Planul Urbanistic Zonal al staţiunii Mamaia a fost anulat definitiv în instanţă

Curtea de Apel Constanţa a decis luni, să constate nulitatea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al staţiunii Mamaia şi a anulat fotărârea Consiliului Local prin care acesta fusese aprobat, sentinţa fiind definitivă, irevocabilă şi executorie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
246 afișări

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, cel care a introdus acţiunea în instanţă împotriva Primăriei Constanţa, sentinţa respectivă este definitivă, irevocabilă şi executorie.

“Pe viitor, Primăria este obligată să aprobe un nou PUZ al staţiunii, care să respecte legislaţia în vigoare, pentru a putea elibera legal autorizaţii de construire. Consider că este o victorie a unei autorităţi a statului, în lupta cu administraţiile locale, acelea care sunt obişnuite să nu respecte legea”, a afirmat, marţi, directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa.

În 29 noiembrie 2010, Tribunalul Constanţa anulase hotărârea Consiliului Local Constanţa prin care fusese aprobat PUZ-ul staţiunea Mamaia.

Decizia instanţei a fost atacată de către reprezentanţii Primăriei, iar Curtea de Apel Constanţa a decis să păstreze decizia Tribunalului.

Acţiunea în instanţă a fost introdusă de Inspectoratul Judeţean în Construcţii, în august 2010, ca urmare a unui control în urma căruia inspectorii au constatat o serie de neconformităţi în aprobarea PUZ-ului, respectiv lipsa avizelor de la Ministerul Turismului, MApN, MAI, SRI şi avizul de la DADL. De asemenea, a fost constatată şi lipsa procesului-verbal de delimitare a Zonei Costiere.

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, declara, referindu-se la PUZ-ul staţiunii Mamaia, că este nemulţumită de faptul că nu li se mai oferă turiştilor posibilităţi de agrement şi relaxare, iar numărul construcţiilor ar creşte în continuare.

La rândul său, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, spunea că el nu intenţionează să renegocieze PUZ-ul cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În urmă cu trei săptămâni, la ultima vizită făcută la Constanţa, ministrul Elena Udrea i-a reproşat lui Radu Mazăre că a permis construcţii ilegale pe plaje, discuţia transformându-se într-o ceartă între cei doi.

"Anul trecut noi am oprit demolările în momentul în care a început sezonul. Peste sezon s-a construit totul înapoi, sub ochii îngăduitori ai primăriei, iar noi a trebuit să ne întoarcem în toamnă şi să o luăm de la capăt. Am demolat în toamnă lucrări care se refăcuseră peste vară, la fel de ilegal ca atunci când le demolasem iniţial, şi am continuat şi în această primăvară. Acum, din câte ştiu, în Constanţa s-au demolat toate construcţiile ilegale aşezate în zona de 200 de metri de la ţărm. (...) Deci dacă vorbim despre dezastrul urbanistic de pe litoral, trebuie să discutăm cu primarii din staţiunile respective", a spus Udrea.

Ea a amintit atunci şi de procesul câştigat, prin care a atacat Planul Urbanistic Zonal al staţiunii Mamaia.

"Atribuţiile noastre se limitează la a aviza planul de urbanism pe care o autoritate publică locală doreşte să şi-l aprobe. Dumneavoastră nu aţi trimis planul de urbanism la avizat, vi l-am atacat în instanţă, prin Prefectură, şi am câştigat procesul", a spus ministrul Turismului.

Radu Mazăre a reacţionat imediat la această declaraţie: "Da, în primă instanţă. Tot ce înseamnă construcţii în Mamaia şi care ar mai putea să fie, dacă vom câştiga procesul definitiv, mi se datorează mie. Tot ce înseamnă dezvoltarea sau nedezvoltarea staţiunii Mamaia mi se datorează mie. Mai mult decât atât, trebuie să ştiţi că acest PUZ care este atacat în instanţă este făcut în conformitate cu studiul realizat la comanda şi plătit de Guvernul României, în 2007 - 2008, de către Organizaţia Mondială a Turismului. Tot ceea ce regăsiţi în acest PUZ este la recomandarea OMT, inclusiv clădiri înalte, zone de distracţie".

Elana Udrea i-a cerut lui Mazăre să construiască legal, acesta răspunzându-i că "stă în cadrul legal", dar că este "fugărit" de şase ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici