PMB: Reprezentanţii PDL din CGMB au amânat decizia privind numărul de întrebări la referendum

Primăria Capitalei susţine că reprezentanţii PDL din conducerea CGMB au amânat decizia privind varianta finală de întrebări pentru referendumul local din 19 iunie, deşi primarul general Sorin Oprescu le-a pus în vedere că "se intră în întârzieri" în organizarea consultării populaţiei.

Urmărește
14 afișări

"Primarul General a respectat toate termenele legale în privinţa organizării referendumului local, ţinând însă cont şi de discuţiile şi disputele dintre reprezentanţii partidelor din Consiliul General, singurul organ abilitat să stabilească forma finală a întrebărilor supuse atenţiei cetăţenilor, dar şi de scrisoarea celor 50 de organizaţii ale societăţii civile care au cerut reevaluarea Hotărârii de Consiliul privind referendumul", se arată într-un comunicat de sâmbătă al Primăriei Capitalei.

Sursa citată precizează că după votarea Hotărârii privind organizarea referendumului local s-au iscat "dezbateri aprinse" pe tema întrebărilor votate în Consiliul General şi constatând că reprezentanţii PDL din conducerea CGMB "au acceptat public nevoia reducerii numărul de întrebări şi a schimbării conţinutului acestora", primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a cerut partidelor reprezentate la nivelul municipiului Bucureşti să ia o decizie finală asupra acestui demers.

"Reprezentanţii PDL sunt cei care au amânat această decizie deşi primarul general le-a pus în vedere că se intră în întârzieri privind organizarea referendumului", potrivit comunicatului citat.

De asemenea, Primăria Capitalei arată că, în privinţa sumelor pentru organizarea referendumului, "PDL Bucureşti se află într-o gravă eroare întrucât, prin Hotărârea de Consiliu adoptată, se specifică foarte clar ca sumele necesare se vor disponibiliza din fondul de rezerva".

"Având în vedere că sumele destinate referendumului pot fi semnificativ mai mici prin reducerea numărului de întrebări, primarul general a ales să respecte banii contribuabililor, aşteptând decizia finală a partidelor, urmând ca apoi să dispună asupra sumelor destinate organizării", se mai arată în comunicat.

În ce priveşte "întârzierile" invocate atât de PDL Bucureşti cât şi de prefectul Capitalei, municipalitatea precizează că acestea sunt "interpretabile", având în vedere că Legea 3/2000 permite ca anunţul efectiv al organizării referendumului şi "paşii ulteriori lui" să fie făcuţi cu "cel puţin 20 de zile înaintea desfăşurării acestuia".

Municipalitatea precizează că, având în vedere că data stabilită pentru referendumul local este 19 iunie, cele 20 de zile prevăzute de lege sunt respectate.

"În aceste condiţii, Primarul General face apel la reprezentanţii tuturor partidelor din Consiliul General să înceteze cu jocurile politice şi luptele mărunte născute din interese meschine de grup şi să dea dovadă de respect şi bun simţ faţă de cetăţenii Bucureştiului care i-au votat şi din banii cărora se va organiza acest referendum. Consultarea populaţiei în legătură cu modul de organizare administrativă a Bucureştiului este un lucru extrem de serios, care trebuie făcut cu responsabilitate", se arată în finalul comunicatului municipalităţii.

PDL Bucureşti îl acuză pe primarul general, Sorin Oprescu, de lipsă de preocupare în legătură cu organizarea referendumului, afirmând că acesta a devenit subordonatul direct, pe linie politică, al lui Andrei Chiliman la nivelul Capitalei.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a trimis o adresă către toate primăriile de sector şi către primarul general prin care atrăgea atenţia că nu s-au îndeplinit formalităţile în vederea convocării referendumului pentru Legea Capitalei pentru data de 19 iunie 2011, aşa cum s-a stabilit în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 13 aprilie 2011, se arată într-un comunicat al formaţii.

"Sorin Oprescu, în calitatea sa de primar general, se face vinovat de încălcarea legii nr. 3/2000. Era obligat să comunice Preşedintelui Tribunalului Bucureşti hotărârea Consiliului General privind organizarea referendumului local, în vederea deciderii componenţei Biroului Electoral de Circumscriţie al Municipiului Bucureşti. De asemenea, Sorin Oprescu trebuia să stabilească sediul Biroului Electoral, personalul auxiliar şi să dispună alocarea de fonduri. Sorin Oprescu nu a făcut nimic din toate acestea, deşi legea îl obliga în acest sens. Primarul general se face vinovat de abuz în serviciu. Lipsa de preocupare a primarului general este rezultatul direct al înţelegerii politice dintre acesta şi USL la nivel Bucureşti. Sorin Oprescu a devenit subordonatul direct, pe linie politică, al lui Andrei Chiliman la nivelul Capitalei", se arată în comunicat.

Formaţiunea îl acuză şi pe primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, că nu a pornit nici el demersurile necesare pentru organizarea referendumului, chiar dacă a organizat o campanie de semnături tocmai în acest scop.

Primarul Sorin Oprescu a spus, vineri, în replică la declaraţiile prefectului, că nu sunt întârzieri în organizarea referendumului, precizând că sunt necesare discuţii cu liderii partidelor din CGMB pentru a stabili dacă rămân şapte întrebări "ştiinţifico-fantastice" în care se încurcă lumea care doreşte să îşi exprime opţiunea sau sunt reduse la două-trei.

CGMB a decis, în 13 aprilie, ca referendumul local privind Legea Capitalei să fie organizat în 19 iunie şi să conţină şapte întrebări. Cele şapte întrebări propuse în proiectul PDL votat atunci de consilierii municipali sunt: "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?", "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?", "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?", "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?", "Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?" şi "Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?".

Copreşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu declarau atunci că PSD, PNL şi PC vor boicota referendumul pentru administraţia Bucureştiului dacă acesta va conţine întrebările stabilite de Consiliul General în şedinţa din 13 aprilie.

Peste 50 de ONG-uri au cerut CGMB, într-o scrisoare deschisă, amânarea referendumului privind Legea Capitalei, la o dată care să permită organizarea de consultări publice, pentru ca bucureştenii să cunoască implicaţiile diferitelor alternative pentru Bucureşti. ONG-urile au arătat că cele şapte întrebări propuse pentru referendumul local din 19 iunie sunt formulate tendenţios, sunt confuze şi retorice. Acestea au ameninţat că vor boicota referendumul dacă nu vor fi făcute modificări.

Pe de altă parte, Institutul pentru Politici Publice susţinea că referendumul iniţiat de PDL şi anunţat a se organiza în 19 iunie în Capitală ar fi în fapt "un sondaj de opinie pe mai multe teme legate de administrarea Bucureştiului, plătit din bani publici".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici