancheta în acest caz este coordonată de către procurorul general Sorin Vasilache, din cadrul Parchetului Curţii de Apel Braşov, precum şi de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
În ceea ce priveşte cadavrul pilotului Mircea Crăciun, prefectul de Braşov, Mihai Mohaci, a spus că acesta a fost găsit în carlingă, însă nu este întreg.
Tot sâmbătă seară, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, căpitanul Ciprian Sfreja, a declarat corespondentului MEDIAFAX că epava planorului şi cadavrul pilotului au rămas la locul respectiv, însă zona este în continuare izolată.
"Cadavrul nu a fost ridicat pentru că s-a lăsat noaptea şi transportul acestuia într-o zonă atât de abruptă ar fi pus în pericol vieţile membrilor echipelor de intervenţie. Nici cu elicopterul nu s-a putut interveni în această zonă, iar duminică, în condiţii de siguranţă, se va continua acţiunea", a declarat Sfreja.
Echipele de intervenţie au găsit, sâmbătă la prânz, în zona Muchia Cheii, din Masivul Postăvarul, epava planorului pilotat de Mircea Crăciun şi dispărut în 6 august, aproximativ în aceeaşi zonă, după ce un turist a anunţat la 112 că a văzut bucăţi dintr-un planor. În interiorul epavei a fost găsit cadavrul în stare avansată de descompunere al pilotului Mircea Crăciun.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţa că Masivul Postăvarul a fost inclus de mai multe ori, în cursul verii, în arealul de căutare, într-o zonă care a depăşit o mie de hectare, însă aparatul de zbor nu a putut fi identificat atunci din cauza desimii pădurii.
Potrivit unui comunicat de presă al IGSU, zona respectivă a fost verificată atât cu forţe la sol, inclusiv cu alpinişti, în zonele abrupte, cât şi cu elicoptere şi drone.
Şi secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, spunea că a avertizat încă din luna august, de la dispariţia planorului în Masivul Postăvarul, că s-ar putea ca echipele de căutare să treacă pe lângă epavă şi să nu o vadă, din cauză că zona era împădurită şi foarte deasă.
"Zona era foarte deasă, cu copaci. Puteau trece în apropierea lui şi să nu-l vadă. Ca să-l fi văzut, ar fi trebuit să fie chiar lângă el, întrucât era o zonă foarte deasă", a declarat Arafat.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române, o echipă complexă de experţi specializaţi în investigarea accidentelor aviatice, din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, merge în judeţul Braşov, cu un autolaborator specific, pentru a participa la cercetarea la faţa locului, în cazul planorului dispărut în vară şi găsit sâmbătă.
Sursa citată mai precizează că experţii se vor deplasa cu autolaboratorul criminalistic "Disaster Victims Identification Mobile Forensic Unit”, special proiectat pentru astfel de evenimente.
Planorul pilotat de Mircea Crăciun a dispărut în 6 august, fiind căutat săptămâni în şir în mai multe zone din ţară, însă fără niciun rezultat.
Aparatul de zbor a fost închiriat de la o firmă din străinătate de către pilotul Mircea Crăciun, care îl testa pentru prima dată după asamblare.
În 6 august, membri ai Aeroclubului Braşov l-au ajutat pe pilot să se înalţe şi să decoleze din Masivul Postăvarul, în condiţiile în care Mircea Crăciun se pregătea pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri în zbor liber.
Comandantul Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru, declara, la scurt timp după dispariţia planorului, că atunci când a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav pilotul Mircea Crăciun a spus că intenţionează să zboare aproximativ două-trei ore, fiind vorba despre un zbor de "verificare după asamblare".
Ancheta în acest caz a fost începută încă din 6 august de către procurori ai Parchetului Curţii de Apel Braşov, care s-au sesizat din oficiu, fiind deschis un dosar penal cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclubului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.
ROMATSA anunţa că Mircea Crăciun a folosit ultima dată telefonul mobil în 6 august, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.
De asemenea, sursa citată menţiona că, potrivit reglementărilor în vigoare, pentru zborul în această clasă de spaţiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obţine informaţii la cerere.
Planorul pilotat de Mircea Crăciun zbura într-o zonă de clasa G, adică spaţiul aerian liber, iar pilotul era singurul responsabil cu navigaţia şi cu păstrarea legăturii cu organele de trafic, declara, pentru MEDIAFAX, directorul general al Aeroclubului României, George Rotaru.
Instructorul de paraşutism din cadrul Aeroclubului "Iosif Şilimon“ Braşov, Cristinel Popescu, spunea despre Mircea Crăciun că este cu siguranţă cel mai bun pilot de distanţă cu planorul, el având un record personal de 700 de kilometri de zbor liber, iar înainte de dispariţia sa pilotul se pregătea să atingă un record mondial de 1.000 de kilometri în zbor liber.
"Este un om cu o mare pasiune pentru zborul cu planorul. Aşa cum unii au pasiunea de a pescui, de a zbura cu paraşuta cum sunt eu sau orice alte pasiuni, a lui era zborul cu planorul“, afirmaCristinel Popescu.
Potrivit sursei citate, Mircea Crăciun verifica întotdeauna foarte atent toate detaliile tehnice, dar şi condiţiile meteo înainte de a porni la zbor.
Mircea Crăciun avea o firmă de panificaţie-patiserie în Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, zborul cu planorul fiind marea lui pasiune.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele