Platformă lansată de Oficiul European de Brevete pentru combaterea incendiilor. România, afectată

  • România este a doua cea mai afectată ţară de incendiile de vegetaţie din UE, după Spania.
  • În acest context, Oficiul European de Brevete lansează o nouă platformă pentru a face inovaţiile din domeniu mai accesibile şi pentru a ajuta autorităţile şi guvernele.
Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Platformă lansată de Oficiul European de Brevete pentru combaterea incendiilor. România, afectată

Platformă lansată de Oficiul European de Brevete pentru combaterea incendiilor. România, afectată

Vara trecută, peste 830.000 de hectare de terenuri din Europa au fost devastate de incendii de pădure, ceea ce reprezintă aproape dublul suprafeţei Deltei Dunării. După anul 2006, 2022 a fost al doilea cel mai nefast an pentru Europa din punct de vedere al zonelor arse şi al numărului de incendii, conform Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS). Aceste incendii de vegetaţie au generat costuri de 2,5 miliarde de euro pentru Uniunea Europeană, sub forma prejudiciilor economice, iar costul uman a fost incomensurabil.

Conform estimărilor EFFIS, România a fost a doua cea mai afectată ţară din Uniunea Europeană, după Spania, cu o suprafaţă de peste 162.000 de hectare de terenuri distruse. Cele mai mari trei incendii au fost înregistrate în judeţul Tulcea. De altfel, o mare parte din terenurile arse, peste 50%, se află în zone protejate.

Ca urmare a schimbărilor climatice, sezonul incendiilor de vegetaţie va rămâne de acum încolo o problemă constantă.

Pentru a evita efectele devastatoare ale incendiilor din anii trecuţi, dar şi pentru a ajuta autorităţile publice locale şi guvernele naţionale să se pregătească, Oficiul European de Brevete (OEB) a lansat o nouă platformă de schimb de cunoştinţe la nivel mondial privind brevetele, precum şi a informaţiilor despre tehnologiile care pot salva vieţi şi terenuri. Brevetele şi cererile de brevetare publicate reprezintă o sursă preţioasă de informaţii pentru cercetători, ingineri şi guverne, deoarece acestea vizează date operaţionale care le indică utilizatorilor ce invenţii au fost realizate deja, iar aceste informaţii pot conduce la noi perspective, descoperiri şi parteneriate tehnice.

„Reuşita globală în combaterea incendiilor depinde de accesul la know-how-ul şi la informaţiile tehnice adecvate, incluse în brevete. Noua platformă reuneşte circa 30 de interogări de căutare şi cuvinte-cheie, concepute pentru a ajuta oamenii, guvernele, cercetătorii şi inginerii să acceseze rapid cele mai relevante şi mai actualizate informaţii din acest domeniu”, a explicat preşedintele Oficiului European de Brevete, António Campinos.

Noua platformă se concentrează pe patru piloni: detecţie şi prevenire, stingerea incendiilor, echipamente de protecţie respectiv refacerea după incendii.

Domeniul stingerii incendiilor este, la ora actuală, sectorul în care au fost depuse cele mai multe cereri de brevetare, fiind urmat de cel al detecţiei şi prevenirii şi de cel al echipamentelor de protecţie.

Platforma găzduieşte o serie întreagă de inovaţii, de la Inteligenţă Artificială şi tehnologii aeriene până la instruire în privinţa combaterii incendiilor prin tehnologii de realitate virtuală şi materiale ignifugante.

Platforma preia informaţii din baza de date publică a OEB, Espacenet – care include peste 140 de milioane de documente din 100 de ţări –, şi oferă un acces rapid la informaţii vitale. Examinatorii Oficiului European de Brevete şi-au unit forţele cu experţi şi analişti examinatori ai brevetelor de la oficiile naţionale de brevete din Spania, Portugalia, Franţa, Grecia şi Italia pentru a compila interogările relevante legate de combaterea incendiilor. Este a treia astfel de iniţiativă a OEB, după platformele „Fighting Coronavirus” (Combaterea coronavirusului) şi „Clean energy technologies” (Tehnologii curate în energie).

În concordanţă cu angajamentul său faţă de obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, OEB va promova, de asemenea, rolul proprietăţii intelectuale, prin organizarea în comun a unei conferinţe internaţionale care va avea loc săptămâna viitoare şi la care vor lua parte Oficiul Naţional pentru Proprietate Intelectuală din Portugalia, Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) şi Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). Evenimentul, intitulat „Thinking about Industrial Property, Sustainability and the Future of the Planet” (Perspective privind proprietatea industrială, dezvoltarea durabilă şi viitorul planetei), va fi organizat la Lisabona, în Portugalia, între 29 şi 30 mai 2023 şi va reprezenta un cadru în care se vor putea discuta şi schimba idei despre modul în care proprietatea intelectuală poate încuraja şi proteja inovaţiile şi lucrările inventatorilor, în scopul de a construi un viitor mai sustenabil şi mai echitabil.

Pe parcursul conferinţei, OEB va prezenta un raport privind activităţile sale de diseminare a cunoştinţelor incluse în brevete, în contextul celor şapte Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Misiunea centrală a OEB este de a facilita accesul şi de a democratiza cunoştinţele incluse în brevete, întrucât acestea joacă un rol crucial în promovarea unor soluţii inovatoare pentru atingerea ODD ale ONU.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici