Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Korodi Attila, a declarat, sâmbătă, în judeţul Covasna, unde a dat startul celei de-a treia ediţii a campaniei "Marea Debarasare", că până în iulie a.c. au fost strânse, în total, la nivel naţional, patru mii de tone de deşeuri electrice şi electronice (DEEE), iar până la sfârşitul anului cantitatea ar trebui să se dubleze, potrivit estimărilor.
"Dar nu atingem ţintele europene, pentru că la ora actuală în România nu există destule deşeuri (DEEE-uri – n.r.) în gospodării care să fie catalogate ca deşeuri şi să se ajungă astfel la patru kilograme (patru kilograme de DEEE-uri pe cap de locuitor – n.r.). În Europa foarte puţine ţări ating patru kilograme şi acestea sunt numai ţările vest europene, consacrate, unde cultura consumatorului de echipamente este deja asemănătoare cu ceea ce vedem noi şi în România în ultimii cinci ani, dar acolo tradiţia există de 20-30 de ani de zile”, a declarat Korodi.
Ministrul Mediului a dat startul, sâmbătă dimineaţă, la Întorsura Buzăului, judeţul Covasna, celei de-a treia ediţii a campaniei "Marea Debarasare", demnitarul participând chiar la încărcarea deşeurilor din oraş într-unul din cele trei camioane care au pornit prin judeţ. Noutatea acestei ediţii a campaniei o reprezintă organizarea unei acţiuni de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi în mediul rural din judeţele Covasna şi Argeş, sub forma unui proiect-pilot.
Cu ocazia campaniei "Marea Debarasare" din aprilie, aproape 650 de tone de deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE) au fost colectate în 110 localităţi din întreaga ţară.