- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PMB: Primăria Sectorului 1 a refuzat în mod sistematic să monteze "bulinele roşii" pe clădiri
Municipalitatea precizează că Primăria sectorului 1 a refuzat în mod sistematic să se conformeze marcării cu buline roşii a clădirilor cu risc seismic, în timp ce primăriile sectoarelor 2,3,4 şi 5 au aplicat aceste panouri de avertizare.
PMB: Primăria Sectorului 1 a refuzat în mod sistematic să monteze "bulinele roşii" pe clădiri
"Referitor la montarea panourilor de avertizare conform Ordinului comun MAI-MTCT nr. 171/319/martie/2007, facem precizarea că primăriile sectoarelor 2, 3, 4 şi 5 au aplicat «bulinele roşii», iar Primăria Sectorului 1 a refuzat în mod sistematic să se conformeze", se arată într-un comunicat al municipalităţii remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
Primăria Capitalei spune că a propus cuprinderea în programul de acţiuni a unui număr de 10 imobile pentru organizarea procedurilor de achiziţii, pentru a încheia contractele de execuţie a lucrărilor de consolidare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Până la ora 14:30, prezența la vot este de 29,52 %. 5,3 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Geoană acuză manipulare prin exit-poll-uri: De ce minţiţi românii?
-
Primele date exit-poll din ziua votului. Rezultate alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Când aflăm cine ajunge în turul 2
Potrivit municipalităţii, din cauza procedurilor greoaie de aplicare a prevederilor legale privind achiziţiile publice, a dificultăţilor întâmpinate în obţinerea autorizaţiilor de construire care sunt emise de primăriile de sector, a încheierii convenţiilor civile cu unele asociaţii de proprietari, abia în decembrie 2007 s-au scos la licitaţie pentru contractarea execuţiei lucrărilor de consolidare documentaţiile pentru cinci imobile.
În urma anunţurilor de participare publicate, a fost depusă o singură ofertă pentru un singur imobil, pentru care contractul va fi semnat, urmând ca în cursul acestui an să fie reluate procedurile pentru imobilele necontractate şi vor fi demarate procedurile pentru altele noi cuprinse în programul de achiziţii, în măsura în care vor exista toate documentele necesare conform legii, precizează municipalitatea în comunicatul citat.
Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a comunicat, joi, răspunzând afirmaţiilor făcute în aceeaşi zi de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, că Primăria Capitalei este responsabilă de identificarea, expertizarea şi marcarea clădirilor cu risc seismic din oraş.
Borbely a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Primăria Sectorului 1 este singura din cele şase zone administrative ale Bucureştiului care nu a marcat cu buline roşii clădirile cu risc seismic, deşi era obligată să facă acest lucru încă de anul trecut, şi riscă să fie amendată, cu până la 15.000 de lei, de către Prefectură.
"Am avut mai multe întâlniri cu domnul Chiliman (Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 - n.r.), care susţine că banii pentru această operaţiune ar fi trebuit alocaţi de Primăria Generală. Potrivit legii, primăriile aveau obligaţia să marcheze cu bulină roşie clădirile cu risc seismic încă de anul trecut, în caz contrar riscând amenzi până la 15.000 lei din partea Prefecturii", a spus ministrul.
În sectorul 1 există 125 de clădiri cu risc seismic. Primăriile sectoarelor 2, 3, 4 şi 5 au marcat corespunzător acest tip de clădiri, iar în sectorul 6 nu există imobile încadrate în clasa 1 de risc seismic, potrivit lui Borbely.
"Dacă Prefectura nu aplică sancţiunile, locatarii pot da în judecată autorităţile locale", a adăgat ministrul, care a precizat că se va întâlni, în circa două săptămâni, cu toţi primarii de sector, pentru a verifica stadiul operaţiunilor de consolidare a clădirilor.
În replică, edilul sectorului 1 susţine că atribuţiile privind identificarea şi marcarea clădirilor cu risc seismic din Capitală revin exclusiv Consiliului General al Municipiului Bucuresti, potrivit prevederilor OG 20/1994, modificată prin OG 14/2006, art. 4, alin 3, punctul 1, precum şi ale Ordinului comun 171/2007 al ministrului Administraţiei şi Internelor şi al Ministrului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, afirmând că lista clădirilor expertizate şi expertizele aferente se află la serviciile de specialitate ale municipalităţii.
"Din moment ce legea obligă municipalitatea să realizeze aceste expertize, iar în baza lor se stabileşte gradul de risc seismic al imobilului, consider că pasărea responsabilităţii montării acelei avertizări către sectoare este ridicolă. Ministrul Borbely nu cunoaste legea. În loc să facă declaraţii politice, mai bine s-ar apuca să consolideze blocurile! Că nu acele buline - montate sau nu de catre primarii – salvează vieţi, ci fondurile puse la dispoziţie şi măsurile concrete de punere în siguranţă a clădirilor”, a comunicat primarul Andrei Chiliman.
Potrivit acestuia, "dacă există dorinţa de a transfera competenţe primăriilor de sector privind expertizarea şi marcarea clădirilor cu risc seismic - împreună cu documentaţia aferentă -, Primăria Sectorului 1 este pregatită să preia această atribuţie, inclusiv activitatea de consolidare efectivă a imobilelor".
Printr-un comunicat de presă, autoritatea locală de sector precizează că a consolidat toate imobilele aflate în administrarea sa, precum şcolile, gradiniţele, spitalele, bisericile şi sediile instituţiilor sociale, autoritatea locală lucrând în prezent la consolidarea sediului propriu şi a celui al Direcţiei Taxe şi Impozite Locale, din Piaţa Amzei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO