PNL şi USR au sesizat CCR asupra modificărilor aduse Codului de procedură penală, pe motiv că 100 de amendamente sunt neconstituţionale/ Ce prevede sesizarea

PNL şi USR a sesizat, joi CCR, asupra modificării aduse Codului de procedură penală, proiect adoptat săptămâna aceasta de Legislativ. Opoziţia argumentează că încalcă în primul rând principiul bicameralismului, iar circa 100 de articole care se bat cap în cap sunt neconstituţionale.

Urmărește
443 afișări
Imaginea articolului PNL şi USR au sesizat CCR asupra modificărilor aduse Codului de procedură penală, pe motiv că 100 de amendamente sunt neconstituţionale/ Ce prevede sesizarea

PNL şi USR au sesizat CCR asupra modificărilor aduse Codului de procedură penală, pe motiv că 100 de amendamente sunt neconstituţionale

PNL şi USR au depus, joi o sesizare la CCR, în legătură cu proiectul de lege privind Codul de procedură penală, în care au evidenţiat aproximativ 100 de articole ca fiind neconstituţionale sau care contrazic alte articole ale aceluiaşi proiect.

În sesizarea adresată joi Curţii Constituţionale a României (CCR), PNL şi USR precizează că proiectul de lege încalcă principiul bicameralismului consacrat de art.61 alin. (2) şi art.75 din Constituţia României.

"Este evident aportul semnificativ cantitativ, dar şi calitativ pe care îl aduce legea în forma trimisă la promulgare, faţă de forma supusă dezbaterii Camerei de reflecţie. Aşa cum s-a arătat şi în jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale, principiul bicameralismului trebuie să concilieze structura bicamerală a Parlamentului nostru - bicameral atât în sens instituţional, cât şi funcţional -, adică să permită fiecărei Camere să-şi exprime voinţa politică în privinţa unei anumite problematici supuse legiferării, cu respectarea prevederilor art. 75 din Constituţie referitoare la ordinea de sesizare a celor două Camere în funcţie de categoriile din care fiecare propunere legislativă sau proiect de lege face parte, dar şi cu respectarea art. 61 din Constituţie, în virtutea căruia legiferarea este opera întregului Parlament, ca entitate unică şi suverană. De aceea, este contrar principiului bicameralismului ca reglementări de substanţă, care se îndepărtează de concepţia originară a legii şi care îi conferă acesteia o altă configuraţie, să fie adoptate de forul decizional, fără ca acestea să fi fost dezbătute şi de prima Cameră. O astfel de procedură echivalează cu eliminarea primei Camere, în calitate de prim-legiuitor sau "prim cititor" al legii, şi transformarea Parlamentului într-unul unicameral, cel puţin sub aspect funcţional", se arată în textul sesizării.

Printre articolele sesizate ca fiind neconstituţionale se numără şi articolul 4, care prevede că autorităţile nu pot furniza informaţii cu privire la situaţia urmăririlor penale ale persoanele.

"Potrivit art. 4 alin. (3) din Directiva (UE) 2016/343 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, Directiva nu împiedică autorităţile să difuzeze informaţii în mod public privind procedurile penale atunci când acest lucru este strict necesar din motive legate de ancheta penală sau în interes public, cu respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie. Aşadar, Directiva nu introduce o interdicţie absolută a dreptului autorităţilor de a oferi informaţii legate de procedurile penale aflate în curs de desfăşurare, ci realizează o circumstanţiere, în sensul ca acestea „să nu se refere la persoana respectivă ca fiind vinovată", scrie în sesizarea depusă la CCR.

PNL şi USR au sesizat, joi, Curtea Constituţională a României (CCR) privind proiectului de lege care aduce modificări Codului de procedură penală, adoptat de Parlament, pe motiv că 100 de amendamente sunt neconstituţionale.

"PNL împreună cu USR, sesizăm CCR, privitor la legea de modificare a Codului de procedură penală. Această lege este o lege a favorizării infractorului, pentru c-, prin sutele de amendamente pe care le-au format cei de la PSD-ALDE, pe care le-au trecut prin vot, nu veţi găsi nici măcar un amendament care să arate că se preocupă într-un fel de protejarea drepturilor şi libertăţilor, ale intereselor legitime, ale părţilor vătămate, ale tuturor cetăţenilor de bună credinţă. Sunt peste 50 de articole care sunt neconstituţionale în forma în care au fost adoptate, sunt neclare şi în egală măsură există cel puţin 25 de texte normative care sunt contradictorii. Se pare că îi preocupă soarta infractorilor din această ţară. Au fost preocupaţi ca mijloacele de probă să fie tot mai greu de obţinut, în aşa fel încât procurorii şi judecătorii, care trebuie să afle adevărul în cauza, să o facă tot mai greu. Sunt nenumărate criticile pe care le aducem, sunt aproape 100 de amendamente care vădesc o neconstituţionalitate, aşa cum credem noi, şi pe care CCR o va admite", a afrimat deputatul PNL, Ioan Cupşa, la Parlament.

Camera Deputaţilor a adoptat luni, ca for decizional, proiectul de lege care aduce modificări Codului de procedură penală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici