PLOAIA ÎNGHEŢATĂ: Când vine fenomenul pe care România nu l-a mai văzut de 14 ani - VIDEO

Sâmbătă, jumătate de ţară va scăpa de ninsori. Însă ne-am putea trezi cu un pericol şi mai mare: freezing rain sau ploaia îngheţată, care are puterea să transforme drumurile în patinoare.

Urmărește
2861 afișări
Imaginea articolului PLOAIA ÎNGHEŢATĂ: Când vine fenomenul pe care România nu l-a mai văzut de 14 ani - VIDEO

PLOAIA ÎNGHEŢATĂ: Când vine fenomenul pe care România nu l-a mai văzut de 14 ani (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Stropii de apă ajung la sol sub formă de gheaţă şi îmbracă asfaltul, stâlpii, casele sau maşinile în straturi de sticlă, care se curăţă foarte greu. Şi pe care vehiculele nu mai ţin drumul drept. O asemenea ploaie căzută la noi în urmă cu 14 ani a provocat sute de accidente rutiere, soldate cu zeci de morţi.

Şleaurile formate pe străduţe sau valurile de zăpada de pe asfalt sunt nimic în comparaţie cu straturile de gheaţă ce s-ar putea depune peste tot de mâine.

Ninsorile dispar din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi Transilvania. Însă, în locul lor, se va instala un fenomen extrem de periculos - ploaia îngheţată sau freezing rain.

Cum se formează această ploaie?

O masă de aer cald, mediteranean, va intra în ţara noastră. Ca urmare, în straturile mai înalte ale atmosferei temperaturile vor creşte. În momentul în care precipitaţiile căzute din nori sub formă solidă vor trece prin acest strat încălzit, vor lua forma lichidă.

Iar în apropierea solului, acolo unde temperaturile rămân sub 0 grade, ploaia s-ar putea transforma instantaneu în gheaţă.

Un astfel de fenomen, de această amploare, este primul înregistrat în ultimii 6 ani în România. În schimb, în 1998, ploaia îngheţată ce a căzut pe tot teritoriul ţării, s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave şi 20 de morţi.

Citeşte mai multe despre fenomenul "freezing rain" pe www.stirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici