PNL solicită Avocatului Poporului contestarea la Curtea Constituţională a Ordonanţei privind Legile Justiţiei/ USR anunţă că va face acelaşi demers

Partidul Naţional Liberal va depune miercuri, ora 15:00, o sesizare la Avocatul Poporului, prin care solicită contestarea la Curtea Constituţională a Ordonanţei de Urgenţă care modifică Legile Justiţiei, adoptată, luni, de Guvern.

Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului PNL solicită Avocatului Poporului contestarea la Curtea Constituţională a Ordonanţei privind Legile Justiţiei/ USR anunţă că va face acelaşi demers

PNL solicită Avocatului Poporului contestarea la Curtea Constituţională a Ordonanţei privind Legile Justiţiei

Sesizarea va fi făcută în contextul în care liderul liberal, Ludovic Orban, anunţa luni că va solicita punctul de vedere al echipei juridice a partidului şi va lua în calcul sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legile justiţiei.

"Echipa juridică a partidului va analiza în amănunt această ordonanţă, pentru că cel puţin articolul cu delegarea în funcţii de demnitate publică a magistraţilor a fost reintrodus deşi el a fost declarat neconstituţional în urma sesizării PNL. De asemenea s-au mai introdus tot peste rând, fără să aibă vreo legătură cu observaţiile Comisiei de la Veneţia, condiţii legate de ocuparea funcţiilor de procuror şef. (...) Sunt modificări la cele trei legi ale justiţiei care ne arată cât de pompieristic lucrează majoritatea guvernamentală. Vom solicita şi punctul de vedere din partea organismelor din cadrul sistemului de justiţie şi în cazul în care e necesar vom sesiza Avocatul Poporului", a afirmat luni liderul PNL, Ludovic Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL care a avut loc luni la Parlament.

Şi USR îi va cere Avocatului Poporului să atace la CCR Ordonanţa

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că parlamentarii formaţiunii vor depune, în cursul zilei, la Avocatul Poporului, o cerere pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la Ordonanţa de urgenţă pe legile justiţiei. PNL a aunţat un demers similar.

„Avem o ordonanţă prin care Liviu Dragnea tocmai şi-a concediat procurorul din dosarul Tel Drum. DNA este pus pe butuci, forma ordonanţei este de neacceptat. Parlamentarii USR vor merge la Avocatul Poporului şi îi vom solicita să atace ordonanţa la CCR pentru că are numeroase elemente de neconstituţionalitate”, a declarat liderul USR Dan Barna, la Parlament.

Acesta a spus că în cursul zilei de miercuri parlamentarii formaţiunii se vor deplasa în acest sens la sediul instituţiei.

Deputatul USR Stelian Ion a adăugat că nu contează dacă Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a intrat în concediu.

Întrebat dacă ştie că Ciorbea ar fi intrat, miercuri, într-un concediu de două săptămâni, parlamentarul USR a spus că instituţia poate funcţiona în continuare.

„E fabulos. Noi după şedinţa de plen vom merge toţi parlamentarii la Avocatul Poporului, am formulat o sesizare în aceste sens şi îi vom depune o sesizare pentru a sesiza CCR. Avocatul Poporului nu e Victor Ciorbea, e o instituţie şi cine îi ţine locul, adjunctul trebuie să ia o decizie în acest sens”, a indicat Stelian Ion.

Preşedintele USR Dan Barna a menţionat că „tocmai a trecut pensia specială pentru Avocatul Poporului”.

„Cumva e o reacţie pe care o anticipam de la persoana Victor Ciorbea şi instituţia are obligaţia să funcţioneze şi să dea curs unei solicitări. E clar că OUG cum e acum e din prostie sau din rea -voinţă. Noi, cei de la USR spunem că este rea-voinţă”, a indicat Barna.

Tudorel Toader a prezentat, luni, prevederile OUG pe Legile justiţiei care a fost adoptată de Guvern, precizând că sunt schimbări în privinţa detaşărilor procurorilor, că interviurile pentru procurorii-şefi vor fi transmise în direct, arhivate şi văzute de oricine şi că ministrul poate sesiza Inspecţia Judiciară. Ministrul a spus că prin OUG se stabilesc şi paşii de urmat referitor la numirea procurorilor de rand înalt. Astfel, sunt introduse în lege interviuri transmise în direct pentru procurorii-şefi, care vor fi arhivate şi vor putea fi văzute de oricine.

Schimbări sunt şi în ceea ce priveşte detaşările procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detaşările de la parchete, ci Secţia pentru Procurori a CSM. La DIICOT şi DNA, creşte vârsta la 10 ani de experienţă în profesie, pentru a accede în funcţia de procuror la aceste structuri.

Ordonanţa de urgenţă prevede şi o serie de modificări în ceea ce pruveşte amânarea pensionării anticipate a magistraţilor. Dacă varianta iniţială a OUG prevedea amânarea pensionărilor anticipate până pe 31 decembrie 2022, cea adoptată de Guvern luni prevede amânarea doar până la finele anului 2019. Actul normativ a intrat marţi în vigioare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici