Plimbare cu mocăniţa sau vizită la stână pentru concurenţii Olimpiadei Internaţionale de Astronomie

Cei aproape două sute de concurenţi din 37 de ţări care participă la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică vor avea în programul liber posibilitatea să se plimbe cu mocăniţa, să viziteze o stână, să facă o drumeţie pe Rarău sau să vadă Salina Cacica.

Urmărește
155 afișări
Imaginea articolului Plimbare cu mocăniţa sau vizită la stână pentru concurenţii Olimpiadei Internaţionale de Astronomie

Plimbare cu mocăniţa sau vizită la stână pentru concurenţii Olimpiadei Internaţionale de Astronomie (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică vor participa 199 de concurenţi şi 109 profesori din 37 de ţări, iar ceremonia de deschidere oficială a competiţiei va avea loc, sâmbătă seară, la Cetatea de Scaun a Sucevei.

Lazăr a spus că olimpiada cuprinde proba observaţională ce se va desfăşura în data de 4 august la Planetariul Suceava, proba teoretică prevăzută pentru 5 august şi proba analiza de date pentru 7 august, ambele probe urmând să se desfăşoare la Complexul "Conacul Domnesc", apoi în data de 8 august este programată proba observaţională în teren ce se va desfăşura la Mănăstirea Dragomirna, în intervalul orar 22,00- 03,00, pentru care au fost achiziţionate 38 de telescoape. Ultima probă, cea pe echipe, se va desfăşura în sala de sport a Complexului "Ariniş" din Gura Humorului.

Lazăr a precizat că programul acestui eveniment cuprinde şi activităţi recreative şi distractive pentru participanţii la olimpiadă, dar şi vizite şi excursii pe trasee diferite, programul fiind conceput astfel încât oaspeţii să petreacă timpul într-un mod plăcut, dar şi să se pună în valoare potenţialul turistic şi cultural al acestei zone.

Printre acţiunile recreative ce vor fi organizate pentru participanţii la olimpiadă se numără plimbarea cu mocăniţa, vizită la o stână, vizitarea Salinei Cacica, dar şi o drumeţie pe Rarău.

Totodată, în program sunt incluse conferinţe pe teme ştiinţifice la care vor participa personalităţi în domeniu, ce se vor desfăşura la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava.

Lazăr a precizat că aproximativ 225 de persoane, între care profesori, elevi, studenţi, vorbitori de limba engleză, participă ca ghizi şi voluntari la activităţile incluse în program pentru a facilita oaspeţilor prezenţa şi comunicarea în cadrul acestora.

El a spus că pentru organizarea olimpiadei MEN a alocat suma de 714 000 de lei.

La rândul său, rectorul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, a declarat că participanţii la această olimpiadă sunt "viitori ambasadori ai Bucovinei şi României în străinătate", de aceea organizatorii depun eforturi pentru ca şederea oaspeţilor să fie una cât mai agreabilă, punându-se la punct cele mai mici detalii în privinţa cazării, a servirii mesei şi a celorlalte activităţi incluse în program, apreciind că detaliile au fost cu "sutele".

Popa a spus că au fost solicitări punctuale din partea unor participanţi care au fost soluţionate, inclusiv asigurarea unui bucătar care să prepare hrana participanţilor de religie musulmană.

"Ne bucurăm, totuşi, că într-un al doisprezecelea ceas bugetul a fost aprobat, chiar dacă a fost mult diminuat faţă de calculul iniţial. E adevărat că a fost un memorandum adresat Ministerului Educaţiei, care a fost respins şi ministerul a trebuit să realoce diferite sume de bani pentru a susţine această olimpiadă. Ultimele calcule ne-au arătat şi am mai făcut un apel ministerului pentru suplimentare, aceasta nu a putut fi transmisă către ISJ şi am preluat noi sarcina respectivelor cheltuieli, peste 100 000 de lei, urmând ca bugetul universităţii să fie suplimentat, ulterior, pentru destinaţii sociale, cu suma respectivă", a spus rectorul sucevean.

El şi-a exprimat încrederea că organizatorii vor răspunde cu succes unei "provocări extraordinare" de a organiza un eveniment de o asemenea anvergură.

Reprezentantul MEN, profesorul Elisabeta Ana Nagy, a declarat că MEN este "mândru" să organizeze pentru prima dată o olimpiadă internaţională cu tematică astronomie şi astrofizică.

"Putem spune că astronomia şi astrofizica, chiar dacă nu sunt studiate în curriculum-ul şcolar, au rezultate deosebite. Datorită rezultatelor obţinute de elevii noştri în ultimii ani la olimpiadele internaţionale, reprezentanţii ţărilor participante au fost de acord ca această olimpiadă să se desfăşoare în România", a spus Nagy.

Inspectorul şcolar sucevean Petru Crăciun, care coordonează lotul olimpic de astronomie şi astrofizică al României la această olimpiadă, a declarat că speră ca şi în acest an concurenţii români să obţină rezultate deosebite.

El a subliniat că sunt necesare demersuri pentru sensibilizarea factorilor de decizie astfel încât astrofizica şi astronomia să fie introduse ca discipline de studiu obligatorii în învăţământ, mai ales că există interes din partea elevilor pentru acest domeniu.

Cea de-a opta ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, iar Societatea Ştiinţifică Cygnus Suceava asigură suportul ştiinţific.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici