- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (08.08.2015, 15:15)
- Departamentul Corespondenţi
PLANORUL DISPĂRUT de la Ghimbav: Operaţiunile de căutare au fost extinse în judeţele Harghita şi Neamţ. Planorul este căutat cu drone
Operaţiunile de căutare a planorului care a decolat joi de la Ghimbav şi nu a mai revenit la bază au fost extinse în judeţele Neamţ şi Harghita, la căutări luând parte şi cinci avioane aparţinând Aeroclubului României, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor.
Urmărește
1526 afișări
PLANORUL DISPĂRUT de la Ghimbav: Operaţiunile de căutare au fost reluate. Procurorii solicită ajutorul opiniei publice
UPDATE 17:15 - Planorul dispărut este căutat cu drone
Planorul care a decolat joi de la Ghimbav şi nu a mai revenit la bază este căutat cu drone în zona Rucăr, Satic, Pecineagu, peste 850 de forţe de ordine şi voluntari efectuând căutări şi pe 30 de trasee montane din patru judeţe, potrivit unui comunicat MAI.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu sprijinul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, echipele de căutare au ridicat astăzi patru drone în zona Rucăr, Satic, Pecineagu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
-
130 milioane lei pentru consolidarea unui bloc cu bulină din Capitală
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
UPDATE 15:16 - Operaţiunile de căutare au fost extinse
Echipa condusă de George Rotaru, directorul Aeroclubului României, va continua căutarile în zona Braşov-Sinaia-Făgăraş-Reghin-Topliţa-Piatra Neamţ-Oneşti-Nehoiu-Sinaia-Braşov, potrivit unui comunicat trimis agenţiei MEDIAFAX de Ministerul Transporturilor.
“Am reluat în dimineaţa aceasta căutările alături de colegii noştri de la Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale cu patru avioane conduse de piloţii recunoscuţi ai Aeroclubului României. În acest moment, am mai adus încă un avion şi încă 10 piloţi. Este şi mai greu de căutat şi găsit în condiţiile în care este vorba despre un planor, care ştim bine că nu beneficiază de aparatura specifică. Mai ales, în astfel de condiţii, vom continua căutarile” a declarat Dragoş Titea, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Pilotul planorului dispărut, Mircea Crăciun, are 57 de ani şi este instructor la Aeroclubul Braşov, fiind un pilot cu foarte multă experienţă.
Comandantul Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru, a afirmat că joi, atunci când a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav, pilotul Mircea Crăciun a spus că intenţionează să zboare aproximativ două- trei ore, fiind vorba despre un zbor de „verificare după asamblare”, se arată într-un comunicat al ROMATSA.
Pilotul urma să zboare în spaţiul aerian necontrolat, care reprezintă o clasă de spaţiu pentru care nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pentru acest spaţiu pilotul poate primi informaţii la cerere. Potrivit ROMATSA, Mircea Crăciun nu a luat legătura radio cu compartimentul de informare a zborurilor pentru a solicita informaţii.
"Pe ecranele radar nu au existat niciun fel de informaţii primite de la transponderul planorului. Potrivit relatărilor comandantului Aeroclubului Braşov, acesta a fost în legătură radio numai cu conducătorul de zbor de la Aerodromul Ghimbav", se precizează într-un comunicat trimis MEDIAFAX de ROMATSA.
UPDATE 10:40 - Peste 850 de pompieri, jandarmi, poliţişti, militari, salvamontişti, pădurari şi voluntari participă la operaţiunile de căutare a planorului care a decolat, joi, de la Ghimbav şi nu a mai revenit la bază, la căutări luând parte cinci elicoptere, dar şi aparate de zbor aparţinând Aeroclubului României, potrivit unui comunicat al MAI.
Căutările au fost reluate, sâmbătă dimineaţă, în judeţele Braşov, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa
"În urma analizelor care au avut loc la finalul primei zile de căutări, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus ca un număr de 210 pompieri din ISU Dolj, Teleorman, Vâlcea, Bacău, Vrancea, Alba, Mureş, Călăraşi şi din Unitatea Ciolpani, să se alăture forţelor mobilizate deja pentru această operaţiune complexă de căutare. Aceste forţe suplimentare au intrat în dispozitiv în această dimineaţă având la dispoziţie opt autocamioane şi patru şenilate (trei în Braşov şi una în Prahova)", se precizează într-un comunicat al MAI.
Totodată, în judeţul Braşov a fost amplasat un punct de comandă mobil coordonat de prim-adjunctul şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care va conduce din teren operaţiunile de căutare de la sol.
"Componenta aeriană a misiunilor de astăzi este asigurată de două elicoptere ale MAI şi patru ale MApN, acestora urmând să li se alăture aparate de zbor aparţinând Aeroclubului României. Primele zboruri de căutare au început în jurul orei 6.30, fiind vizată, în primă fază, zona Bran, Sinaia, Predeal", se menţionează în comunicatul MAI.
În prima zi a căutărilor s-a acţionat cu un număr de peste 650 de forţe şi 99 de vehicule şi aeronave aparţinând MAI, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Transporturilor, Salvamont, Serviciilor de Voluntari, Ambulanţa, Ocoalelor Silvice şi unor diverse organizaţii.
Operaţiunile de căutare a planorului dispărut fuseseră sistate vineri seară, din cauză că zona unde aveau loc este una dificilă şi de risc, inclusiv pentru salvatori, declara secretarul de stat în MAI Raed Arafat, care adăuga că exista chiar riscul să ajungă la planor, dar să nu-l depisteze planorul chiar dacă ajungeau la el.
Joi, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a fost sesizat de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.
Din datele obţinute a reieşit că pilotul aparatului de zbor are 57 de ani, ”mare experienţă” şi executa un zbor privat în zona Postăvarul, potrivit MAI.
Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu joi, pe rolul acestei unităţi constituindu-se un dosar penal cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Parchetul Curţii de Apel Braşov, din primele verificări a reieşit că ”pilotul a închiriat de la Aeroclubul Ghimbav serviciul de transport al planorului proprietate personală, iar în temeiul acestei relaţii contractuale” a fost dus cu un avion în Masivul Postăvarul, de unde a decolat.
”Procurorii braşoveni solicită ajutorul opiniei publice cu orice informaţie care poate duce la identificarea planorului, viaţa pilotului depinzând de trecerea timpului“, se mai arăta în comunicatul citat.
La rândul lor, reprezentanţii ROMATSA au anunţat că pilotul planorului a folosit ultima dată telefonul mobil joi, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.
Citeşte şi: Planor dispărut de joi, când a decolat de pe Aerodromul Ghimbav. MAI: Pilotul planorului are mare experienţă. Căutările, sistate până sâmbătă dimineaţă
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe