- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Planurile de urbanism pentru mina RMGC, anulate irevocabil. Gabriel Resources: Decizia nu afectează planurile de urbanism avizate în 2002, iar procesul de avizare a proiectului continuă
Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil joi, decizia din 2009 a Consiliului Local Roşia Montană prin care a fost validată procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) şi Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industrială Roşia Montană Gold Corporation. Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation, susţine că hotărârea nu afectează deciziile Consiliului Local Roşia Montană privind adoptarea planurilor de urbanism, ci doar procedura de vot, iar procesul de avizare a proiectului continuă.
Planurile de urbanism pentru mina RMGC, anulate irevocabil. Gabriel Resources: Decizia nu afectează planurile de urbanism avizate în 2002, iar procesul de avizare a proiectului continuă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil joi, în urma unei reclamaţii depusă de trei organizaţii non-guvernamentale, decizia din 2009 a Consiliului Local Roşia Montană prin care a fost validată procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) şi Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industrială Roşia Montană Gold Corporation, se arată într-un comunicat al Gabriel Resources, înregistrată în Canada şi listată la Toronto.
Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation, susţine că hotărârea de joi a Curţii de Apel Alba Iulia nu afectează deciziile Consiliului Local Roşia Montană privind adoptarea planurilor de urbanism, ci doar procedura de vot, iar procesul de avizare a proiectului continuă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
"Monitorizăm atent situaţia în România şi, odată ce vor fi disponibile mai multe detalii, vom face anunţurile potrivite. Pentru moment, procesul de avizare pentru proiect continuă", a declarat în comunicat Jonathan Henry, preşedinte şi director general al Gabriel Resources.
Deciziile de adoptare a planurilor de urbanism, luate în 2002, nu sunt afectate de hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia, se spune în comunicat.
"Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu se aplică în privinţa deciziilor din 2002 ale Consiliului Local Roşia Montană de a adopta documentaţia PUG şi PUZ, despre care ştim că sunt încă valide şi legale (...) Compania confirmă că toate procedurile existente de avizare, care sunt foarte avansate, vor continua în acord cu prevederile legale. În plus, noul proiect de documentaţie de urbanism pentru proiect este într-un stagiu avansat (...) şi va rezulta în emiterea unui noi PUZ. Comunităţile locale afectate de proiect au iniţiat de asemenea procedurile pentru un nou PUG", se arată în comunicat.
În plus, compania a arătat, potrivit Bloomberg, că decizia de joi a Curţii nu afectează procesul de obţinere a avizului de mediu pentru proiectul Roşia Montană.
Purtătorul de cuvânt al RMGC, Andreea Năstase, a declarat pentru Bloomberg că nu există nicio legătură între decizia Curţii de Apel Alba Iulia şi procesul de obţinere a permisului de mediu pentru proiectul minier, ultimul aviz important necesar pentru demararea lucrărilor la Roşia Montană.
"Am înţeles că decizia se referă la un plan zonal adoptat în 2009. Un plan zonal mai vechi, datând din 2002, este valid şi în vigoare", a spus Năstase.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat pentru Bloomberg că Executivul nu a primit de la Curte niciun document privind proiectul Roşia Montană.
Asociaţia "Alburnus Maior" a anunţat, joi, că planurile de urbanism de la Roşia Montană au fost anulate irevocabil de Curtea de Apel Alba-Iulia. Asociaţia a afirmat totodată că, în aceste condiţii, procedura de avizare a investiţiei nu mai poate fi continuată în Comitetul de Analiză Tehnică (CAT).
Planurile de urbanism de la Roşia Montană au fost contestate de Alburnus Maior încă de la promovarea lor, în anul 2002. Activiştii au acuzat "ilegalităţi flagrante" prin care aceste planuri au ajuns să producă efecte, între acestea fiind faptul că majoritatea consilierilor locali care le-au votat "au fost într-un vădit conflict de interese, ei înşişi sau rude apropiate fiind angajaţi ai RMGC".
Acţiunile Gabriel Resources au închis joi pe bursa de la Toronto în scădere cu 23,4%, la 3,53 dolari canadieni.
În comunicatul transmis joi noaptea de către compania canadiană investitorii sunt totodată informaţi cu privire la demisia lui Laszlo Borbely din funcţia de ministru al Mediului şi de preluarea portofoliului, interimar, de către premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
Ungureanu a afirmat, joi, la preluarea mandatului interimar, că nu intenţionează să ia vreo decizie în privinţa unor chestiuni importante pentru proiectul Roşia Montană.
Premierul a declarat, luni, că a cerut miniştrilor Economiei, Mediului şi Culturii să îi explice motivele pentru care proiectul Roşia Montană înregistrează întârzieri "enorme", încă din 1997, arătând că astfel de întârzieri fac rău ţării şi "celor cu interes economic".
Borbely a declarat, săptămâna trecută, din poziţia de ministru al Mediului, că în cazul Roşia Montană se lucrează la o hotărâre de guvern pentru devierea râului Corna, fiindcă "nu este de ajuns o decizie a Consiliului Judeţean".
Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ar putea fi obligată să obţină, pe lângă acordul de mediu, un alt aviz care se acordă doar prin hotărâre de Guvern, pentru devierea râului Corna, etapă obligatorie pentru realizarea proiectului minier în forma în care a fost propus.
Borbely declara în martie pentru MEDIAFAX că această problemă a apărut din cauză că Directiva Europeană pentru Ape nu a fost transpusă foarte clar în legislaţia românească.
La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint şi a fost concesionat în vederea exploatării către compania Roşia Montană Gold Corporation. Roşia Montană Gold Corporation este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.
Minvest Deva este controlată de Ministerul Economiei.
În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc investitori importanţi din industria aurului, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO