PMB: Reducerea numărului de întrebări la referendumul local înseamnă şi cheltuieli mai mici

Reducerea numărului de întrebări la referendumul local care va avea loc în 19 iunie înseamnă şi cheltuieli mai mici, în condiţiile în care pentru fiecare întrebare va exista câte un buletin de vot, a precizat Primăria Capitalei.

Urmărește
7 afișări

Potrivit Hotărârii din 13 aprilie a CGMB, referendumul local va fi organizat în 19 iunie şi va conţine şapte întrebări, propuse în proiectul PDL votat atunci de consilierii municipali.

După votarea Hotărârii privind organizarea referendumului local "s-au iscat dezbateri aprinse" pe tema celor şapte întrebări votate în Consiliul General, se arată într-un comunicat de sâmbătă al Primăriei Capitalei.

În aceste condiţii, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, le-a cerut partidelor reprezentate la nivelul municipiului Bucureşti să ia o decizie finală în cazul numărului de întrebări şi a schimbării conţinutului acestora. Forma finală a întrebărilor ce vor fi adresate bucureştenilor la referendumul local poate fi decisă doar de CGMB.

Primarul general a stabilit pentru luni, la ora 17.00, o întâlnire cu liderii de grup din Consiliul General, "cerându-le în mod expres să vină cu un mandat clar de la partidul pe care îl reprezintă asupra variantei finale de întrebări".

Potrivit prevederilor legale, pentru fiecare întrebare de la referendum va exista câte un buletin de vot, "deci, în cazul reducerii numărului de întrebări, numărul buletinelor de vot va fi semnificativ mai mic şi implicit şi cheltuielile", a precizat municipalitatea în comunicatul citat.

Aparatul Primarului General a realizat un calendar al organizării referendumului şi le-a solicitat edililor de sectoare o estimare a costurilor organizării referendumului pe fiecare sector în parte, urmând să discute cu aceştia într-o întâlnire care va avea loc marţi, de la ora 13.00.

Municipalitatea precizează că sumele pentru organizarea referendumului se vor disponibiliza din fondul de rezervă, după decizia finală privind numărul de întrebări şi conţinutul acestora.

"Având în vedere că sumele destinate referendumului pot fi semnificativ mai mici prin reducerea numărului de întrebări, Primarul General a ales să respecte banii contribuabililor, aşteptând decizia finală a partidelor, urmând ca apoi să dispună asupra sumelor destinate organizării", se mai arată în comunicatul citat.

În ce priveşte anunţul efectiv al organizării referendumului, municipalitatea precizează că Legea 3/2000 permite ca anunţul să fie făcut cu "cel puţin 20 de zile înaintea desfăşurării acestuia".

Municipalitatea precizează că, având în vedere că data stabilită pentru referendumul local este 19 iunie, cele 20 de zile prevăzute de lege sunt respectate.

CGMB a decis, în 13 aprilie, ca referendumul local privind Legea Capitalei să fie organizat în 19 iunie.

La referendum local bucureştenii ar urma să răspundă la şapte întrebări: "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?", "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?", "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?", "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?", "Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?" şi "Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?".

Referendumul local cu şapte întrebări este proiectul propus de PDL. Forma propusă de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, privind referendumul local viza o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă prin transferul de atribuţii de la primăriile de sector către CGMB?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici