Plumb: Proiectul Roşia Montană este în stadiu de evaluare, nu are legătură cu situaţia de la Certej

Proiectul de la Roşia Montană se află în stadiu de evaluare şi procesul de autorizare înaintează pe măsura finalizării procedurilor, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Rovana Plumb, precizând că nu se poate face vreo legătură cu cazul de la Certej.

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Plumb: Proiectul Roşia Montană este în stadiu de evaluare, nu are legătură cu situaţia de la Certej

Plumb: Proiectul Roşia Montană este în stadiu de evaluare, nu are legătură cu situaţia de la Certej (Imagine: Cristian Movila/Mediafax Foto)

"Proiectul Certej nu poate să constituie în niciun fel un precedent şi nu poate să se facă vreo legătură cu cazul proiectului de la Roşia Montană", a spus Rovana Plumb, în contextul în care a anunţat că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) solicită în instanţă anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, emis pe 9 iulie de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Timişoara, şi suspendarea efectelor acestuia până la luarea unei decizii definitive şi irevocabile.

Ministrul Mediului a precizat că, odată cu anularea acestui acord de mediu, va fi reiniţiată procedura de autorizare şi orice companie va avea dreptul să solicite autorizare pentru un proiect de exploatare la Certej.

"Ministerul susţine orice investiţie, cu condiţia să respecte legislaţia", a spus Rovana Plumb.

Ministrul a subliniat că "fiecare proiect care prevede eliberarea unui acord de mediu sau acord integrat de mediu şi care priveşte valorificarea resurselor minerale şi naturale ale României trebuie tratat în mod independent şi particular, de la caz la caz".

Întrebată în ce stadiu se află autorizarea proiectului de la Roşia Montană, Rovana Plumb a răspuns că "stadiul în acest moment este de evaluare" şi că paşii următori vor fi făcuţi în conformitate cu legislaţia şi normele în vigoare.

Ea a tras atenţia că sunt două directive europene transpuse în legislaţia din România încă din anul 2008 - una care se referă la deşeurile din industria extractivă, iar cea de-a doua privind responsabilitatea de mediu, pentru care este nevoie să se elaboreze procedurile.

"În ceea ce priveşte directiva privind deşeurile din industria extractivă, la Ministerul Economiei se află în derulare procedura privind stabilirea obligaţiei de mediu. În momentul în care aceasta va fi finalizată, vom face paşii următori", a spus Rovana Plumb.

Ministrul nu a putut preciza în ce măsură procesul autorizării proiectului de la Roşia Montană va mai înainta în acest an.

"Guvernul anterior ştia foarte bine că odată cu transpunerea a două directive în legislaţia naţională trebuia elaborată şi legislaţia subsecventă", a adăugat Rovana Plumb, precizând că Ministerul Mediului face tot ce ţine de el pentru transpunerea în legislaţia naţională a directivelor europene.

Despre proiectul de la Roşia Montană, Rovana Plumb a mai spus că "este un proiect de interes naţional", care "necesită o abordare cu multă seriozitate şi maximă responsabilitate".

"Este un proiect pentru care acordul de mediu integrat va trebui să urmărească procedura clară şi legală", a mai declarat ministrul.

Proiectul minier propus la Certej (judeţul Hunedoara) de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold a primit, în 9 iulie, acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, ANPM cerând în instanţă anularea acestuia, care ar fi fost emis ilegal.

Potrivit unor informaţii prezentate de organizaţiile de mediu, proiectul minier de la Certej, care ocupă o suprafaţă de 456 hectare, presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu - cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tonă de minereu - şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Mediului să ia măsuri pentru respectarea reglementărilor de mediu în cazul exploataţiei miniere de la Certej, susţinând că problemele sunt generate de fosta guvernare PDL, care "pentru şpagă dă orice".

Eldorado a cumpărat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluând astfel şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zăcământul aurifer de la Certej. Restul acţiunilor Deva Gold sunt deţinute de statul român, prin Minvest Deva.

Grupul canadian estimează că mina de la Certej va produce anual 130.000 uncii de (4,043 tone) de aur, respectiv 660.000 uncii (20,52 tone) de argint. Argintul extras anual ar valora aproximativ 21 milioane de dolari la cotaţiile actuale.

Exploatarea este amplasată pe teritoriul comunei Certeju de Sus, în intravilanul şi extravilanul localităţii Bocşa Mare, la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Deva. Suprafaţa totală a terenului pe care sunt amplasate obiectivele proiectului este de 300,6 hectare, la care se adaugă o zonă de protecţie perimetrală de 155,6 hectare.

Proiectul minier Roşia Montană este dezvoltat de Roşia Montantă Gold Corporation, al cărei acţionar principal este Gabriel Resources.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici