Din cauza pandemiei foarte mulţi pacienţi care au alte probleme de sănătate au avut de suferit în ultimul an. Este şi cazul celor cu imunodeficienţe primare.
Otilia Stanga este mama unui copil care are nevoie de tratament, dar şi preşedintele unei asociaţii de pacienţi cu imunodeficienţe.
„Pentru pacienţii cu imunodeficienţe primare, imunoglobulina inseamnă viaţă. Ei nu pot produce singuri anticorpi împotriva infecţiilor, microbilor şi a tot ce ne înconjoara. Iar imunoglonulina reprezintă anticorpii primiţi de la semeni.”, a spus Otilia Stanga, mamă şi preşedintele unei asociaţii de pacienţi cu imunodeficienţe.
Spitale mari din România au rămas fără imunoglobulină în ultima săptămână şi au făcut solicitări de urgenţă pentru a face rost de tratament. Cu această problemă se confruntă şi un spital din Cluj, dar şi Institutul Clinic Fundeni care abia astăzi a semnat un nou contract cu un distribuitor de imunoglobulină.
Ministerul Sănăţăţii spune că nu vom mai avea probleme cel puţin în următoarele luni, dar Florin Hozoc, CEO Besmax Farma atrage atenţia că din toamnă s-ar putea să fie un deficit de imunoglobulină nu doar în România, ci şi la nivel mondial.
„Am fost invitat la Ministerul Sănătăţii pentru a discuta despre lucrurile pe care le-am făcut publice în ultima perioadă. Din punctul nostru de vedere sunt semnalele clare ale unui dezechilibru al pieţei ce prevesteşte o criză. Astăzi, România, este în coada clasamentului europen la preţul platit pe imunoglobulină.”, a declarat Florin Hozoc, CEO Besmax Farma.
În România, oamenii îşi pot dona plasma, doar că nu poate fi folosită la fabricarea de imunoglobulină deoarece ţara noastră încă nu îndeplineşte criteriile de siguranţă cerute de Uniunea Europeană.