- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PMB: Intrarea în campanie a lui Oprescu nu a afectat şi nu va afecta activităţile municipalităţii
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) respinge acuzaţiile formulate de viceprimarul Mircea Raicu, arătând că intrarea în campania electorală a lui Sorin Oprescu nu a afectat şi nu va afecta activităţile pe care direcţiile municipalităţii le au în atribuţii.
PMB: Intrarea în campanie a lui Oprescu nu a afectat şi nu va afecta activităţile municipalităţii (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)
Viceprimarul general Mircea Raicu (PDL) a declarat că nu este admisibil ca acum activitatea Primăriei Capitalei să stea pe loc pentru că Sorin Oprescu este în campanie electorală şi i-a solicitat acestuia să delege toate atribuţiile sale ca edil şef către viceprimari. Raicu a afirmat că, în ultimele două zile, Oprescu a abandonat total problemele municipalităţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: CCR decide renumărarea voturilor
-
BREAKING NEWS CCR a decis renumărarea tuturor voturilor din turul 1 al alegerilor prezidenţiale. Campania electorală se suspendă
-
Augustin Zegrean: Mă tem că vor să meargă spre anularea turului întâi al alegerilor prezidenţiale
-
„Este absolut imposibil...” – Toni Greblă despre renumărarea voturilor de la alegerile prezidenţiale
În replică, PMB susţine că intrarea în campania electorală a edilului şef al Capitalei nu a afectat şi nu va afecta derularea activităţilor curente pe care direcţiile din Primărie le au în atribuţii.
"De asemenea, principalele proiecte începute sunt pe un traseu instituţional firesc, în stadiu avansat, care permite derularea lor în ritm rapid şi în săptămânile următoare", precizează PMB într-un comunicat.
Viceprimarul Mircea Raicu a mai spus că, într-un an şi jumătate de mandat, Oprescu nu a venit cu niciun proiect pentru Bucureşti, "decât unul de 20 de milioane de euro pentru scuturarea zăpezii de pe copaci" şi că a blocat toate proiectele începute de PDL.
Raicu a dat ca exemplu câteva dintre proiectele începute de Adriean Videanu, dar care au fost oprite de actualul edil şef, referindu-se la Pasajul Basarab, Stadionul "Lia Manoliu", Centura verde a Capitalei, Centrul Istoric şi cel privind câinii fără stăpân.
Primăria Capitalei respinge acuzaţiile lui Raicu şi spune că Pasajul Basarab, după ce a fost blocat mai mulţi ani, este în prezent în lucru.
"A fost preluat la 25% şi s-a ajuns astăzi la 60%. S-a deblocat procedura de expropriere, după apariţia legii 184 în noiembrie 2008. S-a trecut la devierea reţelelor edilitare (termoficare, apă, electricitate, telefonie), pentru realizarea fundaţiei. S-au renegociat condiţiile contractului pe noile soluţii tehnice. Până la finalul acestui an vor fi ridicaţi toţi pilonii podului, peste 80% din tablierele de beton, podul în arc peste râul Dâmboviţa, peste 50% din tronsoanele podului hobanat, dar şi o parte din lucrările de drum şi de linie de tramvai. În prezent, avem 60% din proiect executat, urmând ca finalizarea să se facă până în toamna anului viitor", se arată în comunicatul PMB.
În privinţa lucrărilor la Stadionul "Lia Manoliu", Primăria Capitalei precizează că acestea nu continuau dacă nu intervenea primarul Sorin Oprescu.
Potrivit sursei citate, proiectul era la un stadiu incipient când şi-a început mandatul Sorin Oprescu, iar Consiliul General a modificat proiectul, fără să se ţină cont de detaliile legale.
"Constructorul era total dezinteresat să continue, din cauza acumulării de datorii neplătite de peste 7 milioane RON. S-a reevaluat situaţia împreună cu constructorul, pe două priorităţi: ducerea la îndeplinire a contractului în condiţii legale şi reducerea întârzierilor de peste un an faţă de termenul iniţial", precizează PMB.
Municipalitatea mai arată că primii bani pentru acest contract au fost plătiţi sub mandatul lui Sorin Oprescu.
"Până acum, doar prin grija primarului, s-au plătit deja facturi în valoare de 8.746.421 RON fără TVA. Banii de la guvern au venit abia în a doua jumătate a lunii decembrie 2008. În anul 2009, până în luna septembrie am plătit facturi de execuţie de 46.051.073 RON, cu actualizare şi TVA, chiar dacă valoarea bugetului local era doar de 40 de milioane de RON. Guvernul nu a alocat până la acest moment niciun leu din cei 160 de milioane de RON, necesari şi promişi pentru anul 2009", se mai arată în comunicat.
Stadionul se va finaliza în decembrie 2010, cu două luni mai devreme faţă de "întârzierile moştenite", potrivit PMB.
De asemenea, PMB mai arată că reabilitarea Centrului Istoric este un proiect deblocat de primarul Sorin Oprescu.
"Centrul Istoric a fost ani de zile o gaură neagră pentru bugetul primăriei. Mereu, obligaţiile contractuale au fost călcate în picioare. Un proiect care a fost licitat, în 2006, de două ori până când s-a prezentat cineva a fost, din start, un proiect cu probleme. Caietul de sarcini a fost cumpărat de nouă firme de construcţii din Europa şi din ţară, dar niciuna nu a depus oferte. Licitaţia, reluată, a fost câştigată de firma SEDESA din Spania. Din octombrie 2006 s-a început proiectarea şi execuţia. Ulterior, contractul s-a blocat, pe ideea plăţilor neexecutate. Aşa a fost preluat de Sorin Oprescu", menţionează PMB.
Municipalitatea spune că din cele 14 străzi din proiect, după deblocare s-a ajuns acum la peste 60 la reabilitare. Primăria Capitalei este în continuare nemulţumită de ritmul lucrărilor, astfel că a transmis, săptămâna trecută, o notificare către SEDESA pentru neîndeplinirea unor obligaţii contractuale.
"Subcontractorii cu care se lucrează sunt din lista iniţială aprobată în proiect. Deşi există rezerve în legătură cu capacitatea de execuţie a constructorului general, Primăria se va asigura ca lucrările să nu mai fie blocate", precizează PMB.
În ce priveşte autostrada suspendată, Primăria Capitalei spune că este în ultima fază înainte de începerea efectivă a lucrarilor, respectiv cea de identificare a unor surse sustenabile de finanţare. "Proiectul e realizat, studiile sunt finalizate, iar după identificarea unor soluţii de finanţare, proiectul va fi demarat", precizează sursa citată.
Mircea Raicu a prezentat, în conferinţa de presă, şi o Notă de serviciu, semnată de Sorin Oprescu, conform căreia conducătorii din aparatul de specialitate al primarului general, precum şi ai instituţiilor publice de interes local ale Bucureştiului se pot prezenta la convocările Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi pot transmite date, informaţii şi documente solicitate de către acesta numai după informarea prealabilă a edilului şef şi cu acordul acestuia.
PMB spune că solicitarea adresată subordonaţilor direcţi ai primarului general pentru ca transmiterea spre CGMB de date, informaţii şi documente, precum şi participarea la şedintele Consiliului General să se facă doar după informarea prealabilă a edilului şef şi cu acordul acestuia reprezintă "o regulă firească în orice instituţie".
De asemenea, PMB menţionează că, de la preluarea conducerii Primăriei Capitalei de către Sorin Oprescu, s-au mai deblocat şi alte proiecte "îngheţate din cauza conflictelor politice dintre partide".
"Este vorba de reabilitarea a 102 şcoli prin programul BEI, dar şi de proiectul Glina, care se află în prezent pe drumul cel bun, după rezolvarea carenţelor din proiectare", se mai arată în finalul comunicatului citat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO