Ploieştiul, primul oraş care ar putea rămâne fără apă caldă/ Interese politice în bătălia termoficării

Ploieşti ar putea deveni, de la 1 mai 2019, primul oraş fără apă caldă şi căldură din cauza neînţelegerilor de la nivel local. Oficialii se acuză de interese politice, în condiţiile în care situaţia este cunoscută de doi ani, spune chiar viceprimarul Cristian Ganea.

Urmărește
1384 afișări
Imaginea articolului Ploieştiul, primul oraş care ar putea rămâne fără apă caldă/ Interese politice în bătălia termoficării

Ploieştiul, primul oraş care ar putea rămâne fără apă caldă/ Interese politice în bătălia termoficării

În cazul în care autorităţile locale nu cad la un acord asupra termoficării, circa 120.000 de consumatori casnici, instituţii publice, printre care şcoli şi spitale, vor rămâne fără apă caldă şi căldură. Unul dintre oficialii locali spune că situaţia este cunoscută de doi ani şi îl acuză pe primarul liberal Adrian Dobre că nu a luat măsuri.

"Ce s-a întâmplat în şedinţa de luni a Consiliului Local Ploieşti depăşeşte orice imaginaţie şi trage un serios semnal de alarmă asupra capacităţii primarului liberal Dobre Adrian de a conduce responsabil Ploieştiul. Deşi ştia de mai bine de doi ani că va expira contractul cu operatorul Veolia, a preferat, în stilul caracteristic, să nu facă nimic, sperând că alţii vor rezolva problema. Pe ultima sută de metri, edilul a încercat să bage sub nasul consilierilor locali un proiect de hotârâre, aşa zis salvator, în realitate doar o nouă minciună a liberalului Dobre. Consilierii s-au trezit în faţă cu un proiect prin care trebuia să înfiinţeze o asociaţie împreună cu Consiliul Judeţean Prahova, denumită în mod pompos «Confort»! Acest proiect era, în realitate, o declaraţie de principiu în vederea asocierii, fără nimic concret şi fără a fi prezentate nici măcar documentele de constituire”, acuză viceprimarul Cristian Ganea.

Acesta susţine că un proiect fără argumente financiare nu este decât o măsură negândită. "A venit momentul ca primarul Adrian Dobre să se trezească la realitate şi să acţioneze exclusiv în beneficiul ploieştenilor şi nu să încerce să câştige capital electoral dintr-o problemă pe care nu a reuşit să o gestioneze eficient", a afirmat viceprimarul.

Operatorul a anunţat deja că după 1 mai nu mai are dreptul să furnizeze apa caldă şi căldură. În această perioadă se face predarea gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică, ce a fost încredinţată pe o perioada de 15 ani în baza contractului de concesiune. S-a demarat procedura de concediere colectivă a personalului angrenat în acest serviciu, însă Primăria Ploieşti nu a luat încă o decizie privind operatorul care va asigura acest serviciu începând din data de 2 mai 2019.

“În cursul zilei de ieri (n.n. – luni), printr-un comunicat, cei de la Veolia au confirmat faptul că la negocierile cu noi au venit cu solicitarea ca tariful la gigacalorie să fie de 404 lei inclusiv TVA. Nu este însă un tarif corect pentru cetăţenii Ploieştiului. Tocmai de aceea, noi vom continua discuţiile cu ei. Personal, eu rămân deschis la negocieri cu Veolia, însă compania trebuie să vină cu propuneri corecte pentru ploieşteni, nu să fie împotriva lor. Nu se poate o dublare a tarifului gigacaloriei”, a declarat primarul Adrian Dobre, potrivit site-ului ziaruldeprahova.

Aceeaşi publicaţie îl citează şi pe Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, care îl acuză pe primarul Ploieştiului că riscă să lase oraşul fără apă caldă.

“Întâlnirea de ieri (n.n. – luni), vizând negocierea cu privire la sistemul de furnizare a agentului termic este un subiect deosebit de important pentru comunitatea ploieşteană, dar pentru primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, este o simplă oportunitate politică, prin care încearcă să câştige capital electoral, minţind public, în mod deliberat. (…) Pe scurt, aşa cum reiese din adresa emisă în urma şedinţei de negociere între Primăria Ploieşti, Consiliul Judeţean Prahova şi Veolia Energie, s-au discutat exclusiv variantele legate de continuarea furnizării apei calde şi a căldurii pentru apartamentele ploieştenilor, stabilindu-se chiar posibilele etape următoare vizând prelungirea contractului cu actualul furnizor pentru o perioadă fie „cu doi ani”, „cu trei ani” sau „cu patru ani”. Primarul nu a avut niciodată intenţia de a întrerupe colaborarea cu Veolia Energie. Teatrul ieftin pe care îl joacă primarul Ploieştiului şi faptul că a denaturat complet rezultatele discuţiei pe care am purtat-o ieri (n.n. – luni) demonstrează că atacurile politice sunt puse mai presus de interesele ploieştenilor. Ceea ce este de neconceput, indiferent din ce parte ar veni o asemenea atitudine nedemnă de un edil al unui oraş aflat în pragul unei adevărate crize a sistemului de furnizare a agentului termic!”, a spus Bogdan Toader, preşedinte Consiliu Judeţean Prahova, potrivit sursei citate.

Reprezentanţii Veolia Energie Prahova au transmis că menţinerea contractului în forma existentă reprezintă o gaură neagră pentru companie, iar păstrarea unui preţ foarte mic, la nivelul de acum opt ani, a fost posibilă doar prin împrumuturi de la compania mamă.

„Refuzul autorităţilor locale de echilibrare a contractului şi actualizarea sa la realităţile economice încă din 2011 a generat pierderi semnificative operatorului care a fost nevoit să finanţeze activitatea sa de zi cu zi pentru asigurarea apei calde şi căldurii, pentru ploieşteni, prin împrumuturi de la compania mamă”, susţin oficialii companiei Veolia Energie Prahova, într-un comunicat remis presei la începutul lunii martie.

Mai mult, conform contractului de concesiune Veolia Energie Prahova şi-a asumat investiţii de 25 milioane de euro până la sfârşitul contractului de concesiune (2019). Până la sfârşitul anului 2018, acestea s-au ridicat deja la peste 32 de milioane de euro.

Drept urmare, autorităţile mai au la dispoziţie puţin timp pentru a găsi o soluţie, astfel încât Ploieştiul să nu devină primul oraş fără apă caldă şi căldură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici