PMB: Pentru organizarea referendumului au fost trimise adrese către AEP, TB, Prefectură şi primării
Municipalitatea precizează că pentru organizarea referendumului local au fost trimise adrese către Autoritatea Electorală Permanentă, Tribunalul Bucureşti, Prefectură, primării şi partidele reprezentate în CGMB, iar primarul Capitalei a mers, marţi, la AEP pentru a discuta detaliile tehnice.
Primăria Capitalei arată, marţi, într-un comunicat de presă, că toate demersurile tehnice necesare organizarii referendumului au fost făcute deja de primarul general Sorin Oprescu.
Astfel, în conformitate cu legislaţia în vigoare, s-au trimis adrese către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Tribunalul Bucureşti, Prefectura Capitalei, primăriile de sector şi partidele reprezentate în CGMB.
De asemenea, primarul Sorin Oprescu şi secretarul general al municipalităţii au fost, marţi dimineaţă, la sediul Autorităţii Electorale Permanente pentru a discuta detaliile tehnice privind organizarea referendumului.
În ceea ce priveşte sumele necesare pentru organizarea referendumului, municipalitatea precizează că prin Hotărârea CGMB privind organizarea referendumului se specifica faptul că acestea se vor disponibiliza din fondul de rezervă.
Potrivit sursei citate, după întâlnirile de marţi cu primarii de sector şi cu liderii de grup din CGMB va exista o estimare a costurilor cât mai aproape de varianta finală.
Primarul general va propune în întâlnirile de marţi sediul pentru Biroul Electoral Municipal. Municipalitatea a precizat că aparatul de lucru al primarului general a avut deja discuţii pe această temă, atât cu Tribunalul Bucureşti, cât şi cu Autoritatea Electorală Permanentă.
Precizările au fost făcute după ce PDL Bucureşti a reafirmat, într-un comunicat de presă, că primarul Capitalei nu au făcut demersurile necesare organizării referendumului local.
"Dacă PDL Bucureşti s-ar fi informat de la reprezentanţii săi din CGMB, ar fi constatat că toate demersurile tehnice necesare organizării referendumului au fost făcute deja de către primarul general", se mai arată în comunicatul de marţi al Primăriei Capitalei.
PDL Bucureşti acuză că PNL şi PSD ar vrea anularea referendumului pentru Legea Capitalei, "pentru a nu-şi pierde privilegiile şi controlul asupra feudelor proprii", susţinând totodată că Sorin Oprescu a devenit "subordonatul direct, pe linie politică, al lui Andrei Chiliman, la nivelul Capitalei".
Potrivit unui comunicat al organizaţiei democrat-liberale, "PDL Bucureşti este singurul partid care susţine cu adevărat referendumul iniţiat de USL prin Sorin Oprescu, pentru ca Legea Capitalei să fie validată de către cetăţeni".
PDL Bucureşti menţionează ca exemplu faptul că, în textul legii, nicăieri nu se face referire la "desfiinţarea sectoarelor", aşa cum au spus în campania lor opozanţii demersului.
"Pentru că data de 19 iunie se află în interiorul perioadei de desfăşurare a Bacalaureatului, PDL Bucureşti şi-a exprimat intenţia ca, la următoarea şedinţă de Consiliu General, să se modifice data referendumului pentru 26 iunie. PDL Bucureşti a iniţiat demersul consultativ cu primarul general şi reprezentanţii celorlalte partide din CGMB ca urmare directă a sesizării prefectului Capitalei, Mihai Atănăsoaei, că nici primarul general, nici primarii de sector nu au făcut demersurile necesare organizării referendumului, deşi există o Hotărâre de Consiliu General în acest sens", adaugă PDL Bucureşti.
"Conform legii nr. 3/2000, Sorin Oprescu este obligat să comunice Preşedintelui Tribunalului Bucureşti hotărârea Consiliului General privind organizarea referendumului local, în vederea deciderii componenţei Biroului Electoral de Circumscriţie al Municipiului Bucureşti. De asemenea, Sorin Oprescu trebuia să stabilească sediul Biroului Electoral, personalul auxiliar şi să dispună alocarea de fonduri. Sorin Oprescu nu a făcut nimic din toate acestea, deşi legea îl obliga în acest sens. Primarul general se face vinovat de abuz în serviciu. Lipsa de preocupare a primarului general este rezultatul direct al înţelegerii politice dintre acesta şi USL la nivel Bucureşti. Sorin Oprescu a devenit subordonatul direct, pe linie politică, al lui Andrei Chiliman la nivelul Capitalei. Este dovada clară că PNL şi PSD se folosesc în continuare de toate tertipurile pentru a anula referendumul, nedorind să se prezinte în faţa bucureştenilor, pentru a nu-şi pierde privilegiile şi controlul asupra feudelor proprii", se arată în comunicat.
Marţi, primarul Capitalei s-a întâlnit cu edilii de sector şi cu liderii partidelor reprezentate în CGMB, pentru a stabili numărul întrebărilor la referendumul local.
Sorin Oprescu a spus că organizarea referendumului local va costa aproximativ cinci milioane de lei (circa 1,2 milioane de euro) şi a menţionat faptul că primarii prezenţi la întâlnirea de marţi au cerut un referendum serios, cu o singură întrebare. La întâlnirea cu primarul general au participat doar primarii sectoarelor 1, 4 şi 5.
Primarul Capitalei a precizat însă că ar susţine ideea ca pe buletinele de vot să fie maximum trei întrebări formulate logic şi clar. Oprescu a spus că aproape sigur referendumul va fi organizat în 26 iunie, din cauza examenului de bacalaureat.
Reprezentanţii PDL vor ca pe formularele pentru referendumul local să fie patru întrebări.
CGMB hotărâse, în 13 aprilie, ca referendumul local privind Legea Capitalei să fie organizat în 19 iunie. Cele şapte întrebări stabilite în 13 aprilie erau: "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?", "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?", "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?", "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?", "Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?" şi "Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?".
Referendumul local cu şapte întrebări era proiectul propus de PDL. Forma propusă de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, privind referendumul local viza o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă prin transferul de atribuţii de la primăriile de sector către CGMB?".
USL a mandatat, luni, consilierii săi din CGMB şi primarii de sector pentru a solicita, în discuţia cu primarul general Sorin Oprescu, ca la referendum să fie adresată o singură întrebare, referitoare la desfiinţarea sau nu a sectoarelor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO