PMB: Mădălin Dumitru, suspendat din funcţie după ce a fost reţinut

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) l-a suspendat din funcţie pe directorul Direcţiei Generale de Infrastructură şi Servicii Publice, Mădălin Dumitru, după ce acesta a fost reţinut, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Urmărește
1012 afișări
Imaginea articolului PMB: Mădălin Dumitru, suspendat din funcţie după ce a fost reţinut

Madalin Dumitru (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Urmare a comunicatului DNA, Primăria Municipiului Bucureşti procedează în conformitate cu legislaţia în vigoare, în sensul suspendării raportului de muncă al domnului Mădălin Dumitru, director general al Direcţiei Generale de Infrastructură şi Servicii Publice, pe durata reţinerii", se arată într-un remis MEDIAFAX, joi, de PMB.

Potrivit sursei citate, în perioada suspendării raportului de muncă, directorii executivi ai Direcţiei Utilităţi şi ai Direcţiei Transporturi, din cadrul Direcţiei Generale de Infrastructură şi Servicii Publice, vor prelua atribuţiile şi competenţele lui Dumitru, în funcţie de specificul activităţii lor.

Şeful Direcţiei Infrastructură din PMB, Mădălin Dumitru, a luat mită două maşini de lux, 50.000 de euro şi 9.000 de lei, de la două firme, pentru a le obţine lucrări în subcontractare şi a recepţionat lucrări neefectuate la Pasajul Băneasa, fiind decontaţi în plus 701 metri de parapet, potrivit DNA.

Procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 5 iunie, ora 14.15, a lui Mădălin Ionică Dumitru, director al Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice din Primăria Municipiului Bucureşti, pentru fals în declaraţii (trei acte materiale), efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, participaţie improprie la delapidare, în formă continuată, luare de mită, abuz în serviciu şi trei infracţiuni de trafic de influenţă, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Mădălin Dumitru va fi prezentat vineri Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii arată, în ordonanţa de reţinere, că în perioada 2009 - 2014, în calitate de director general în cadrul Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei, preşedinte al comisiilor de evaluare, preşedinte al comisiei de recepţie a lucrărilor, a pretins şi primit de la o societate comercială foloase necuvenite de peste 9.200 de lei, constând în efectuarea unor lucrări de reparaţii, renovare, instalaţii, în materialele necesare şi în obiecte electrocasnice, pentru a-şi exercita influenţa în vederea atribuirii şi a derulării în bune condiţii a contractelor, precum şi pentru a aproba decontarea unor lucrări neefectuate.

Mădălin Dumitru mai este acuzat că, prin recepţionarea unor lucrări neefectuate la obiectivul "Refacerea şi consolidarea structurii de rezistenţă a Pasajului denivelat suprateran Băneasa", a creat premisele decontării de lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA, respectiv la articolul deviz "Parapet metalic direcţional zincat" au fost decontaţi în plus 701 metri de parapet nepus în operă.

"Prejudiciul cauzat prin decontarea unor lucrări neefectuate este de 372.636 lei fără TVA şi a fost recuperat integral, iar folosul firmei care a realizat lucrările constă în suma de bani încasată nelegal, constatarea finalizării lucrărilor şi neaplicarea unor sancţiuni contractuale", au precizat procurorii.

În ordonanţa de reţinere se mai arată că, în perioada 2009 - 2014, Mădălin Dumitru a primit de la reprezentanţii a două societăţi comerciale două autoturisme, un Mercedes şi un BMW X6, precum şi alte foloase necuvenite în cuantum de circa 50.000 de euro şi 9.000 de lei, în vederea obţinerii pentru acestea de lucrări în subcontractare, de avize sau aprobări, dar şi pentru efectuarea plăţilor la timp.

Mădălin Dumitru mai este acuzat şi că a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la veniturile realizate în perioada 2008-2013. Astfel, în declaraţia de avere din 4 noiembrie 2008, Mădălin Dumitru nu ar fi menţionat venituri în sumă de 150.000 de euro, obţinute ca urmare a încheierii antecontractului de vânzare-cumpărare pentru un teren din Bucureşti în suprafaţă de 217 metri pătraţi.

De asemenea, în declaraţia de avere din 4 noiembrie 2010, Mădălin Dumitru nu ar fi trecut venituri de 90.200 de lei, obţinute din cesionarea părţilor sociale la SC Magistral SRL, al cărei reprezentant era.

Totodată, potrivit procurorilor, în declaraţia de avere din 10 iunie 2013, Mădălin Dumitru nu a declarat veniturile obţinute din închirierea unui imobil din oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, respectiv 1.850 de euro pe lună, pentru anul 2012 fiind vorba de 5.500 de euro, iar pentru perioada ianuarie - iulie 2013, de alţi 11.100 de euro.

În aceeaşi declaraţie de avere din 2013, Mădălin Dumitru ar fi declarat în fals venituri de 500.000 de lei şi 150.000 de euro, obţinute ca urmare a încheierii a trei antecontracte de vânzare-cumpărare şi nu a declarat opt ceasuri, printre care şi Longines sau Montblanc.

În ce priveşte acuzaţia de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, procurorii arată că, după numirea în funcţia de director al Direcţiei Infrastructură, Mădălin Dumitru a continuat să administreze societăţile Precon SRL şi Magistral SRL, atât în mod direct, cât şi prin intermediul altor persoane, fiind în continuare factorul de decizie în cadrul acestora.

"Astfel, Dumitru Mădălin Ionică era cel care stabilea strategia de dezvoltarea societăţilor indicând administratorului/directorului general proiectele ce trebuie dezvoltate, oportunităţile de afaceri, termenii ofertelor şi termenii contractelor încheiate de cele două societăţi, precum şi prioritizarea plăţilor. S-a stabilit, de asemenea că Dumitru Mădălin Ionică identifica posibilii clienţi ai societăţilor, discuta cu aceştia, le solicita întâlniri cu persoane din conducerea celor două societăţi, însoţea clienţii la sediul societăţilor pe care le administra în fapt", au mai scris procurorii în ordonanţa de reţinere.

Anchetatorii susţin că, în urma exercitării acestor activităţi incompatibile cu funcţia, Mădălin Dumitru a obţinut foloase materiale necuvenite care constau în: suma de 48.000 de lei ridicată din casieria SC Precon SRL de administrator, la solicitarea sa şi depusă de acesta într-un cont indicat; costurile suportate de SC Precon SRL pentru angajarea unui şofer personal, respectiv retribuţia acestuia; costurile suportate de SC Precon SRL pentru asigurarea folosinţei mai multor autoturisme (rate de leasing, asigurări, taxe, cheltuieli de întreţinere) mărcile Chrysler Grand Voyager, Audi A5, Audi Q7, costurile aferente abonamentelor telefonice pentru posturile utilizate de el şi fiul său.

"S-a stabilit, de asemenea, că au fost obţinute foloase şi pentru alte persoane, reprezentând salarii aferente perioadei 20.10.2010 - 16.05.2013 (30 luni x 7.130 lei - 213.900 lei) şi costurile aferente asigurării folosinţei mai multor autoturisme", au precizat procurorii.

În această cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

În 28 mai, procurorii DNA au făcut 20 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, la instituţii publice, printre care şi la Primăria Capitalei, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane.

Anchetatorii au ridicat atunci documente din biroul lui Mădălin Dumitru şi de la locuinţa acestuia, precum şi din celelalte imobile percheziţionate.

Direcţia Naţională Anticorupţie preciza, într-un comunicat de presă, că în acest caz sunt vizaţi "funcţionari cu atribuţii în derularea de contracte finanţate din bani publici".

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, vineri, că municipalitatea a pus la dispoziţia DNA toate actele cerute de anchetatori, legate de Mădălin Dumitru. Oprescu preciza că procurorii DNA au cerut mai multe acte, printre care contracte de achiziţii şi alte documente din perioada 2010-2014, privind mai multe proiecte de infrastructură.

Procurorii DNA au audiat, săptămâna trecută, reprezentanţii unor societăţi comerciale, contractori şi subcontractori ai programelor derulate prin Direcţia Infrastructură din Primăria Capitalei, care au calitate de martori în dosar, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2013, Mădălin Dumitru are două terenuri intravilane, unul în judeţul Dâmboviţa şi altul în Bucureşti, în suprafaţă de 500 de metri pătraţi, respectiv 220 de metri pătraţi, cumpărate în 2003 şi, respectiv, 2004.

Directorul Direcţiei Infrastructură mai deţine trei apartamente în Bucureşti, în suprafaţă de 42, 45 şi 65 de metri pătraţi, cumpărate în 1996, 2006 şi 2007, două case de locuit, de 200 şi, respectiv, 240 de metri pătraţi, în Capitală şi Ilfov, cumpărate în 2006 şi 2002, precum şi un spaţiu comercial de 1.000 de metri pătraţi, în Dâmboviţa, cumpărat în anul 1996.

Mădălin Dumitru a menţionat în declaraţia de avere că are datorii de 270.000 de euro şi, respectiv, 252.000 de euro, la Egnatia, scadente în 2036 şi 2031, precum şi de 18.000 de euro, la Banca Transilvania.

Dumitru a încasat în anul fiscal anterior declaraţiei de avere, 30.400 de lei în baza contractului de muncă de la Primăria Capitalei, iar soţia acestuia a avut, tot din salariu, venituri de 30.000 de lei.

Acesta a menţionat în declaraţie şi veniturile din alte surse, respectiv trei antecontracte de vânzare în urma cărora a încasat 150.000 de euro şi 500.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici