PMB: Titlul hotărârii privind referendumul, în contradicţie cu textul, prefectul putea să o atace

Titlul hotărârii CGMB privind organizarea referendumului din 19 iunie este în contradicţie cu textul, iar prefectul putea să o atace şi să o suspende pentru a fi corectată "inadvertenţa", însă acesta "una vorbeşte şi alta face", susţin reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Urmărește
12 afișări

Municipalitatea arată, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că imediat după votarea hotărârii privind organizarea referendumului local s-a constatat că titlul acesteia este în contradicţie cu textul şi ar putea fi contestată de oricine în instanţă.

"Menţionăm că prefectul este singurul în măsură să atace Hotărârea şi să o suspende imediat pentru a fi corectată această inadvertenţă, înlăturând orice neclaritate. Sfidând cetăţenii şi punând mai presus intersele şi luptele din interiorul PDL, în dauna banilor contribuabililor, Prefectul una vorbeşte şi alta face. Reprezentantul legal al Guvernului preferă să facă jocul politic al partidului de guvernmânt făcând declaraţii de presă, în loc să îşi exercite atribuţiile conferite de lege în folosul cetăţenilor", potrivit sursei citate.

Municipalitatea precizează că primarul general l-a invitat pe prefect la o discuţie pe tema organizării referendumului local, iar reprezentanţii Primăriei au mers la Prefectura Capitalei pentru "a clarifica unele ambiguităţi ale Legii 3/2000".

De asemenea, potrivit sursei citate, Aparatul Primarului General a realizat un calendar al organizării referendumului şi le-a solicitat edililor de sectoare o estimare a costurilor organizării referendumului pe fiecare sector în parte, urmând să discute cu aceştia într-o întâlnire care va avea loc marţi, de la ora 13.00.

"În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu Primarul General, Prefectul Capitalei şi-a exprimat dorinţa de a participa la întâlnirea cu primarii de sectoare care va avea loc săptămâna viitoare", a precizat municipalitatea.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a trimis o adresă către toate primăriile de sector şi către primarul general prin care atrăgea atenţia că nu s-au îndeplinit formalităţile în vederea convocării referendumului local din 19 iunie, aşa cum s-a stabilit în şedinţa CGMB din 13 aprilie. Acesta arăta că mai multe activităţi care ţin de atribuţiile primarului general şi ale edililor de secotare nu au fost îndeplinite.

"Astfel, spre exemplu, conform Legii nr. 3/2000, primarul general trebuia să comunice de îndată preşedintelui Tribunalui Bucureşti HCGMB nr. 63/13.04.2011 prin care era stabilit referendumul local, pentru ca acesta să poată proceda la tragerea la sorţi a preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie. De asemenea, primarul general trebuia să stabiliească sediului Biroului Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti şi dotarea acestuia, precum şi numirea personalului tehnic auxiliar care să-l deservească pe acesta", preciza Prefecturii Capitalei într-un comunicat de pesă.

Prefectul a menţionat că în atribuţiile primarului general intră şi alocarea sumelor necesare organizării şi derulării referendumului, precum şi comunicarea, de îndată, autorităţilor administraţiei publice locale organizate la nivelul sectoarelor Capitalei a hotărârii privind referendumul local, pentru ca acestea să poată începe activităţile specifice, printre care reactualizarea listelor electorale, delimitarea secţiilor de votare şi stabilirea localurilor de vot.

Primarul Sorin Oprescu a spus, vineri, în replică la declaraţiile prefectului, că nu sunt întârzieri în organizarea referendumului, precizând că sunt necesare discuţii cu liderii partidelor din CGMB pentru a stabili dacă rămân şapte întrebări "ştiinţifico-fantastice" în care se încurcă lumea care doreşte să îşi exprime opţiunea sau sunt reduse la două-trei.

CGMB a decis, în 13 aprilie, ca referendumul local privind Legea Capitalei să fie organizat în 19 iunie.

La referendum local bucureştenii ar urma să răspundă la şapte întrebări: "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?", "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?", "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?", "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?", "Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?" şi "Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?".

Referendumul local cu şapte întrebări este proiectul propus de PDL. Forma propusă de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, privind referendumul local viza o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă prin transferul de atribuţii de la primăriile de sector către CGMB?".

Copreşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu declarau atunci că PSD, PNL şi PC vor boicota referendumul pentru administraţia Bucureştiului dacă acesta va conţine întrebările stabilite de Consiliul General în şedinţa din 13 aprilie.

Peste 50 de ONG-uri au cerut CGMB, într-o scrisoare deschisă, amânarea referendumului privind Legea Capitalei, la o dată care să permită organizarea de consultări publice, pentru ca bucureştenii să cunoască implicaţiile diferitelor alternative pentru Bucureşti. ONG-urile au arătat că cele şapte întrebări propuse pentru referendumul local din 19 iunie sunt formulate tendenţios, sunt confuze şi retorice. Acestea au ameninţat că vor boicota referendumul dacă nu vor fi făcute modificări.

Pe de altă parte, Institutul pentru Politici Publice susţinea că referendumul iniţiat de PDL şi anunţat a se organiza în 19 iunie în Capitală ar fi în fapt "un sondaj de opinie pe mai multe teme legate de administrarea Bucureştiului, plătit din bani publici".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici