- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.10.2013, 14:12)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PNL propune ca admiterea în licee şi şcoli profesionale să se facă doar prin concurs
Deputatul PNL Ioan Cupşa a anunţat, miercuri, că a depus la Parlament o propunere legislativă de modificare a Legii Educaţiei care prevede ca admiterea în licee şi şcoli profesionale să se desfăşoare doar prin concurs, eliminându-se astfel media ponderată din procesul de admitere.
Urmărește
394 afișări
PNL propune ca admiterea în licee şi şcoli profesionale să se facă doar prin concurs (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)
Cupşa a precizat că propunerea legislativă este semnată, în calitate de co-iniţiatori, de 30 de parlamentari PNL, aceasta având şi girul Comisiei naţionale de Educaţie a PNL.
El a menţionat că a avut discuţii şi cu parlamentari PSD, care au agreat ideea ca admiterea în şcoli şi licee să se desfăşoare în baza unui concurs naţional, şi a subliniat că propunerea legislativă este în acord şi cu poziţiile publice asumate de către ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Propunerea legislativă modifică şi completează articolului 76 din Legea Educaţiei naţionale şi prevede că admiterea elevilor în învăţământul liceal sau scoala profesională se face prin "Concurs Naţional de Admitere", care se desfăşoară pe baza unei metodologii elaborate de către ministerul Educaţiei.
Potrivit propunerii legislative,Concursul Naţional de Admitere în liceu sau şcoala profesională va consta în următoarele probe: Limba şi literatura română - scris; Limba şi literatura maternă – scris, probă susţinută de către candidaţii care se înscriu la Concursul National de Admitere pentru clase cu limbi de predare ale minorităţilor naţionale; Matematică – scris; probe de aptitudini specifice pentru liceele vocaţionale şi anumite şcoli profesionale, stabilite în metodologia elaborată de către Ministerul Educaţiei Naţionale -aceste probe se susţin înaintea Concursului Naţional de Admitere, iar notele obţinute se vor lua în calcul la stabilirea mediei de admitere.
Propunerea legislativă prevede, totodată, că repartizarea elevilor în licee şi şcoli profesionale se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere obţinută la Concursul Naţional de Admitere şi în acord cu opţiunile exprimate de către elevi.
Cupşa a precizat că în acest moment admiterea la liceu şi şcoli profesionale se face în baza mediei ponderate, calculată între media notelor obţinute în clasele 5-8 şi media notei de la examenul naţional.
El a spus că propune eliminarea din procesul de admitere a mediei notelor obţinute în clasele 5-8 pentru că aceste note au un caracter particular, subiectiv, fiind influenţate de standardele diferite aplicate de profesori.
"Notarea e particularizată de pregătirea, de experienţa, de capacitatea profesorului de rezista la presiunea socială care e diferită de la un profesor la altul. Presiunea socială e una foarte mare şi e generată de părinţi, de familia copilului, în goana nebună după note mari, de factori de conducere din instituţiile de învăţământ, directori, inspectori, care sunt sub presiunea evaluării statistice şi a dorinţei de a vinde o imagine bună a şcolii în care activează", a spus Cupşa, relevând astfel caracterul subiectiv al notelor obţinute de elevi în gimnaziu.
El a arătat că prin aliminarea mediei notelor obţinute în anii de gimnaziu se va elimina presiunea socială la care sunt supuşi acum profesorii.
Cupşa a mai spus că, în situaţia în care această propunere legislativă va fi adoptată, ea nu se va putea aplica decât elevilor care vor absolvi gimnaziul în 2015, respectiv clasei a 8-a din anul şcolar 2014, din cauza existenţei unei restricţie legislative.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:21
Uciderea rabinului din Emiratele Arabe Unite. Trei suspecţi din Uzbekistan au fost arestaţi
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%