Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, pe articole, OUG 90 privind infracţiunile din justiţie

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, pe articole, în varianta Guvernului, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Urmărește
643 afișări
Imaginea articolului Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, pe articole, OUG 90 privind infracţiunile din justiţie

Foto: Mediafax Foto/Andreea Alexandru

Unul din amendamentele susţinute de USR şi UDMR a fost abrogarea posibilităţii pensionării anticipate a magistraţilor, propunerea fiind respinsă în plen.

Proiectul de lege urmează să intre la votul final al deputaţilor în şedinţa de miercuri. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în acest caz.

Comisia parlamentară pentru legile justiţiei a adoptat, luni, cu modificări, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Una din modificări se referă la abrogarea articolului privind continuarea detaşărilor pe perioada exercitării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România

„Prevederile art. I pct. 97 şi 98 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu referire la art. 58 alin. (11) şi (12) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, intră în vigoare la data de 30 iunie 2019, data finalizării exercitării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România”, este articolul abrogat, luni, de comisia specială pentru legile justiţiei.

Săptămâna trecută, parlamentarii au introdus un nou criteriu de eliberare din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, respectiv „neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie”. Astfel, judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie ”în următoarele cazuri: (...) i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie”.

De asemenea, un alt amendament adoptat se referă la promovarea procurorilor la PÎCCJ.

„Pentru a fi promovaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător, cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”, prevede textul aprobat de comisia parlamentară.

La propunerea Forumului Judecătorilor a fost introdus în OUG 92 un amendament care prevede că „Trecerea în rezerva sau în retragere a judecătorilor şi procurorilor militari, inclusiv ca urmare a pensionării, se face în condiţiile legii, după eliberarea din funcţie de către Preşedintele României”.

Comisia parlamentară a mai decis să abroge un articol din legile justiţiei.

„(2) Constituie vechime, în sensul prezentei legi, perioada în care o persoană a exercitat funcţia de notar de stat, această vechime aplicându-se persoanelor prevăzute la art. 82 alin. (1)-(5), precum şi foştilor notari de stat, chiar dacă la data pensionării au altă ocupaţie”, este articolul eliminat, la propunerea PSD, ALDE şi UNJR.


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici